Savannah Kedi Cinsinin Özellikleri

Savannah Kedi Cinsinin Özellikleri-Mamayolda

 

     Evcil Leopar kedisi görünümünde muhteşem Savannah kedi Afrika vahşi Serval kedisinin evrilmiş halidir. Afrika kedisi olarak bilinen Savannah kedisinin vahşi yaşamdan evcil olma hikayesi biraz karmaşık olsa da Savannah cinsi yavru kediler son derece canlı ve egzotik görünüyor. Savannah rengi, karakteri, vücut yapısı ile son derece farklıdır. Dünyanın en iri kedisi olarak seçilen Savannah kedisi, görüntüsüne zıt tavırları ile ilgi odağı olmayı başardı.

Savannah Tarihi

     Savannah tarihi daha eski olsa da 1986 yılı sonrası fark edilmiştir. Afrika Serval kedisinin evrimleşmiş hali olduğu düşünüyor. 1990 yıllarında popülerliği yetiştiriciler arasında artan Savannah tarihi tescili ise 2001 yılında TICA (Uluslararası kedi Birliği) tarafından yapıldı.

Savannah kedisi Siyam kedisi ile de çaprazlandı ve varyasyonları oluştu. Savannah tarihi şampiyonluk ödülüne ise Mayıs 2012 tarihinde kavuştu. Nadir türlerden olduğu için koruma altına alınan Savannah cinsi kediler için de pek çok kesin olmayan bilgi mevcut. Buna  göre Savannah kedileri;

  • Savannah kedisi leoparı andırsa da Aslan soyundan geliyor,
  • Bengal kedisi, Egyptian Maular ve Oriental Shorthair ile ortak genine sahip.
  • Tunus, Fas ve Cezayir vahşi hayatında yerli evcil kedi ile çiftleşti.

2012 yılı itibari ile türün korunması gerekliliğinden Savannah kedi cinsi sadece Savannah kedilerle çiftleştiriliyor.

Savannah kahverengi, sütlü kahve, koyu kahve, tekir, altın, gri olarak derneklerce kabul görüyor. Pek çok desende olsa da Savannah kedi cinsi için sadece benekli olanlar kabul ediliyor. Savannah gözleri siyah ve kahverengi olarak kabul ediliyor. Desen renkleri yüksek kontrastlı ve belirgin oluyor. Savannah kedi desenleri zemin renginden koyu oluyor. Savannah siyah, gümüş, kahverengi benekleri bulunuyor. Ayrıca Savannah siyah benekli siyah, siyah veya koyu gri benekli gümüş kaplamalı renklerde görülürler.

Savannah Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri:  avcı, uyumlu, itaatkâr, zeki
Tüy Yapısı: Kısa Tüylü benekli
Kulak Yapısı: çok büyük
Gövde: iri ve uzun
Kuyruk: kısa ve halka desenli
Kilo:  12 – 18 KG

Çocuklarla arası – 5 / 10

Zeka – 9 / 10

Hareketlilik – 8 / 10

Bakım ihtiyacı 7 / 10

Oyunculuk   8/ 10

Eğitilebilirlik 7 / 10

Sosyallik 6/10

Savannah kedi cinsini atasından kuşları yakalamak için metrelerce yükselirken hayal etmek gerekir. Çok iyi bir avcı olan Savannah kedisi son derece atik ve atletiktir. Geçirdiği evrimleşmeye rağmen dünyanın en iri kedisi ünvanını kimseye kaptırmış değil. Savannah vücut özellikleri bakımından olduğu kadar karakteri ile de iddialı bir kedidir. Savannah yavru iken sahiplenme eğitimi daha kolay kıldığı için tavsiye edilir. Genel Savannah kedi özellikleri:

  • Savannah kedi en az 17 yıl yaşar.
  • Savannah kediler ortalama 14 kilo ağırlığındadır.
  • Savannah kedisi benekli olmak zorundadır. Farklı desenler kabul görmez.
  • Uyumlu, sakin, atletik ve oyuncudur.

Savannah özellikleri bakımından egzotik kedi sınıfındadır. Savannah türü nadir bir sınıftır ve korunma altına alınmıştır, sadece bazı yetiştiriciler üretmektedir. Savannah yavruları sıcağı sevmez ve bu konuda çok hassastır. Ayrıca etrafında bolca su bulundurulması gerekir.

Savannah Vücut Yapısı

     Savannah kedisi gelişmiş vücut özellikleri barındırır. Uzun ve kaslı dayanıklı olması Savannah cinsi kedilerin çok hızlı koşması ve uzun atlayışlar yapmasına yardımcı olur. Yavru iken sahiplenen Savannah kedi vücudunun gelişimi çiğ ete ihtiyaç duyar. Savannah vücut yapısı ile;

  • Enerjik, atletik bir avcıdır,
  • Uzun bir gövdede başı öne doğru çıkıktır,
  • Kulakları çok geniş, kalkık ve uzundur,
  • Kulakların arkasında desenleri olur,
  • Boynu ve bacakları son derece uzundur,
  • Kafası küçük, gözleri patlak, kuyruğu ise kısadır.

Son derece egzotik görüntüye sahip olan Savannah kedi cinsi ayakta iken arka ayakları omuzlarından daha uzun görünmektedir. Savannah cinsi yavru kedi vücut gelişimini tamamlar tamamlamaz 3 metre kadar zıplayacaktır. Vücut gelişimi için egzersiz ile desteklenmesi ve iyi beslenmesi şarttır. Savannah cinsi yavru kediler melez ırk olarak görüldüğü için kiloları eski atalarından daha düşüktür. Savannah yavru kedisi egzersiz imkânı bulamazsa kapı üstlerinde, raflarda ve dolaplarda ihtiyacını giderecektir.

Savannah sahiplenme yavruların özel ihtiyaçları ve bakımları ile büyük mesuliyet istiyor. Savannah cinsi yavru kedileri yemeklerde rutin saatlerde beslenmek zorunda.  Bakım, beslenme ve egzersizleri ile Savannah sahiplenme düşündürücü olsa da buna değecektir.

Savannah Karakteri

     Vahşi hayattan gelen Savannah kedisi hiç de öyle değildir. Savannah karakterinde evcil hayvanlarda olması gereken tüm özellikleri büyük cüssesi altında saklanmıştır. Karakteri bakımından Savannah kedi cinsi özellikleri:

  • Uyumlu, sakin ve itaatkârdır,
  • Meraklı bir avcıdır,
  • Duygusal ve sadıktır,
  • Arkadaş canlısı ve sosyal kedilerdir,
  • Oyuncu, zeki kedilerdir.

Savannah kedi cinsi merakına yenik düştüğü zamanlarda dolapları açarak bazı ürünleri incelmeye alacaktır. Bu pek çok kişi tarafından hoş karşılanmasa da kedilerin gene özelliklerinden birisidir. İri kedilerden Savannah genellikle yüksek yerleri tercih ediyor. Çocuklarla iyi anlaşan bu kediler önlem amaçlı çok küçük çocuklarla bırakılmaması gerekir.

Savannah kedi özelliklerinden bir diğeri ise suyu sevmesidir. Bu kediler kesinlikle sudan korkmuyor, duşlara ilgili kova içerisinde yüzen nesneleri ve sahibiyle duş almaktan hoşlanıyor. Savannah kedi yetiştirme tarzına göre sosyaldir. Bazı Savannah kedi cinslerinin sahipleri tarafından yabancılara karşı çekingen olduğu ve saklanıp kaçtıkları bildirilmiştir. Bazılar ise yabancılarla gayet sosyal olduğunu söyler.

Savannah kedi cinsi iyi bir avcı olduğundan atalarından gelen genetik hafızasını  evdeki küçük hayvanlara karşı kullanır. Özellikle kuşlar olmak üzere kemirgen familyasından hamster,  tavşan gibi canlıları ev arkadaşı olarak görmez. Savannah kedi cinsi iyi bir avcı olduğu için işin şansa bırakılmaması çok önemli.

Savannah kedi cinsi sahibine karşı sorumlu ve sadıktır. İyi bir eğitimle sosyalleşmesi ve tasma ile gezdirilmesi mümkündür. Ayrıca bahçeli evlerde çok rahat eder. Sahibini gittiği her yere takip ederek yürüyebilir. Ancak bir kuş görürse işlerin rengi değişebilir. Atası olan Selver kedisinin olduğu yerde havalanarak kuş yakaladığı unutulmamalıdır. Afrika kedisi nerede olursa olsun özelliklerini kaybetmeyecektir.

Savannah Bakımı

      Savannah kedisi maalesef çok bakım ve özveri isteyen kedilerdir. Gülü seven dikenine katlanmak zorunda kalacak gibi görünüyor! Savannah kedi cinsi bakımı için;

  • Savannah kedi her gün belirli aralıklarla taze etle ve kuru mama ile beslenmek ister.
  • Savannah yavruluktan itibaren düzenli egzersiz ve eğitime tabii tutulur.
  • Her gün taze su ve temiz tuvalete ihtiyaç duyar.
  • Savannah haftada 1 veya iki defa ölü hücrelerden arınmak için fırçalama gerektirir.
  • Ayda bir kez tırnak bakımı, kirlilik durumuna göre iki kez de kulak temizliği ister.
  • Aylık iç/dış parazit bakımı hiç aksatılmadan tamamlanmalıdır.

Savannah kedisi genetik olarak yatkın olduğu hastalıklar nedeniyle iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Savannah yavru kedisinin tüm aşılarının tamamlanması çok önemlidir. Bulaşıcı hastalıklar kediler ne kadar güçlü olursa olsun kedileri olumsuz etkiler. Ayrıca tüm diğer kedilerden uzak tutulması bulaşıcı hastalıklara karşı onu korumak için temel önlemdir.

Savannah kaç yıl yaşar için 17 yıl bildirilse de iyi bir bakımla bu rakam 21 yıla çıkmaktadır. İyi bir bakım ve koruma kedilerde ömrü uzatmaktadır.

Savannah Hastalıkları

      Savannah kedisi melez olduğu için genetik yatkınlığı olan HCM kalp hastalığı genellikle yaşlılıkta görülür. Bunun dışında tüm kedi cinslerinde olduğu gibi enfeksiyon, parazit, mantar hastalıklarına kolayca yakalanabilir.

Kedileri  etkileyen bulaşıcı hastalıklar Savannah kedi cinsi için de risktir. Bu hastalıklar kediler arasında çok yaygındır ve sadece birbirlerine geçirirler. Bu nedenle Savannah yavrularının Kuduz, Fıv, karma, parazit, Panlökopeni gibi hastalıklara karşı aşılama gerektirir. İmmün sistemi etkilemeyen virüs kaynaklı hastalıklar bir kere alındıktan sonra tedavisi mümkün olmayan sadece semptomatik destek sağlanan rahatsızlıklardır.

Savannah kedilerin sonradan edinebileceği mikroplar, mantarlar ve parazitler de bulunur. Savannah yavruluktan itibaren düzenli olarak her ay yapılacak uygulamalarla bunların üstesinden gelmek mümkündür.

Kedilerde çağımızın hastalığı ise obezitedir. Kalp hastalığına da yatkın olan Savannah cinsi kedilerin saatlik düzenli beslenmesinin yanı sıra kalori hesabının yapılması da önemlidir. Savannah kedi kaç kilo olur için maalesef tam bir rehber bulunmaz. Çünkü nesilden nesile Savanah ırkı boyutları ve kiloları değişir. Ancak dişi Savannah kilo aralığı 57 cm boy için 12-14 kilo ağırlığı bildirilmiştir. Erkek Savannah kedileri için ise 64 cm boy için maksimum 18 kilo oldukları iletilmiştir.

Savannah’ a Özel Mama

      Savannah’ a özel mama seçilirken tabii ki doğal yaşamındaki beslenme şekli göz önünde bulundurulur. Uzmanlar Savannah için her gün 1 adet çiğ balık verilmesini tavsiye eder. Ancak bu herkes için uygulanabilir bir yol değil ayrıca çiğ etlerde bakteri oluşumu son derece hızlıdır. Bu nedenle Savannah için mama seçerken mümkün olduğunca taze ve saf proteinden oluştuğuna emin olmak gerekir.

Mevcut rahatsızlığı bulunan Savannah kedi cinslerinde uygun mama için veterinerinden tavsiye almak akıllıca olur. Savannah ‘a özel mama hastalıkları dışında düşük karbonhidrat ve tahıl içermesi, katkı maddelerinden uzak olması fayda sağlar. Ayrıca içerdiği vitamin ve minerallerle Savannah’ a özel mama bağışıklık sistemini de destekleyecektir.

Savannah’a hangi mama başlanırsa başlasın 6 ay sonra farklı bir mamaya geçilmesi veterinerlerce tüm kedilere tavsiye edilmektedir. Farklı protein kaynaklarıyla beslenmek kediler için daha faydalı olacağı ayrıca mide genişlemesi gibi durumlardan da koruyacağı ileri sürülür. Savannah için mama Royal Canin Bengal Adult  önerilir. Çoklu sistemde koruma sağlayan bu kuru mama protein bakımından zengindir.

Etiketler: kedi,kedibakımı
Temmuz 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı