Bahçenizde veya evinizde bakmak için bir yavru köpek almaya karar verdiniz, nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Minik köpeğinizin sizlerin yanında, mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız, bazı konulara dikkat etmeniz gereklidir. Eğitim, barınma ve beslenme konuları tüm canlılarda olduğu gibi onlarda da önceliklidir.
Köpek Sahibi Olmadan
Evinizde veya bahçenizde bir köpek beslemeye karar vermeden önce, kendinize bazı konularda sorular sormalısınız. Bu sorulara, olumlu cevap verebiliyorsanız, bir köpeğe bakabilirsiniz.
-Evde, bahçede bazen başına buyruk davranabilecek bir canlıya katlanabilir miyim?
-Komşularım, besleyeceğim köpeğe nasıl bir tepki verebilir?
-Hangi ırk köpeği beslemeliyim?
-Evinizdeki bitkilerin tüm özelliklerini biliyor muyum?
-Yavru köpeğime yeterli vakit ayırabilecek miyim?
-Mama, veteriner, aşı masraflarını karşılamamda sıkıntı olur mu?
-Evde, alerjisi olan birileri var mı?
-Ailede köpekle beraber yaşamak istemeyenler var mı?
-Bahçemin büyüklüğü, köpeğimin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mı?
-Veteriner hizmetlerine yeterli yakınlıkta mıyım?
-Belirli bir zaman sonra, köpeğimden sıkılır mıyım?
Yavru Köpek Eve Nasıl Alıştırılır?
Kafanızda bu konuda herhangi bir soru işareti kalmadı, köpek sahibi olmaya karar verdiniz, artık neler yapmanız gerektiğini araştırabilirsiniz.
Köpeğinizi yeni yuvasına getirmeden önce, onun sağlığı için veteriner hekim seçimi yapmalısınız. Seçtiğiniz veteriner hekim evinize yakın olmalı ve hafta sonu ulaşma imkânınız olmalıdır. Seçim yapmadan önce veteriner kliniğini ziyaret ederek, fiziki şartlarını kontrol edin. Veteriner hekiminiz adres ve telefonlarını evinizin bilinen bir yerinde, herkesin ulaşabileceği şekilde bulundurun.
Köpeğinizin ırk özelliklerini iyice öğrenin. Karakter özellikleri, hastalık yatkınlığı, beslenme şartları, eğitim yatkınlığı gibi konularda başlangıç seviyesinde bilgi sahibi olmadan yavru köpeğinizi yeni yuvasına getirmeyin.
Köpeğinizin rahatça kemireceği yapıda bir oyuncağının olması, onun farklı yerlerde diş alıştırması yapmasını engelleyecektir.
Evinizde veya bahçenizde yavru köpeklerin çok meraklı canlılar olduğunu unutmayınız. Etrafta onlara zarar verecek aşındırıcı ve temizleyiciler ile zehirli bitkileri onların ulaşamayacağı şekilde konumlandırınız.
Evinizde açıktan geçen kablolar için önlem alın, yavru köpekler için tehlikeli olacak iğne, boncuk, bozuk para kutularını onların ulaşamayacağı yerlere koyun.
Yavru köpeğinize onu fazla rahatsız etmeyecek şekilde tasma ve kayış ayarlayınız. İlk tasması deri veya plastikten olabilir. Tasma boyutu boyun ölçüsünden 5 cm daha fazla olmalıdır. Hayvanınız büyüdükçe daha uygun bir tasmaya geçebilirsiniz. Kayış için ise eğitimi de düşünürsek 2 Mt uzunluk iyi bir tercihtir.
Bahçenizde köpeğiniz için içerisinde olumsuz hava şartlarından korunabileceği bir yuva hazırlayın. Köpeğinizin soğuk ve sıcak hava ile olan ilişkisine göre kulübesini tasarlayın. Evde beslenecek köpek içinse, ona bir özel yer ayırın.
Yavru köpeklerin tüy bakımını haftada bir yapmak için doğal kıl fırçası edinin. Fırçaları köpeğinizin tüy yapısına göre seçin, bir tanede pire tarağı edinmeyi unutmayın.
