Tekir Kedi birçok kedi cinsinde görebileceğimiz balık kılçığı deseninin anlatmak için kullanılan bir kelimedir. Tekir kedi özellikleri kedi cinsine göre değişir ancak az da olsa ortak paydaları bulunur. Tekir kedi bakımı, hastalıkları da ırka göre değişir. Ancak bazı tekir karakter özellikleri yapısaldır.
Desenleriyle ırka göre farklılık gösterse de pek çok cins kedide Tekir kedi özellikleri ve genetiği görmek mümkündür. Dünyanın en eski tarihi kedisi Tekir, doğada kolayca uyum sağlamak adına desenli olduğu düşünülür. Her yerel ormanın kendine has tekir kedisi olduğundan renkleri farklılık gösterir.
Tekir Kedi Tarihi
Tekir kedi ismi cins değil bir deseni anlatmak için kullanılır. Tekir kedi tarihi başlangıcı ile ilgili pek çok varsayım bulunur. Ancak en olası varsayım Tekir Kedi tarihinin Orta Asya’da başladığı yönündedir. Tekir kedi tarihi ile ilgili Mısır kedileri de işaret edilir. Kafasında “M” işareti olan kediler Tekir kedidir.
Tekir kedi tarihi ile ilgili Hz. İsa’nın uyuyan kediyi alnından öpmesi ve Hz. Muhammed (SAV) kedisi Muezza hikayeleri bilinmektedir. Dünyanın 5 kıtasında kendisine has desenlerde ve renklerde Tekir kedisi görülür. Tekir kedi cinsi pek çok kedi cinsinin melezlenmesinde katkı sağlamıştır. Bazı vahşi hayattan gelen doğal Tekir kedi türleri:
- Ankara kedisi,
- Sibirya kedisi,
- Soke kedisi,
- Egyptian Maular,
- Sarman kedi,
- Siyam kedisi
- Maine Coon şeklinde sıralanabilir.
Kedi genetik uzmanları Tekir kedi cinslerine değil görünümlerine göre sınıflandırır:
- Mackarel Tekiri
- Klasik Tekir
- Noktalı Tekir
- Benekli Tekir
- Turuncu Tekir.
Tekir kedisi yeni cinslerin oluşumunda çok önemli roldedir. Bu nedenle tekir desenlerini doğal olmayan cins kedilerde görebiliriz. Örnekler:
- Colorpoint Shorthair tekir kedisi,
- American Bobtail kedisi,
- European Shorthair,
- American Shorthair gibi liste çok uzundur.
Bazı kedilerde desen olarak görülmese de tekir genetiği nedeniyle yavru iken tekir çizgileri görülür. Büyüdüklerinde ise çıkan tüyleri izleri saklar. Örneğin Pixie Bob, Snowshoe tekir desenli bir kedidir. Tekir kedi gri, kahverengi, siyah, duman, taba, turuncu, sarı, krem, iki renkli, üç renkli her renkte olabilir. Tekir kedi gözleri de yeşil, sarı, kahve, altın sarısı, kehribar gibi birçok renkte olabilir.
Tekir Kedi Özellikleri - Vücut Yapısı
Karakteri: bağımsız, avcı sevgi dolu
Tüy Yapısı: kısa, orta veya uzun olabilir.
Kulak Yapısı: genellikle orta
Gövde: genellikle kaslı
Kuyruk: uzunluğu cinse göre değişir
Kilo: 3 - 15 KG
Çocuklarla arası – 5/ 10
Zeka – 5 / 10
Hareketlilik – 5 / 10
Bakım ihtiyacı 5 / 10
Oyunculuk 5 / 10
Eğitilebilirlik 5 / 10
Sosyallik 5/10
Tekir kedi özellikleri olan kilosu, vücut yapısı, karakteri ve hastalıkları cinsine göre değişir. Tekir kedi cinsi çizgi, benek, kalın bantlar, noktalar, halkalar taşıyabilir. Kıvrımlı çizgilerle eşsiz özellikler barındırır. Tekir kedi cinsine göre çok farklı renklerde olabilir. Tekir kedi cinsi desenleri bacakta, karında, göğüste, karında, kuyrukta ve üst gövdesinde değişik özelliktedir. Tekir kedilerin tek ortak yönü hepsinin alnında oluşan “M” işaretidir. Göz kenarındaki belirgin çizgilerde Tekir kedilerinde görülen belirgin özelliklerdir.
