Snowshoe Kedi Cinsinin Özellikleri

Snowshoe Kedi Cinsinin Özellikleri-Mamayolda

Snowshoe Özellikleri

     Snowshoe karayak kedisinin şans eseri keşfedilmesi birçok seveni için büyük bir şanstır. Karayak denmesinin sebebi olan beyaz patileri Snowshoe görüntüsünü çok şık kılıyor. Siyam genetiğinden elde ettiği konuşma özelliği ile Snowshoe cinsi kediler son derece sevimli. Çok iyi bir hayat arkadaşı olan Snowshoe sahiplenme sorumluluğu ve bakımı ile çok kolay. Snowshoe özellikleri ile ideal bir ev kedisidir. Sadece beyaz renkte doğan Snowshoe cinsi yavru kedi asıl rengine kavuşana dek kartopu gibi görünür.

Snowshoe Tarihi

     Snowshoe Karayak tarihi, Siyam kedisinin keşfedilmesi ve popülerliğinin artmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Snowshoe tarihi 1960 yılında Siyam kedisi yetiştiricileri Dorothy Hinds Daugherty ile başlar. Penisilvanya’da 3 küçük kedi yavrusunun eşsiz beyaz noktalı işaretler ve ayaklara sahip olması Snowshoe kedisinin, yani Karayak isminin belirlenmesini sağlayacaktır.  Snowshoe tarihi başlangıcı için Siyam ve American Shorthair çaprazlamasına devam eden kedi yetiştiricileri istedikleri görüntüyü elde eder.

Snowshoe tarihinde kısa süreli bir aksaklık yaşanır. Kimsenin hatırlamayacağını düşünerek yerel kedi şovuna katılır ve kedi yetiştiriciliğinden men edilir. Böylece Snowshoe kedisi Vikki Olander’a emanet edilir. Snowshoe cinsi kedi standartlarını belirleyerek yaptığı CFF, ACA kedi kuruluşlarına hemen kabul edilir. 1975 yılında deneysel ve geçici kaydı oluşturulan Snowshoe kedi cinsi, farklı yetiştiricilerin de yardımı ile genişleyerek büyür. 1990 yılında şampiyonluk ödülüne layık görülen Snowshoe kedisi 1990 ile 1993 yılları arasında diğer kuruluşlara da resmi olarak geçmiş olur.

Snowshoe beyaz renkte doğar. Kar beyazı Snowshoe kedisi doğumundan sonra kendi orijinal rengini almaya başlar. Uzun tüylerini ve masmavi göz rengini Siyam kedisi atasına borçludur. Diğer özelliklerini ise American Shorthair atasından alır.  Kuzenleri Ocicat, Korat ve Kashmir gibi İran kedisi genetiği olmasa da yakınlardır. Ragdoll ve Ragamuffin kedileri de Snowshoe kadar tatlı uzaktan akraba kedilerdir.

Snowshoe Kedisi Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: insan odaklı, oyuncu, ilgili
Tüy Yapısı: orta uzunlukta, tek kat
Kulak Yapısı: orta-büyük arası yuvarlak uçlu
Gövde: orta ve uzun
Kuyruk: normal renkli
Kilo: 3,5 – 5 KG

Çocuklarla arası – 6 / 10

Zeka – 8 / 10

Hareketlilik – 8 / 10

Bakım ihtiyacı 4/ 10

Oyunculuk 7 / 10

Eğitilebilirlik 3 / 10

Sosyallik 8/10

Snowshoe kedisi rengi, huyu ve masmavi gözleri ile çok asil görünür. Siyam kedisi ile neredeyse aynı görsel özelliklere sahip olan Snowshoe kedisi, patilerinin kar beyaz rengi ile farklılaşır. Snowshoe özellikleri ile ideal bir ev kedisidir. Snowshoe yüzünde V şeklinde koyu tüyleri ile gölgelenmiş fiziksel görünüme sahiptir. Snowshoe kedi cinsi genel özellikleri:

  • Snowshoe kedisi ortalama 14 yıl yaşar,
  • Orta büyüklükte ve 4 kilo ağırlığındadır.
  • Mavi göz rengine sahiptir.
  • Vücut yapısı kaslı ve uzundur.
  • Patisi kartopu ile oynamış gibi beyazdır.
  • Sevimli, insancıl ve sahibine düşkün karakterdedir.
  • Snowshoe kedisi miyavlayarak konuşmayı sever.