Eğitim esnasında kullanılmak üzere kulübesi için bir isim verin. Hadi “ev” dediğinizde nereden bahsettiğinizi hemen anlasın. Köpeğinizi eve ilk getirdiğinizde öncelikle ona kulübesi yerini öğretin.
Yavru köpeğiniz evde besleyecekseniz, çiş eğitimi tamamlanana kadar, evinizdeki halıları toparlayın. Onun, çiş pedine alışacağı zamana kadar etrafını ayarlayın. Tuvalet eğitimi, evde beslenecek köpekler için çok önemlidir. Köpekler onlar için belirlediğiniz alanı kullanmayı öğrenmelidirler.
Köpeğinizin ihtiyacı olan mama ve su kaplarını hazırlayın. Mama ve su kapları, onların kemirmeyeceği ve kolayca temizlenebilen materyallerden olmalıdır. Köpeğinizin cinsine ve kilosuna uygun mamalarını o eve gelmeden hazır edin.
Yavru köpekler, 8-10 hafta annesinin sütüne muhtaçtırlar, onları evinize getirmeden bu sürenin geçmiş olduğuna emin olun. Yavru köpeklerin annesinden ayrılmaları için en ideal süre 10-12 haftadır.
Tüm hazırlıklarınızı tamamladıysanız ve kendinizi hazır hissediyorsanız artık yavru bir köpeği besleyebilirsiniz.
Köpek Kulübesi Nasıl Olmalıdır?
Köpeğinizi evinize getirmeden önce, ona bir kulübe hazırlamalısınız. Yavru köpeğiniz ilk günden kendisine ait bu yuvada kalmayı öğrenmeli ve orada kendisini güvende hissetmelidir. Eğitim içinde kulübe önemlidir. Kulübe içerisine oyuncaklarından yerleştirebilirsiniz.
Köpeğinizin büyüklüğüne göre kulübesini ayarlamalısınız. Köpeğiniz kulübesi içinde büyüdüğü zaman da ayakta durabilecek büyüklükte olmalı, içerisinde rahatlıkla dönebilmelidir. Aşırı büyük kulübeler de doğru tercih değildir. Kulübe içerisinde mama ve su vermeyiniz. Bu kulübenin çok daha hızlı kirlenmesini sağlayacaktır.
Kulübeler iklim şartlarına uygun olmalıdır. Sıcak havalarda içerisi aşırı ısınmamalı, soğuk havalarda ise yavrunuz içerisini sıcak bir sığınak olarak kullanabilmelidir. Kilitlenebilir, kapısının olması ve kolayca temizlenebilir olması önemlidir. Köpeğinizin kulübesinde havalandırma için ayrı bir deliğin bulunması güzel bir ayrıntı olacaktır.
Kulübenin tabanına hayvanınızı soğuktan koruyacak ve kolayca temizlenecek bir malzemeden taban yapabilirsiniz. Kulübeyi çok ayakaltı bir yere oymayın, aileden çok uzak bir noktaya da koymayın. Kulübe yeri seçerken hayvanın kendini aileden dışlanmış hissedebileceği kadar uzak bir nokta seçilmesi de doğru olmamaktadır.
Köpek Maması Nasıl Seçilmelidir?
Köpeklerin beslenmesinde ilk bir yıl çok önemlidir. Bu ilk yılda köpeğinizin kemikleri ve dişleri aldığı mamaya göre şekillenecektir. Yavru köpekler büyümenin bazı evrelerinde yetişkin köpeklerden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilirler.
Hayvanınız için seçtiğiniz mama onun ihtiyaç duyduğu ekstra besin ve kaloriyi karşılamalıdır. Mama paketlerini inceleyerek içeriklerini öğrenebilirsiniz. Aminoasit grup asit, kalsiyum ve fosfor ihtiyaçlarını karşılayabilecek mamaları tercih etmelisiniz. Taze mama kullanımı beslenmede önemlidir.
Mama ölçüsünü paket üzerinden öğrenebilirsiniz. Yavru köpeklerinizi dört aylık olan kadar günde üç öğün beslemelisiniz. Dört aylıktan sonra bunu iki öğüne düşürebilirsiniz. Yavru köpekler gelişimlerini en hızlı olarak ilk aylarda geçirirler. İlk iki aylarını annelerinin yanlarında geçirmeleri doğru olacaktır.