Tekir Kedi Vücut Yapısı
Tekir Kedilerin ortak özellikleri eşsiz desenleridir. Her kedinin parmak izi gibi eşsiz desenleri ve rengi bulunur. Tekir yavru kedilerinin bazıları DNA’sında olsa dahi desenleri sadece yavru iken dersinde fark edilir ancak tüyleri uzadığında desenleri kaybolur. Bazı cinslerde görülen bu durum özellikle beyaz tüylü yavru kedilerde bu şekildedir. Üç renkli dişi kedilerde tekir desenine sahip olmasına rağmen iyi saklayanlardandır. Tekir kedi vücut yapısı cinsine göre değişir.
Klasik Tekir Kedisi: Mermer desenli, kıvrımlı kalın bant çizgilere sahiptir. Klasik tekir desenlerinde ince çizgiler bulunmaz. Klasik tekir kediler gövdelerinde iç içe gönen kalın girdap şeklinde yuvarlak çizgilere sahiptir. Özellikle siyah, kahverengi, zeytin yeşili, ve hardal renklerinde olurlar.
Noktalı Tekir Kedi: Noktalı veya işaretli tekir hiç şeride sahip olmayan kedilerdir. Çoğunlukla bacaklarda, göbekte ve kuyruk uçlarında hayalet çizgilere sahiptir.
Benekli Tekir Kedi: Tam yuvarlak olamayan küçük halkalarla gövdesi süslenmiş şık kedilerdir. Halkaların içi, zemin rengi ve halkanın kendisi farklı renklerdedir. Bazen küçük noktalar bazen de büyük noktalar görülebilir. Australian Mist, Bengal kedisi Savannah, Egyptian Maular en güzel benekli kedi örnekleridir.
Turuncu Tekir Kedi: Koyu turuncu tekir ve beyaz iç desenleri ile çeşitli yoğunluklarda ve farklı varyasyonlarda görülür. Genellikle beyaz bölümler olabildiği gibi hiç beyaz rengin bulunmadığı turuncu tekirlerde vardır. Turuncu Tekir kedilerinin çoğu erkektir.
Mackarel Tekir Kedi: En sık rastlanan tekir desenidir. Çizgiler, şeritler çubuklar ile balık kılçığı desenli tekirlerdir.
Tekir Kedi Karakteri
Tekir kedi karakteri cinsine göre değişir. Ancak hepsinin bulunduğu ortak paydalar yok değil. Her ırkın ortak noktaları incelendiğinde karakteri bakımından tekir cinsi özellikleri
- Bağımsız olmayı seven sahiplerini sıkmayan kedilerdir,
- Hareketli, zeki ve meraklı olurlar,
- Yaşam sevinçleri, neşeleri yüksektir,
- Sevgi dolu, barışçıl kedilerdir,
- Hepsi iyi bir avcıdır.
Tekir sadece desende olsa da sokak tekir kedileri ve sarman kediler aslında hepsi ortak gene sahiptir. Genellikle yabancılara pek yüz vermezler ama tanıdıklarına karşı son derece vefakar ve sevgi dolu davranırlar. Özgür ruhlu bu kediler özellikleri bakımından avcı ve oyuncudur.
Tekir kedisi sahiplenme cinsine göre farklı kediler olsa da vahşi hayattan getirdikleri içgüdü ile kendi kendilerine yeten hayvanlardır. Sahibini ilgi için ne çok sıkacak ne de ilgisiz kalacaktır. Çocuklu ailelerin tekir kedi sahiplenmesi hakkında tek bir doğru cevap bulunmaz. Çünkü sevecen bir kedi olmasına rağmen çoğu tekir kedi saldırganlık karşısında kendisin koruyacaktır.
Tekir yavru kedileri her zaman oyuncudur ve annesi ve kardeşleri ile boğuşur. Bazen renkleri tam belirgin olarak doğmazlar. Mat renkleri büyüdükçe parlak ve belirgin olur. Bazı tekir cinsi yavrularında renkleri 2 ay içerisinde oluşurken bazıları tam gelişimini 2-5 yılda tamamlayabilir. Bu cinsine göre değişir. Doğduklarında daha karışık ve dağınık olan tüyleri zamanla daha düz biçimine kavuşacaktır. Tekir yavrularının hepsinin alnında “M” işareti ortak olarak bulunur.
Tekir kedi Bakımı
Tekir Kedi bakımı cinsine göre farklılık gösterir. Ancak kedi bakımında ortak teknikler türüne göre uygulama sıklığı değiştirilerek uygulanır. Tekir cinsi yavru kedi bakımında mümkün olduğunca anne sütü alması önemlidir. Tüylerine ilk 2 ay sadece hafifçe taranmak ya da silinmek kaydı ile bakım yapılır. Anne sütüne devam edemiyorsa mutlaka vitaminli kedi süt tozu ve vitaminlerle destek gerekir. Çünkü hiçbir uygulama anne sütünün yerini tutmayacaktır. Tekir kedi yavruları için sanılanın aksine inek sütü verilmesi bakımı için uygun değildir.
Tekir kedi kaç yıl yaşar için cinsine göre 12-20 yıl ortalaması bulunur. Cinsine ve kırma olmasına bağlı olarak ömürleri çok değişir. Klasik Tekir kedi bakımı şöyledir:
- Tüm evcil kedilerin temiz su kaynağına, mamaya ve tuvalete erişimi olmalıdır.
- Kedi tüyleri ölü hücrelerden arınması için düzenli olarak taranmalıdır. Bu düzen haftada 1-4 arasında tüy uzunluğuna ve sıklığına bağlı olarak değişir.
- Tekir kedilerin hepsinin ortalama ayda 2 kez tırnak ve kulak bakımı yapılır.
- Tüm kedilerde içtikleri sudan, doğal ortamdan veya sahibinin dışarıdan getirebileceği parazitlere karşı aylık iç ve dış parazit bakımına ihtiyacı olur.
- Evin ağır kimyasallarla temizlenmemesi tüm kedilerin alerji, üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyacaktır.
Tekir kedi ve diğer cinslerde burunları ve kulakları hassas olduğu için su kabındaki deterjan kokusunu çok rahat algılarlar. Bu durum su içmelerine engel olacak ve bir dizi hastalığa kapı aralayacaktır.
Tüm kedilerde olduğu gibi tekir kediler de kilo almaya meyillidir. Tekir kedi kaç kilo olur için türüne göre 3 kilo da 13 kilo da olabilirler. Bunun için cins standartlarını incelemek yerinde olur. Ancak kilo alımı yanında şeker, kalp gibi hastalıkları davet ettiği için kilo kontrolüne gayret etmek de kedi bakımı konusuna girer.
Tekir Kedi Hastalıkları
Tekir kedi hastalıkları dendiğinde tüm cinsleri ayrı ayrı incelenmediğinde uzunca bir liste çıkacaktır. Ancak tüm kedilerde bazı hastalıklar ortak ve yaygındır. Tekir kedi sahiplenme düşüncesindekiler hastalıklara karşı gen testi alarak, kedinin atalarından geçen kalıtsal hastalıkların listesine ulaşabilir. Böylece hastalıklara karşı önlem alarak kontrollerini sağlayabilirler.
Tekir kedi hastalıklarının en yaygın olanları bakım kaynaklıdır. Tekir kedi taranarak ölü hücrelerden arınamazsa cilt ve deri hastalıkları görülmesi yaygındır. Tekir yavru veya yetişkin ama özellikle kısırlaştırılmış olanları su içmezse böbrek hastalıkları organ yetmezliğine kadar gider. Tuvaleti düzenli temizlenmezse idrar yolları enfeksiyonu olurlar. Tedavisi gecikirse böbrekleri de etkiler. Tekir kedi cinsi tamamında kene, pire, kurtlar ve birçok parazitler görülür. Bunun için aylık bakımları aksatılmamalıdır. Virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıklar çaresi olmayan ölümcül hastalıklardır. Tüm tekir kedi cinslerini ve diğerlerini etkiler. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yavru iken aşı yaptırmanın yanı sıra yabancı kedilerle bir araya getirilmemesi gerekir. Virüslü kedi ısırdığında veya aynı kaptan su içildiğinde virüs kolayca bulaşır.
Tekir Kedi ‘ ye Özel Mama
Tekir kedi için mama araştırırken gösterişli kuru mama ambalajlarına aldanmamak gerekir. İçerisinde et proteini yüksek mamalar her zaman için daha sağlıklıdır. Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin yükselmesi için Tekir kediye özel mama içerisinde vitamin ve minerallerin bol olduğundan emin olmak gerekir.
Tekir kediye özel mama çağımızın ev kedisi vebası olan obezite ile savaşmakta kullanılabilir. Karbonhidrat içeriği az ve yağı düşük mamalar kilo alımını engelleyecektir. Tekir kedi için mama içeriğinde yaşadığı hastalıklara özgü önlem almak için veteriner tavsiyesi almak en iyi çözümdür. Kısır Tekir kedi için mama Felicia Urinary Care Salmon uygun bir mamadır.