Snowshoe kedi yavruları davranışları ve görüntüsü ile kediseverlerin favori kedileridir. Siyam kedisi gen havuzundan geldiği için Snowshoe cinsi yavru kedi eğlence düşkünü ve dışa dönük kedilerdir. Sahibini çok seven ve her fırsatta konuşmaya çalışan Snowshoe yavrusu aynı ilgiyi sahibinden bekler. Beyaz çizmeli Snowshoe kedi yavrusu sahibini tüm gün takip ederek gece de yanında yatmak ister.

Snowshoe Vücut Yapısı

     Snowshoe kedisi görünümü bakımından orta ile iri arasındadır. Kısa tüylü Snowshoe tarçın, mavi, kırmızı, krem, çikolata, siyah, tarçın kedi renk noktalarına sahiptir. Ayrıca tekir ve kaplumbağa renkleri de kabul edilir. Snowshoe vücut yapısı olarak beyaz renkte doğar ancak 1 ay sonra kendi rengini alacaktır. Snowshoe fiziksel özellikleri bakımından Siyam kedisi kadar büyük kulaklara sahip değildir. Snowshoe kedisi vücut özellikleri: 

  • Kafası üçgen veya yuvarlak olabilir.
  • Kulak, kuyruk, yüz ve bazen bacaklarda renk noktası görülür.
  • Zemin rengi her zaman açık tonlardadır.
  • Tek kat tüyleri bulunur.
  • Gözleri safkan olanlarda her zaman mavidir.
  • Kulakları büyüktür.
  • Dişisi daha küçüktür.
  • Tüyleri kısa veya orta uzunluktadır.

Snowshoe kedi bacakları normal ama güçlüdür. Genellikle güçlü, kuvvetli ve kaslı yapıdadır. Snowshoe kedisi kulakları normal ile büyük sınırındadır. Tek kat derisini mevsimsel olarak değiştirdiği için çok fazla tımarlama ihtiyacı olmaz. Snowshoe kedi tüyleri parlak ve yumuşaktır. Gözleri yuvarlak ve iri olan Snowshoe kedileri çok hareketli veya atletik sayılmaz.

Snowshoe yavru kedileri vücut gelişimlerini 2 yıl içerisinde tamamlar. Beyaz renkte doğan yavru kediler 1 ay içerisinde asıl rengine kavuştuğu gibi yıllar içerisinde daha da koyulaşacaktır. Snowshoe cinsi yavru kediler fiziksel olarak aktivite rutini isteyen kedilerdir.

Snowshoe Karakteri

      Snowshoe cinsi kedi ataları gibi çok konuşmasa da sahiplerinin ilgisini çekmek için ve takdirini kazanmak için türlü türlü numaralar yapar. Snowshoe karakteri bakımından zeki olduğu için duruma göre farklı tepkiler verir.

İnsanları yormayan yumuşak ve melodik sesi ile karşılıklı konuşarak anlaşmak mümkündür. Yumuşak huylu Snowshoe cinsi kediler çocuklarla, evcil hayvanlarla ve yabancılarla iyi anlaşır. Yalnız kalmaya pek tahammülü olmadığından Snowshoe sahiplenme düşüncesinde olan bekarların yanına bir arkadaş daha düşünmesi uygun olacaktır. Snowshoe cinsi özellikleri:

  • İnsancıl, sevimli kedidir.
  • Sıcakkanlı ve konuşkandır.
  • İlgi göstermeyi ve görmeyi sever.
  • Sahibine sadık ve sıkı bir takipçisidir.
  • Enerjiktir ve yeni şeyler öğrenmeye meraklıdır.
  • Diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır.

Akıllı ve aktif kedi olan Snowshoe aileden bir kişiyi sahibi olarak seçer. Kalanları ise oyun arkadaşı, masöz, küçüğü olarak görebilir. Bu nedenle Snowshoe karakterli bir kediden ilgi görmek te mümkündür. Hizmet etmeyi de seven Snowshoe yavru kedileri eşyalarını veya tasmasını getirmek üzere eğitilebilir. Snowshoe yavru kedileri çocuklu aileler için kim ona bakar ve ilgilenirse onunla derin bağ kurabilir. Yabancıların veya eve gelen misafirlerin gönlünü çalmak için her türlü şirinliği yaparak sıcaklığı ile kendine arkadaş yapacaktır. Snowshoe yavruları sevimli ve komik hareketleri ile son derece sempatiktir. Bazen atası Siyam kedisi gibi sırtüstü yere yatarak sürüklenerek dikkat çekmeye çalışır ki çoğu zaman da başarılı olur.

Snowshoe sahiplenme, sahibi ile devamlı yan yana olmak ve ilgisini görmek isteyen bu kediler için uygun profilde olmalıdır. Ev içerisinde sürekli sahibini takip ede Snowshoe kedisi, uyumaya giderken onunla beraber gider ve yanında yer alır. Herkes böyle sıcak bir davranışı kabul edemeyeceği için Snowshoe sahiplenme herkes için uygun olmaz. Bu anlamda Snowshoe kedisi ile sadece evi değil hayatı paylaşmak gerekir. Snowshoe kedisi sahibinin gözünün içine bakar ve onu kırmaktan korkar.

Snowshoe Bakımı

     Snowshoe kedilerinde bakım için düzenli ve disiplinli olmayı gerektirir. Rutin seven Snowshoe kedi bakımı temizlik, yemek servisi ve aktivite gerektirir. Her gün aynı saatte aynı şeyleri yapmaktan hoşlanan Snowshoe bakımı düzene girdikten sonra hiç de zor sayılmaz. Snowshoe kedi düzenli ve rutin yaşamayı sever. Bu nedenle eğer oyun oynuyor olsa bile aynı saatte şekerleme yapmaya gider

Snowshoe günlük bakımında temiz kaplarda taze su ve mama ikramı ile biraz şefkat yeterlidir. Kedi kumunun da günde iki kez kontrolünün yapılması şarttır. Haftada üç kez kedi tarağı ile ölü deri hücrelerden arınması onu rahatlatacaktır. Tek kat derisi olduğu için yumuşak uçlu tarak iş görecektir.  Oldukça konuşkan olan Snowshoe kedisi belki su kasesinin deterjan koktuğunu söylemeyecektir ama içmemesinden anlamak zor olmaz. Oyuncaklarının ve evin temizliğinde kokusuz ve kimyasal içerikli olmayan ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Ayda bir kez iç/dış parazit, tırnak ve kulak bakımı Snowshoe kedisi için yeterli olacaktır.

Snowshoe kedi cinsi genellikle eğitime açık değildir, ancak sahibine olan bağlılığı onun istenilen davranışları tatbik etmesine sebep olur. Zaten hanım hanımcık ve zarif olan Snowshoe kedisi sahibinin istemediği davranışları sergilemez. Snowshoe kedi cinsi sahibinin tepkilerini ölçerek neyi isteyip neyi istemediğini çoktan öğrenmiştir.

Snowshoe kedisine sağlanacak uygun bakım ve beslenme düzeni ile uzun yıllar yaşayacaktır. Snowshoe kaç yıl yaşar için yapılmış araştırmalar en az 14 yıl kadar uzun yaşadığını göstermektedir. Ayrıca Snowshoe kedilerinin 20 yıla kadar uzun yaşama şansı vardır.

Snowshoe Hastalıkları

     Snowshoe kedisi nadir bir cinstir. Bu nedenle bildirilmiş genetik yatkınlığı olan hastalıklar mevcut değildir. Yaşamı boyunca karşılaşabileceği Snowshoe hastalıklar viral veya bakteriyel kaynaklı olacaktır. Snowshoe viral hastalıkları Panlökopeni, Calicivirüs,  FIV gibi bulaşıcı hastalıklara karşı yavru iken aşılanması gerekir. Bakım yetersizliği nedeniyle bakteri enfeksiyonları ve hastalıkları tüm kediler için sıkça görülen hastalıklardır.

Snowshoe kedi cinsinin bakımı, aşıları ve veteriner kontrollerinde düzenli olmak hastalıklardan da emin olmak demektir. Snowshoe kedisinin uygun beslenmesi ile hastalıklara karşı güçlü bağışıklık sistemi geliştirir. Snowshoe kedi cinsi Siyam ve American Shorthair atalarının genetik hastalıklarından nemalanabilir.

Snowshoe ‘ a Özel Mama

      Snowshoe cinsi özelliklerine bağlı olarak beslenmesi önemlidir. Kedilerin en büyük düşmanı olan obezite ve getirdiği hastalıklar uygun mama ile kontrol altına alınabilir. Snowshoe ‘a özel mama tüm kedilerde olduğu kaliteli protein kaynağı içermelidir. Snowshoe için mama kilo almasını engellemek adına düşük karbonhidrat ve tahıl içermelidir. Snowshoe kedi kaç kilo aralığında kalmalıdır için dişilerde 3-4,5 kilo, erkek kedilerde ise 4-5,5 kilo aralığı kesinlikle geçilmemelidir.

Snowshoe kedisi bağışıklık sisteminin korunması için vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olması tercih edilir. Snowshoe’ a özel mama mevcut bir hastalığı varsa veterinerinden tavsiye almak değerlidir. Snowshoe için mama Pro plan Original Kitten Optistart zengin tavuk içeriği ile yavru kedilerin gelişimi için tavsiye edilir.

Etiketler: kedi,kedibakımı
Ağustos 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı