Ragamuffin cinsi evcil kedi özellikleri, tarihi ve karakter yapısı ile sahibine muhtaç ama kişilik sahibi bir kedidir. Ragamuffin kedi cinsi yalnız pelüş yumuşacık tüyleriyle değil sıcak tavırları ile de sahibinin içini ısıtır. Ragamuffin kedi sahiplenme sadece günlük 5 dakika fazladan tüy bakımı ister. Bunun dışında sadece sahiplerinin ilgisini bekleyen Ragamuffin kedi cinsi için ekstra bakım ihtiyacı bulunmaz.
Ragamuffin Tarihi
Ragamuffin kedi cinsi doğuş hikayesi gizemlerle dolu. Ragamuffin tarihi 1960 yılında başlar. Josephine adı verilen beyaz evcil uzun tüylü bir kedi birbirinden tatlı uysal kedi yavruları doğurur. Josephine o tarihte safkan değildir ve yarı İran kedisi veya Ankara kedisi olduğu bilinmektedir. O tarihten sonra kedi yetiştiricisi olan Ann Baker yavrulardan birkaç tanesini satın alır.
Ragamuffin tarihi Ann Baker’ın Ragamuffin kuzeni olan Ragdoll kedisini elde etmesiyle başlar. 1971 yılında çok beğenilen Ragdoll cinsi kedi için kendi kuruluşunu (IRCA) kurar. Ancak katı standartlarla yönettiği Uluslararası Ragdoll Kedi Birliği’nde Ann diğer kedi birlik ve derneklerini tanımamakta ısrar edince birtakım sorunlar yaşanır. İlerleyen tarihlerde İran kedisi (Persian) ile çaprazlamaya izin verilerek Ragamuffin tarihi de başlamış olur.
Bugün tüm kuruluşların tanıdığı Ragamuffin kedi cinsi, Şubat 2011’ de şampiyonluk statüsünü de elde etti. Ragamuffin annesi Ragdoll kedisinden birkaç özelliği ile farklıdır. Birincisi Ragamuffin için renk sınırlaması yok ikincisi ise Ragamuffin kedi yuvarlak göz şekline sahipken annesi Ragdoll kedi badem şeklinde gözlere sahiptir. Ayrıca Ragamuffin cinsi kedi Honey Bear kedi ile akrabadır.
Ragamuffin beyaz, gümüş, çikolata, lila, leylak, duman, kırmızı, sarı, gri, sütlü kahve, bej, iki renkli gibi tüm renklerde olur. Ragamuffin göz rengi en çok mavi ve yeşil görülmekle birlikte her rengi kabul edilir ayrıca Van kedisi gibi çift renk te kabul ediliyor.
Ragamuffin Özellikleri - Vücut Yapısı
Karakteri: sadık, bağlı, nazik
Tüy Yapısı: uzun ve renkli
Kulak Yapısı: normal içi uzun tüylü
Gövde: iri, kaslı, ağır
Kuyruk: uzun tüylü, renkli
Kilo: 4 – 10 KG
Çocuklarla arası – 5 / 10
Zeka – 8 / 10
Hareketlilik – 6 / 10
Bakım ihtiyacı 6 / 10
Oyunculuk 7 / 10
Eğitilebilirlik 7 / 10
Sosyallik 8/10
Ragamuffin kedi özellikleri itibariyle son derece uysal bir kedidir. Yumuşacık tüyleriyle pelüş oyuncaklara benzetilir. Vücut özellikleri şaşırtıcı bir biçimde son derece gelişmiş ve sağlıklıdır. Ragamuffin hastalıkları ise melez ırk olmasından kaynaklanır. Ragamuffin sahiplenme isteği olanlar genellikle onu sakin mizacı nedeniyle tercih eder. Genel itibari ile Ragamuffin özellikleri:
- Ragamuffin en az 15 yıl yaşar.
- Ragamuffin kedi ortalama 6 kilo gelir.
- Vücudu kaslı, sağlıklı ve üçgen yapıdadır.
- Tüy rengi ve göz rengi her renkte kabul görür.
- Ragamuffin yavru gelişimini uzun yıllar içerisinde tamamlar.
- Ragamuffin karakter özellikleri bakımından uyumlu ve sadık kedilerdir.
Ragamuffin kedisi özellikleri bakımından çeşitli renk ve desenlerde görünüşümde olabilir. Genellikle Ragamuffin renkleri tek renk üzerine yüz bölgesinde koyu tonlarda tüylere sahip olur. Vücudunda küçük parçalar halinde farklı renkler görülebilir.
Ragamuffin Vücut Yapısı
Ragamuffin görünüşü bakımından iridir. Yoğun tüyleri baş boyun kısmında daha uzundur. Ragamuffin vücut yapısı kabarık tüyleri nedeniyle aslan gibi yeleli ve pelüş görünümündedir. Ragamuffin kedi cinsi ağır kedilerdir. Ragamuffin vücut özellikleri:
- Tamamen kaslı yapıya sahiptir ve gelişimini geç tamamlar.
- Üçgen omuz yapısı ile atletik görünümdedir.
- Ragamuffin boynu kısadır.
- Başı geniş ve hafifçe dışa doğru eğilimlidir.
- Vücut yapısı dayanıklıdır kemikleri ağırdır.
- Boyun bölgesindeki tüyler daha uzundur.
Ragamuffin cinsi yavru kedi gerçek görünümüne 4-5 yıl içerisinde kavuşur. Gelişimlerini geç tamamlayan yavru kedi bu dönemde iyi bir bakım ve beslenmeye ihtiyaç duyar. Ragamuffin yavru kedi sahiplenme düşüncesi olanlar vücut gelişimini destekleyici bakım ve egzersizlerle ona ne kadar katkı sağlarsa o kadar faydalı olur.
Ragamuffin cinsi yavru kaslı yapısına rağmen sarkık karınlıdır. Bu tamamen korkulacak bir şey değil türün özelliğindendir. Yoğun tüyleri ve genetik yapısı nedeniyle karnı dışında tüm vücudu kaslıdır. Ragamuffin yavru beyaz renkte doğar. Yıllar içerisinde desenleri değişir ve kendi asıl rengini alır. Ragamuffin yavruları farklı cins atalarından almış olduğu özellikleri nedeniyle böyledir. En çok İran kedisi özelliği taşıdığı için yavrular beyazdır. Ragamuffin erkek yavruları gelecekte çok ağırlaşacaktır. Bu nedenle beslenmesi kas ve kemik yapısını güçlendirecek şekilde olmalıdır. Yetişkin Ragamuffin erkek kedisi 10 kilo kadar ağır olabilir.
Ragamuffin Karakteri
Ragamuffin kedi davranışı ve huyları ile evin olgun bireyi gibidir. Ragamuffin karakteri yavru iken biraz daha çocuksu olsa da kendini bir birey olarak kabul ettirmesi uzun sürmez. Ragamuffin kedi karakteri bakımından titiz, elegant ve sadıktır. Onda çok fazla yaramazlık, kırıp dökme, aktiflik görmek mümkün değildir.
- Fazla konuşmaz, sessiz ve uysal mizaçlı kedilerdir.
- Ragamuffin sevgisini herkesle paylaşmak ister.
- Evcildir, evine bağlıdır, terk etmek istemez.
- Kendini devamlı tımarlar.
- Ragamuffin yavru kedileri biraz daha aktiftir.
- Herkese ılımlı davranır.
- Yüksek ses, kokuya, temizliğe karşı hassastır.
Ragamuffin sahiplenme isteyenler yumuşak ve ılımlı bir kucak kedisi ile karşı karşıyadır. Evde herkesle, çocuklarla ve yabancılarla iyi anlaşacak Ragamuffin kedileri, en çok sahiplerini dinleyecektir. Ragamuffin sahiplenme tek bir karakter özelliği ile zordur. O da sahiplerini takip etme ve ilgi görme isteğidir. Onun için sahipleri tarafından sevildiklerini bilmeleri sahiplerinin hiç sıkılmadan ilgi gösterecekleri bir yuva daha uygundur. Bölünmüş ilginin bulunduğu çok kalabalık evler Ragamuffin sahiplenme için uygun olmaz.
Ragamuffin kedi cinsi ev, apartman gibi kapalı mekanlarda yaşamaya daha uygundur. Vahşi doğa hayatı veya bahçede bakılmaya uygun mizaçları bulunmaz. Ragamuffin evcil kedi cinsidir ve itaat etmeyi sever. Doğada tek başına nasıl davranacağını bilemez. Ragamuffin kedi cinsi sahiplenme bu açıdan gözden geçirilmesi gereken bir konudur. Onun için huzurlu ev ortamı en uygun olandır.
Ragamuffin kedi uzun tüylerini kendisi temizler. Bu kedi cinsi son derece titizdir. Ancak tek titiz olduğu kişisel temizliği değildir. Çok yüksek ses Ragamuffin kedilerini rahatsız eder. Evdeki parfüm, temizlik maddelerine ait kokular yoğunsa devamlı kendini temizlemeye ihtiyaç duyacaktır. Bu anlamda Ragamuffin kedisi hassas demek yanlış olmaz. Kalabalık ev ortamı sesi onda strese yol açabilir.
Ragamuffin Bakımı
Evcil kedi bakımı için gerekli olan tüm özellikler Ragamuffin kedileri için geçerlidir. Ancak uzun tüyleri nedeniyle Ragamuffin bakımı biraz daha uzun zaman alır. Ragamuffin yavruluk zamanından itibaren bakımlarına başlamak gerekir. Bakımı ile Ragamuffin özellikleri:
- Ragamuffin kulaklarında uzun tüyler bulunur bu nedenle kulak akarlarına karşı ayda 2 kez kontrol ve bakım ister.
- Ragamuffin tüyleri uzunluğu, ölü hücrelerden arınması için engeldir. Günlük düzenli taranması özellikle boyun bölgesindeki uzun tüylerinin düğüm olmaması için önemlidir.
- Tüm kedi cinslerinin vücut ısısını çok seven pireler için ve diğer parazitler için aylık iç/dış parazit bakımı gerekir.
- Hassas burunlu Ragamuffin kedisi için su kabı ve mama kabı kokusuz temizlik ajanları ile hijyeninin sağlanması önemlidir.
- Kedi kumu uzun tüylü kedilerin düşmanıdır. Tüylerine yapışan ve kolayca bakteri üreten tuvaletlerin tüm kediler için temiz olması önemlidir.
Ragamuffin yavru iken diş fırçalamaya başlandığında bunu bir alışkanlık olarak yürütecektir. Doğal beslenme ortamından uzak olan tüm evcil hayvanlar diş tartar oluşumunu ileri yaşlarda yaşıyor. Yavru Ragamuffin içinde eğitime başlamak uygundur. Tüm bu bakım önerileri arasında en önemlisi sevgi ile eğitimdir. Stresin yol açtığı hastalıklar hepsinden tehlikelidir. Ragamuffin yavruların vücut gelişimi 5 yıl içerisinde tamamlandığı için her zaman yeterli miktarda vitamin ve protein aldığından emin olmak gerekir.
Ragamuffin kedisi beslenmesi çok önemlidir. Tüm evcil kedilerin baş düşmanı obezite ve beraberinde getirdiği kalp ve şeker hastalıklarıdır. Araştırmalarda ortalama Ragamuffin kedi kaç kilo sonucunda şaşırtıcı sonuçlar elde edildi. Dişi Ragamuffin kedi 4 ile 7 kilo arasında çıkarken, Ragamuffin erkek kedileri 6 ile 10 kilo aralığındadır. Erkek Ragamuffin kedisi ile dişisi arasında çok fark olmasının dışında kendi ortalaması arasında 1 kedi kilosu yani 4 kilo kadar fark bulunuyor. Kısır Ragamuffin kedisi her zaman kilo almaya müsait olsa da bu rakamlar asla ideal kilo olarak kabul edilmemelidir.
Ragamuffin Hastalıkları
Ragamuffin hastalıkları bakımından PKD, HCM gibi kalp ve böbrek hastalıklarına yatkındır. Anatomik olarak birbirine yakın olan ağız be vurun yapısı kronik gözyaşı akıntısı sebep olur. Çenesi küçük olduğu için Ragamuffin kedi cinsi ortodonti rahatsızlıklara da yatkındır. Ayrıca Ragamuffin beslenmesi konusunda kilo alımına meyilli ve kalp ve damar hastalıkları dışında diyabet için uygun alt yapıya sahiptir.
Ragamuffin kedi cinsi PKD denile Polikistik böbrek hastalığı olarak bilinen genetik yatkınlığa sahiptir. Böbreği diğer kedilerden daha fazla kist, kristal üretmeye yatkındır. Ayrıca HCM olarak bilinen Hipertrofik Kalp hastalığı genellikle yetişkin olduğunda görülür. Ragamuffin kedi cinsi karakter özellikleri bakımından çok hareketli değildir. Ancak sağlığı için egzersiz ihtiyacı bulunur.
Ragamuffin’ e Özel Mama
Ragamuffin için mama seçerken riskli bulunduğu hastalıkları gözden geçirmek önemlidir. Ragamuffin’ e özel mama sağlığını korumaya yönelik özellikler içermelidir. Bu açıdan mevcut veterinerine danışma Ragamuffin kedisi için ideal bir yöntemdir. Kilo almaya meyilli olan Ragamuffin kedi cinsi için en uygun mama kilo kontrolü özelliği olanlardır. Böylelikle onun kalp, şeker, böbrek hastalıklarına karşı ekstra bir uygulama veya ilaç kullanmadan korumak mümkündür.
Ragamuffin kaç yıl yaşar için sonuç en az 15 yıldır. Ragamuffin kedi cinsi 18 yıl kadar uzun da yaşar. Burada yatkın hastalıklar, bakımı, genetiği önemlidir. Ragamuffin’ e özel mama seçimi de uzun yıllar yaşaması için sahiplerinin kullanabileceği iyi bir taktiktir. Beslenmede doğal ve güçlü protein kaynağı seçimi her kedi için önemlidir. Artık günümüzde pek çok iyi kalitede ve özellikte mamalar bulmak mümkün yeter ki ne amaçlandığı iyi bilinsin.
Ragamuffin için mama seçiminde uzun tüylerden kaynaklı sindirim sorunlarını da hesap etmek gerekir. Ragamuffin için mama Royal Canin Adult Persian Loaf ile 1 yaş üzeri kedilerde sindirim ve üriner sistemi sağlığını bir arada korumak mümkün. Bu konservenin yanı sıra evde hazırlanabilecek Ragamuffin’ e özel kemik suyu ile 5 yıl içerisinde gelişimini tamamlarken destek vermek mümkün. Evcil kedi mamaları içerisinde yüksek proteinli olanların seçilmesi tüm kediler için önemlidir.