Yavru Kedi Bakımı

Yavru Kedi Bakımı

 

Yavru kediler, oldukça sevimli ve ilgiye muhtaç canlılardır. Yavru kedi sahiplenerek kedi bakımı görevini üstlenmek isteyen bireylerin mutlaka bazı konularda bilgi sahibi olması gerekmektedir. İlgi ve bakım ihtiyacının doğru bir şekilde giderilebilmesi için yavru kedi bakımı konusu sıkça araştırılmaktadır.

Bir yavru kedinin sağlıklı bir yetişkin kedi olabilmesi için en büyük sorumluluk sahibindedir. Bu nedenle yavru kedi bakmak isteyen bireylerin temizlikten beslenmeye pek çok konuda sorumluluk alması gerekecektir. Eğer yavru kedi bakımı konusunda bilinçli olmak istiyorsanız, yeni doğan kedilere nasıl bakılması gerektiği ile ilgili bilgileri aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Yavru Kedilere Bakım Nasıl Yapılır?

Yavru kedi sahiplenen bireyler, ilk olarak bakım sorumluluklarını üstlenmelidir. Yavru kediler, doğdukları andan itibaren anneleri tarafından beslenmekte ve temizlenmektedir. Bunun yanı sıra yavru kediler, annelerinin yaptığı bir çeşit baskı masajı ile dışkılayabilmektedir. Bu nedenle yavru kedilerin en az 3 ay boyunca anneleri ile birlikte kalması tavsiye edilmektedir.

Eğer yavru kediniz küçükse ve annesi yoksa bakımını tam anlamıyla karşılamak ilk evrelerde zor olabilmektedir. Zira hiçbir canlıya annesi kadar iyi bakabilen bir varlık yoktur. Bu nedenle eğer kedinizin annesi varsa ondan bir süre ayırmamanız ve sütten kesildikten sonra sahiplenmeniz tavsiye edilir. Aşağıdaki listede yavru kedi bakımı ile ilgili bilinmesi gereken 10 temel husus belirtilmektedir.

  1. Eğer yavru kediyi sokakta bulduysanız, kediyi eve getirmeden önce mutlaka veterinere götürmeniz gerekir. Sokakta yaşayan canlılarda bakteri ve parazit bulunma ihtimali çok yüksektir. Eğer yavru kediyi veterinere götürmezseniz, bu parazit ve bakteriler size de bulaşabilir.
  2. Yavru kedi eğer çok küçük ise inek sütü içirmemeniz oldukça önemlidir. Çünkü inek sütü, yavru kedilerde ishal sorununa yol açarak sindirim ve boşaltım sistemi başta olmak üzere kedilerin vücutlarına zarar vermektedir. Küçük yavru kedilere mutlaka kediler için özel olarak tasarlanan süt tozu takviyesi vermeniz gerekecektir.
  3. Yavru kedileri yıkamak oldukça sakıncalıdır.  Eğer sokakta bulduğunuz kedi temiz değilse, nemli bir pamuk yardımıyla vücudunu silebilirsiniz. Ancak aşırı su ve kimyasal içerikli temizleyici ürünler, kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
  4. Yavru kediler, 1 aylık olana kadar kendi kendilerine dışkılayamamaktadır. Bu nedenle anneleri baskı uygulayarak kaka yapmalarını sağlar. Eğer yavru kedinin annesi yoksa kediniz besin aldıktan sonra karnını ovalamanız gerekecektir.
  5. Yavru kedilere karşı çok nazik davranmak gerekir. Özellikle ilk haftalarda çok sevmemeye özen göstermeli ve yalnızca tüylerini okşamalısınız. Annesinin yalama hissini ona vermek için yumuşak uçlu bir dış fırçasını biraz ıslatıp tüylerini tarayabilirsiniz.
  6. Yavru kediniz evinize alışana kadar bir süre boyunca beklemelisiniz. Yavru kedilerin adaptasyon süresi kısa olsa da, bulunduğu yeri, benimsedikten sonra mekân değiştirmemesi tavsiye edilir.
  7. Yavru kedilerin gelişimi için uyku oldukça önemlidir. Yavru kediler ilk aylarda günün %90 kadar büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Bu süreçte kedinizi uyandırmamanız oldukça önemlidir.
  8. Yavru kedinizi kuma alıştırmanız gerekir. Kediniz yemek yedikten yaklaşık 10 dakika sonra tuvalet ihtiyacını gidermek isteyecektir. Eğer kedinizin karnını nazikçe okşayıp kedi kumuna bırakırsanız, birkaç tuvaletten sonra kuma alışacaktır.
  9. Kediler köpeklere kıyasla çok daha umursamaz canlılardır. Eğer yavru kedinizi bir şeyler öğrenmesi için çok baskılarsanız, hırçın bir kedi olmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle kedinizi baskısız yetiştirmeniz tavsiye edilir.
  10. Kediler hızlı bir şekilde yürümeyi öğrenir ve hareketlenmeye başlar. Kediniz 1 aylık olduktan sonra mutlaka en az 1 tane oyuncak almanız ve enerjisini harcamasına yardımcı olmanız önerilir. Aksi halde evdeki eşyalara zarar vererek oyun oynamaya alışacaktır.

Yavru Kediler İçin Neler Alınmalı?

Yavru kedi sahiplenen bireyler, kedilerinin bakımını daha doğru ve kolay bir şekilde yapabilmek için bazı ürünler almalıdır. Yavru kedi bakımı için ihtiyaç duyulan ürünler aşağıdaki başlıklarda belirtilmektedir.

Tarak

Kedilerin tüylerinin birbirine karışmaması ve tüylerin arasına giren toz ve pisliklerin ayrılabilmesi için kedi tarağı kullanılmaktadır. Kedinizin tüylerini taramak için tercih edebileceğiniz ürünlerden bir tanesi de https://www.mamayolda.com/-otomatik-temizlenen-tuslu-kedi-kopek-tarama-fircasi olmaktadır.

Kum

Kedi kumları, kedilerin tuvalet ihtiyacını kolay bir şekilde giderebilmesini sağlamak ve ev ortamında bir tuvalet ortamı hazırlamak için oldukça önemlidir. Kedi kumlarının pek çok türü bulunmaktadır. Yavru kediler için ideal olan kum seçeneklerinden bir tanesi de https://www.mamayolda.com/ever-clean-litter-free-paws-patilere-yapismayan-dogal-kedi-kumu-10-lt kumdur.

Süt Tozu

Yavru kediler, anne sütü ile beslenmelidir. Ancak öksüz bir kediniz varsa mutlaka süt tozu kullanarak beslenmesini sağlamanız gerekir. Süt tozları, uzman veteriner tavsiyeleri ile hazırlanmakta ve yeni doğan kedilerin ihtiyaçlarını gidermek için üretilmektedir.

Tırnak Makası

Kedilerin tırnakları oldukça kuvvetlidir. Kedinizin patileriyle size ya da kendisine zarar vermesini önlemek için tırnak makası edinmeniz gerekecektir. https://www.mamayolda.com/evcil-hayvan-tirnak-makasi-yeni-model ürününü kullanarak sevimli dostunuzun tırnaklarını kısaltabilir ve kendisine ve çevresine hasar vermesini engelleyebilirsiniz.

Vitamin

Yavru kedilerin gelişim süresince takviye alması oldukça önemlidir. Vitamin takviyeleri kedinizin sağlıklı gelişmesini destekleyecektir. Bu noktada hem kedinizin yuttuğu tüyleri dışkılamasını kolaylaştırmak hem de sağlıklı olmasını sağlamak için kedilere özel olarak üretilmiş https://www.mamayolda.com/gimcat-kediler-icin-anti-hairball-tavuklu-malt-50-gr ürününe göz atabilirsiniz.

Biberon

Yeni doğan kediler, içgüdüsel olarak annesinin memesini emmek istemektedir. Ancak sahiplendiğiniz kedinin annesi yoksa mutlaka biberon ile besleme sağlamalısınız. Zira biberonun ağız yapısı göğse benzemektedir. Bu sayede kediniz ilk aylarda kolayca beslenebilecektir.

Yavru Kediler Hangi Aşıları Ne Zaman Olmalı?

Yavru kedi sahipleri mutlaka aşılamalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yavru kedilerin daha sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi, parazit ve bakteri gibi zararlı etkenlere maruz kalarak hastalanmaması ve vücutlarının direnç kazanması için mutlaka aşılamalar yapılmalıdır.

Kedi sahiplenen bireyler, ilk iş veterinere gitmeli ve kedilerini kontrol ettirmelidir. Bu sayede yavru kedi bakımı başlamaktadır. Kediler, 6 ila 8 ay büyüme gösterdikten sonra aşılanmaya başlayabilmektedir. Ancak bu noktada mutlaka veteriner karar vermelidir.

 Yavru kedilerin ilk aşılanma süreci iç ve dış parazitlere karşı koruma enjeksiyonları ile başlamaktadır. Genellikle 2 hafta arayla ve toplamda 2 doz olacak şekilde vurulan bu aşı, kedi kimliğine aktarılmaktadır. Daha sonra ise veteriner ile konuşarak diğer aşıların ne zaman olacağına dair bir çizelge belirlenmesi yapılmaktadır. Bu sayede düzenli aşılar gerçekleştirilmektedir.

Yavru Kediler Neyle Beslenir?

Yavru kedi bakımı yapacak olan bireyler, kedilerinin en iyi şekilde beslenmesini önemser. Bu nedenle en çok araştırılan konulardan biri de yavru kedi maması olmaktadır. Yavru kediler, kaç haftalık olduklarına göre farklı besinler ile yetiştirilmelidir.

Yavru kediler neyle beslenir sorusuna yanıt arayan bireyler, mutlaka bilinçli olmalı ve kedilerinin yaşına göre ürün seçimi yapmalıdır. Aşağıdaki başlıklarda yeni doğan kediler için mama seçenekleri açıklanmaktadır.

Yavru Kedi Maması

Yavru kedilerin sağlıklı birer yetişkin haline gelebilmesi için en iyi yavru kedi mamaları araştırılmaktadır. Yavru kedi mamaları , genellikle ıslatılarak kullanılmakta ve iştah açıcı özelliği sayesinde beslenme alışkanlığının kolay bir şekilde aşılanmasında büyük bir rol oynamaktadır.

Yavru kedi mamaların hazırlanmasında uzman veterinerlerin önerileri geçerlidir. Bu sayede kedilerin kas gelişimi, kemik gelişimi, bağışıklık sistemi, tüy sağlığı ve dahası bu mamalar sayesinde korunmakta ve gelişim göstermektedir.

Anne Kedi Sütü

Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesinde en büyük rolü anne sütü üstlenmektedir. Yavru kediler, mutlaka en az 1 ay boyunca anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu her türlü yararlı besini içermektedir. Ancak eğer yavru kedinizin annesi yoksa bu durumda tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif süt tozu olmaktadır.

Süt Tozu

Süt tozu, anne sütüne erişim sağlayamayan yavru kediler için en önemli besin kaynağıdır. Eğer sevimli dostunuz çok küçükse ve kuru mama yiyebilecek kadar gelişmemişse, mutlaka kedi süt tozu ürünlerini kullanmanız gerekmektedir. Yavru kedinin mamaya başlaması zor bir süreçtir. Zira her yavru canlı gibi ilk etapta süte ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle anne sütüne en benzer ürün olan kedi süt tozu tercih edilmelidir.

Kedi süt tozu, belirli miktarda su ile karıştırılmaktadır. Bu karışım, kedilerin ishal olmadan süt ile beslenmesini sağlamakta ve gelişimini destekleyerek daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle eğer dört patili dostunuz çok küçükse, mutlaka bu ürüne yönelmeniz gerecektir. 

Yavru Kedilere Eğitim Nasıl Verilir?

Yavru kediler, özellikle tuvalet ihtiyacını giderebilmeleri için eğitilmelidir. Bu noktada pek çok insan yavru kedi bakımı konusunu tuvalet eğitimi için araştırır. Yavru kedinizi henüz küçük diyerek eğitmemeniz oldukça yanlış bir düşüncedir. Çünkü her canlı, yavruyken eğilmelidir. Aksi halde kedinize tuvalet alışkanlığı kazandırmanız oldukça zor olacaktır.

İlk olarak kedinize tuvalet eğitimi vermeniz gereken ürünleri temin etmeniz gerekecektir. Temel olarak kedi tuvalet kutusu, kedi kumu ve kum eleği almanız yeterlidir. Daha sonra ise kedinize eğitim vermeye başlayabilmeniz mümkündür. Aşağıdaki listede detaylı bir şekilde tuvalet eğitiminin nasıl verilmesi gerektiği açıklanmaktadır. 

  1. Öncelikle kedinizin tuvalet kutusunu daha sessiz ve kalabalık olmayan bir alana yerleştirerek başlamalısınız. Çünkü kediler çoğu konuda mahremiyetine önem veren canlılardır.
  2. Kediniz için seçtiğiniz kumu ne çok kalın ne de çok ince olacak şekilde kedi tuvaletinin içerisine yerleştirmelisiniz.
  3. Daha sonra kedinize mamasını vermeli ve sindirebilmesi için 5 ila 10 dakika arasında beklemelisiniz.
  4. Bu süreç geçtikten sonra kedinizi direkt olarak kum dolu tuvalet kabının içerisine bırakın. Kediniz kumun üzerine tuvaletini yapacaktır.
  5. Kediniz kumun üzerinde tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yavru kedilere uygun olan ödül mamalarından vermeniz tavsiye edilmektedir. Bu sayede kediniz iyi bir şey yaptığını anlayacak ve her tuvaleti geldiğinde ödül almak için tuvalet kabına yönelecektir.
  6. Kediniz tuvaletini yaptıktan sonra hemen kumu değiştirmemeniz gerekmektedir. Çünkü kediler, dışkı ya da idrarlarının kokusunu aldıkları yerde tuvalet ihtiyacını gidermeye meyilli canlılardır.
  7. Kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra kumu değiştirmek yerine elek kullanarak topaklanan dışkıları toplayabilirsiniz.
  8. Kediniz ilk tuvaletinden sonra direkt olarak kuma gitmeyi öğrenmekte zorluk çekebilir ancak en fazla 1 hafta içerisinde tuvalet ihtiyacını kumda gidermesi gerektiğini idrak edecektir. Bu süreç boyunca kedinizi besledikten sonra kedi kumuna götürmeniz gerekecektir.
  9. Kedinize 1 hafta boyunca tuvaletini kumda yaptıktan sonra ödül maması vermeyi bırakmalısınız. Zaten bu süreç içerisinde alışkanlık kazanacağı için herhangi bir ödüle ihtiyaç kalmayacaktır.

Yukarıda belirtilen temel adımları takip ederek kedinize tuvalet eğitimi verebilir ve yavru kedi bakımı yapmayı kolaylaştırabilirsiniz. Ancak kediniz kumda tuvalet yapmaya alışamıyorsa bunun bazı nedenleri olabilir. Bunlar;

  • Kumun sert taneciklere sahip olup patisine zarar vermesi
  • Kumun çok kokulu olduğu için hassasiyet ve rahatsızlık hissi yaratması
  • Kedi kumunun olduğu yerin kalabalık bir yerde olması
  • Kedinizin tuvalet eğitimini kavrayacak kadar büyümemiş olması şeklinde
  • Kedinize verdiğiniz yeni doğan kediler için mama ürününün sindirimi kolaylaştırmaması sıralanabilmektedir. Eğer bu tarz bir sorun yaşıyorsanız mutlaka sindirim ve boşaltım sistemini güçlendiren mama çeşitlerine yönelmelisiniz.

Bu yazımızda yavru kedi bakımı, beslenmesi ve eğitilmesi ile ilgili her kedi sahibinin bilmesi gereken hususlar belirtilmektedir. Eğer kedinizi çok daha bilinçli bir şekilde yetiştirmek istiyorsanız, Yavru Kedilere Ne Kadar Ve Ne Zamana Kadar Yavru Mama Verilir yazımızı da inceleyebilir ve patili dostunuzun mama ihtiyacını daha doğru bir şekilde karşılayabilmek için gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Etiketler: yavrı kedi, yavru kedi bakımı, kedi
Mayıs 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı