Ragdoll Kedi Cinsinin Özellikleri

Ragdoll Kedi Cinsinin Özellikleri-Mamayolda

 

     Ragdoll kedisi rahatlığı ile birçok takma isme layık görülmüştür.  Son derece uysal tavırları ile Amerika’da en popüler 5 kedi cinsi arasındadır. Ragdoll özellikleri, bakımı ve karakteri ile sahiplerinin yüzünü güldürüyor. Zekası ve eğitime açıklığı nedeniyle beyaz Ragdoll cinsi yavru kedi oyuncak bez bebek ismine layık görülmüş. Ragdoll sahiplenme için en uygun kediler arasında ancak onun da sadakatinin iyi bir bakımla ödüllendirilmesi şart. 

Ragdoll Tarihi

      Ragdoll kedi cinsi tam olarak ırkı bilinmeyen kedi yavruları ile ortaya çıkar. Ragdoll tarihi California’ da Josephine adı verilen bembeyaz uzun tüylü bir kedinin doğum yapması ile başlar. Josephine o tarihte safkan olmamakla birlikte yarı İran kedisi veya Ankara kedisi olduğu düşünülüyor. 1960 yılında doğum yapan Josephine Ragdoll tarihi ile birlikte farklı cinsler için de başlangıç olmuştur.

Josephine kedinin sahibi Ann Baker, Ragdoll tarihi, doğumu gerçekleşir gerçekleşmez üstün olduğunu anlamıştır. Farklı cinslerle yeni tür olarak kuzeni Ragamuffin kedi cinsini elde de elde eder. Ancak türün üreme özelliklerinde çok katı kurallar uygulayan Ann,  1971 yılında çok beğenilen Ragdoll kedi için kendi kuruluşunu (IRCA) kurar. Diğer tüm kedi dernek ve kuruluşlarını umursamayan ve katı kurallar koyan Ann kendi yetiştiricilerini de kızdırır. Ragdoll kedi tescili 1993 yılında Kedi Meraklıları Derneği tarafından yapıldı. Bazı kedi yetiştiricileri 1994 ‘te sistemden ayrılır. İlerleyen tarihlerde Ragdoll kedi cinsi, İran kedisi (Persian) ile üremesine izin verilerek Ragamuffin tarihi oluşumu için de destek görür.

Bugün tüm kuruluşların tanıdığı Ragdoll kedi cinsi, 2005 yılı itibari le kuruluşlar tarafında tanınmaya başlandı. Ragamuffin, Ragdoll kedi cinsinden bazı özellikleri ile farklıdır.  Ragamuffin kedi için renk sınırlaması yokken Ragdoll renkleri sadece 6 çeşittir. Ragamuffin kedi yuvarlak göz şekline sahipken annesi Ragdoll kedi badem şeklinde gözlere sahiptir. 

Ragdoll ile Honey Bear cinsi kediler akrabadır. Ayrıca Ragdoll ilk yavru kedilerde Siyam kedi noktaları görülmüştür. Ayrıca Ragdoll kedisinin babasının Birman kedisi veya Burmese kedisine benzer siyah bir erkek kedi olduğu söyleniyor.

Ragdoll kırmızı, mavi, çikolata, mühür, leylak, krem noktalı 6 renkte olabilir. Ragdoll iki renkli, desenli, vaşak veya kaplumbağa deseni, üç renkli olarak kabul görüyor. Ragdoll göz rengi mavi, koyu mavi, parlak mavi olur.

Ragdoll Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri:  zeki, rahat, eğitilebilir
Tüy Yapısı: orta uzunlukta yumuşak 
Kulak Yapısı: içi tüylü aralıklı
Gövde: geniş, kemikli, atletik
Kuyruk: uzun, renkli, kabarık tüylü
Kilo: 3.6 – 9 KG

Çocuklarla arası – 5 / 10

Zeka – 9 / 10

Hareketlilik – 7 / 10

Bakım ihtiyacı 6 / 10

Oyunculuk 7 / 10

Eğitilebilirlik 7 / 10

Sosyallik 8/10

Ragdoll bez bebek kedi olarak da bilinir. Ragdoll karakteri hemen kendini teslim eden uyumlu bir yapıdadır. Ragdoll kedi özellikleri son derece uysal sadık ve yumuşaktır. Ragdoll yavru kedisi beyaz renkte doğar, yumuşak uzun tüylere sahiptir. Ragdoll vücut özellikleri son derece güçlü ve sağlıklıdır. Ragdoll hastalıkları genellikle atalarından ve yetersiz bakımdan kaynaklanır. Diğer Ragdoll özellikleri:

  • Ragdoll kedi cinsi ortalama 6 kilo ağırlığındadır.
  • Vücudu yoğun kemikli, sağlıklı ve kaslı yapıdadır.
  • Ragdoll en az 15 yıl yaşar.
  • Ragdoll cinsi yavru kedi tüy rengi beyaz ve göz rengi ise mavi olur.
  • Ragdoll kedi geniş omuzlu ve orantılı bacaklara sahiptir.

Ragdoll sahiplenme ihtiyaçları doğrultusunda iyi bir bakım ve ilgi gösterebilecek çok kalabalık olmayan aileler için uygundur. Ragdoll kedisi özellikleri bakımından bazı bölgelerinde daha uzun tüylere sahiptir. Beyaz renkte doğan Ragdoll 2-3 ay içerisinde tüy renklerini değiştirir.

Ragdoll Vücut Yapısı

     Evcil kedi sınıflandırmasında iri ırk olarak kabul edilen Ragdoll kedisi gelişimini geç tamamlar. Tam yetişkin kemik yapısını 5 yıl içerisinde gerçekleştirir. Tabii ki bu dönemde sahipleri tarafından iyi bir beslenmeyi ihtiyacı olur. Sportif ve atletik vücut yapısına sahip olan Ragdoll uzun tüyleri nedeniyle ve sarkık göbeği ile kendini saklar. Orta ırk gibi görünse de kucağa alındığında gayet ağır olduğu hemen fark edilir. Vücut Yapısı bakımından Ragdoll kedi cinsi:

  • Atletik yapıya sahiptir, bu yapıya 4-5 yıl içinde ulaşır.
  • Geniş üçgen omuz yapısı, uzun ve tüylü kuyruğu ile tamamlanır.
  • Ragdoll kulakları arasında geniş boşluk vardır.
  • Ragdoll kedi patisi geniş ve yuvarlaktır.
  • Boyunlarında aslan yelesi gibi görünen yoğun tüyler bulunur.
  • Ragdoll en çok koyu mavi gözleri ile dikkat çekicidir.

Ragdoll cinsi yavru kedi yavaş gelişirken 3 ay içerisinde orijinal rengine ve 5 yıl içerisinde ise orijinal kemik yapısına kavuşur.  Ragdoll yavruları yetişkinliğine göre daha hareketlidir. Ragdoll cinsi yavru kediler koyu renkler en çok burun, kulaklar, kuyruk ve patilerde görülür. Yavru renklerinde çeneden genital alana kadar ilerleyen çizgili desenlerle Birman kedilerine benzer. 6 rengi bulunan Ragdoll cinsi yavru kedilerde bölgesel koyu renk, ters V şeklinde alınlarından başlayan yüz bölgesinde koyu tüyler görülebilir.

Ragdoll Karakteri

     Ragdoll özellikleri bakımından atası İran kedisine çok benzer. Son derece sakin yapıya sahip olan Ragdoll karakteri en çok rahatlığı ile konuşulur. Kendi çok çabuk teslim edilen bu kediler sakin mizaçları efsanelere konu olur. Ragdoll kedi karakteri için “ağrı duymaz, ağrıya dayanıklıdır” varsayımları yapılır. Karakteri ile Ragdoll özellikleri:

  • Aşırı uysal, kucak kedilerindendir.
  • Ragdoll son derece zeki ve eğitilebilir bir kedidir.
  • Ragdoll yavru kediler oyun oynamaktan, tek başına vakit geçirmekten hoşlanır.
  • Ragdoll kedi cinsi son derece sevecen ve paylaşımcıdır.
  • Sahiplerine ve evlerine bağlıdır.
  • Kucakta sevilmeyi, çantada taşınmayı, tüylerinin taranmasını sever.
  • Ragdoll çocuklarla oynamaya, köpeklerle yaşamaya uyumlu bir kedidir.

Ragdoll cinsi yavru kedi herkesle uyum içerisindedir. Ancak küçük agresif çocuklarla bir arada olması uygun değildir. Hassas tüy yapıları ve hypoallergenic olmamaları nedeniyle küçük çocuklar için uygun değildir. Ragdoll yavru kedilerinin 3 adet lakabı bulunur. “Puppy cat” ,  “cat like a dog” ve “cat dogs” olan Ragdoll kedisinin ne kadar sakin bir karakterde olduğunu anlatmak için kullanılır.

Ragdoll yavru kedileri oyun oynamaya bayılır, ancak çok da enerjileri olduğu söylenemez. Oyun oynamaktan çok keyif alsa da bir süre sonra bir yerlerde sızmış uyuyor olduğunu görebilirsiniz. Ragdoll cinsi yavru kediler son derece zeki ve konsantrasyonları yüksek olduğundan çok kolay eğitilir. Ragdoll yavrusu çok fazla miyavlamaz. Kendilerini genellikle davranışları ile ifade eder ama çoğu zaman içe dönüktür.

Ragdoll sahiplenme tüm evcil kedilerde olduğu gibi bu kediler için de sorumluluk gerektirir. Ragdoll cinsi kediler sokakta veya çiftlikte yaşamak için uygun değildir. Onlar ev ve tam olarak kucak kedisidir. Ragdoll cinsi yavrular sahiplerine düşkündür. Tek başına kaldıklarında oyun oynayarak ve uyuyarak vakit geçirirler. Ancak kendini fazla belli etmeyen bu kedilerde sahiplenme iyi bir gözlem yeteneği ister.

Ragdoll Bakımı

     Evcil hayvanların hepsi bakıma ihtiyaç duyar, Ragdoll da öyle. Ragdoll bakımı diğer kedilerin bakımından çok zor değildir. Temel hijyen ihtiyaçlar, kulak ve tırnak bakımı, iç/ dış parazit bakımı olmak üzere tüylerinin de taranması gerekir. Beslenme ve eğitim ihtiyaçları da Ragdoll’ un sağlığı ve uzun yıllar yaşaması için özen gösterilmesi gereken konular arasındadır. Bakımı ile Ragdoll kedi:

  • Haftada 3 kez tüylerinin taranmasına ihtiyaç duyar.
  • Ayda bir kez kulak ve tırnak bakımı gerekir.
  • Mümkünse gözyaşı aktığında yumuşak temiz bir silinmesi gerekir.
  • Her gün temiz kapta su ve mamaya ihtiyaç duyar.
  • Eğer yavru iken alıştırılırsa günlük diş bakımı yapmak iyidir.

Ragdoll kedi cinsi bakımında her gün mutlaka sevilmesi her şeyden önemlidir. Kedilerin sevgi ile eğitilmesi kolaydır. Sahibine sadık olan bu kediler onları dinlemekten ve takip etmekten vazgeçmez. Ragdoll kedi cinsi bakımında kedilerin hassas burun ve sindirim sistemleri nedeniyle su ve mama kâselerinin temizliği kokusuz temizlik ürünleri ile yapılması uygun olur. Uzun tüyleri nedeniyle Ragdoll cinsi oturduğu her yüzeyde kimyasal maddelere maruz kalmadığı da emin olunmalıdır. Ragdoll gibi orta uzunlukta yoğun tüyleri kendine iyi bir yuva olarak kabul eden parazitlere karşı ayda bir kez düzenli olarak iç/dış parazit yapılması gerekir.

Ragdoll Hastalıkları

     Ragdoll melez bir tür olduğu için genetik yatkınlığı olan pek çok hastalık bulunur. Ragdoll kedi cinsi en çok kalp hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarına yatkındır. Bunun dışındaki hastalıkları genellikle bakım eksikliğinden kaynaklanır.

Ragdoll kedilerde bakım aksatılırsa birçok hastalık da sıraya girer. Özellikle uzun tüyleri nedeniyle Ragdoll kedi cilt ve deri hastalıklarından enfeksiyon kapabilir. Ayrıca kedi kumu bakterileri nedeniyle Ragdoll kedi idrar yolları enfeksiyonuna yatkındır. Evcil kedilerde çok sık görülen bu rahatsızlıklar uzun tüylü kedilerde daha sık tekrar eder. Ragdoll kedi tüyleri değdiği tüm ortamdaki deterjan kalıntılarını da süpürecektir. Kirli olduğunu düşünen Ragdoll kedisi kendini fazla tımarlamaya meyillidir.

Ragdoll kedi iyi bir bakılma örünü dahi uzatır. İyi bir bakımla Ragdoll kaç yıl yaşar için rakam 16 yıl kadar uzundur. Bazen bu rakam Ragdoll kedisi için 13 yıl kadar kısa da olabilir. Burada önemli olan hastalıklar kapıyı çaldığında hazırlıklı olmaktır. Beslenilmesi ve bakımına dikkat eden kediler uzun yıllar yaşar.

Tüm kedilerde olduğu gibi fazla kilo artık çağımızın kedi hastalıklarının da temelini oluşturuyor.  Beslenmesine dikkat edilmeyen Ragdoll kedisi kalp ve diyabet hastalıkları için aday oluyor. Hal böyle iken Ragdoll ağırlıklarını da incelemek gerek. Dişi Ragdoll kedi kaç kilo olur, erkekleri kaç kilodur incelendiğinde dişi kediler 3.6-6.8 kilo aralığında erkek Ragdoll kedisi ise 5.4 ile 9.1 kilo olduğu görülmektedir. İri ırk olarak kabul edilen Ragdoll için kalori hesabı yapılarak mama verilmesi gerekir.

Ragdoll’ a Özel Mama

     Ragdoll için mama seçerken en çok kalp, sindirim ve idrar yollarına odaklanmak gerekir. Kilo kontrolü ise mutlaka Ragdoll’ a özel mama içeriğinde bulunmalı. Tüyleri uzun olan kedilerin midelerinde oluşabilecek tüy yumakları uygun mama kullanılmadığı takdirde kusarak atılır. Ragdoll’ a özel mama içeriğindeki maddelerle bağırsak yoluyla tüy yumakları atılabilir. Ayrıca Ragdoll kedi cinsinde hairball giderici malt kullanımı da yaygındır.

Ragdoll’ a özel mama için onun sağlığı hakkında bilgili ve uzman olan veterinerinden tavsiye almak gerekir. Eğer hiçbir sağlık sorunu yok ise Ragdoll için mama olarak Pro Plan Light Hindi ile hem sindirim hem de kilo kontrolü sağlamak mümkün. Daha az yağlı formülü ile yatkın olduğu hastalıklara karşı kullanılabilir. Ragdoll’ a özel mama seçerken 6 ayda bir değişiklik yapmak önemlidir.  

Etiketler: kedi,kedibakımı
Temmuz 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı