Munchkin Kedi Cinsinin Özellikleri

Munchkin Kedi Cinsinin Özellikleri-Mamayolda

 

     Munchkin cüce kedisi özellikleri bakımından renkli bir karaktere sahip kedidir. Guinness rekorlar kitabına girmiş bu cins kedi kolay bakımı ile de sahiplerini üzmüyor. Eğimli omuru ile sempatik görüntüsü olsa da bazen başı bu görüntü sebebiyle derde giriyor. Genel anlamda sağlıklı olan Munchkin cinsi kediler çok hareketli ve zekileri.

Munchkin Tarihi

     Bacakları çok kısa olan Munchkin tarihi 1930 yılında görülmesi ile başladı. Cüce görünümlü Munchkin savaş döneminin tüm dünyayı kavurduğu dönemde popülerlik sağlayamadı. İlk olarak İngiltere’de görülen Munchkin kedi tarihi hakkında çok az bilgi bulunur. 1944 tarihine ait İngiliz veteriner kayıtlarında 4 yavru kediden bahsedilir. Munchkin tarihi daha sonraki yıllarda ikilemlerle doludur.

1956 yılında Rusya tarihinde kısa bacaklı kedilerden bahsedilir. Daha sonra Munchkin kedileri 1970 ve 1980 li yıllarda Amerika’da görülmüştür. 1983 yılında bir müzik öğretmeni olan Sandra Hochhenedel hamile iki küçük kedinin bir köpek tarafından bir tırın altına kadar kovalandığını görür. Munchkin hamile kedilerinden birini eve götürerek bakar. Blackberry adını verdiği kedinin kısa bacaklı kediler doğurduğunu görür.

1991 yılında Munchkin kedisi lanse edilerek TICA uluslararası kedi federasyonu tarafından duyurulur ancak tescillenmez. Genetik mutasyon nedeni ile Munchkin cinsi kedilerin bacakları kısadır bu nedenle bu özellikleri kabul etmeyen kuruluşlar kedi cinsi kaydına izin vermez. Singapura kedisi kadar küçük olmayan Munchkin kedisi en son 2003 yılında TICA kayıtlarına resmi olarak kaydolur ve şampiyonluk statüsü verilir. Diğer kuruluşlar çekimserliğini koruyor.

Munchkin cinsi kedinin pek çok alt türü bulunur. Bunlar da çeşitli renk ve tüy uzunluklarına sahiptir. Guinness rekorlar kitabında 2014 yılında 13 cm uzunluğu ile Munchkin kedisi kaydı da bulunur. En popüler Munchkin taba, açık kahve, krem olarak bilinir. Göz rengi de tüylerine ve alt türlerine göre değişir.

Munchkin Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: İstifçi, dostane, oyuncu
Tüy Yapısı: uzun veya kısa
Kulak Yapısı: büyükçe
Gövde: küçük, basık, eğimli
Kuyruk: uzun
Kilo: 2–4.5  KG

Çocuklarla arası – 6 / 10

Zeka – 8 / 10

Hareketlilik –  8/ 10

Bakım ihtiyacı 6 / 10

Oyunculuk  8 / 10

Eğitilebilirlik 7 / 10

Sosyallik 6/10

Munchkin kedisi pek çok ayrı cinsle çiftleştirilerek alt cinsler oluşturdu. Bu cinslerin özellikleri kendi arasında birbirine benzerdir. Her çaprazlama Munchkin kedi renklerine bir yenisini ekledi. Bu yüzden görsel özellikleri bakımında Munchkin kedi farklı desen ve renklerde görülüyor. Genel itibari ile Munchkin cinsi özellikleri:

  • Munchkin kedisi ortalama 13 yıl yaşar.
  • Ortalama olarak 3 kilo ağırlığında olurlar.
  • Zeki, uyumlu ve eğitilebilir kedi karakterine sahiptir.
  • Kısa bacak ve küçük ırk olması ile bilinir.

Munchkin Vücut Özellikleri

     Munchkin kedileri dışarı çıkmayı sever. Vücudunda belli karakteristik özelliklere sahiptir. Onun dışında hem uzun tüylü hem de kısa tüylü Munchkin kedileri bulunur. Yavru Munchkin kedileri iletişim kurulabilen ve iyi tepki veren kedilerdir. Vücut yapısı ile Munchkin kedi:

  • Sırt omurgası omuzlardan başlayarak kuyruğa kadar hafifçe eğimli,
  • Başı ve göğsü yuvarlak, vücudu kaslı,
  • Yüzünde elmacık kemikleri belirgindir, çenesi sıkı ancak çok belirgin değil,
  • Gözleri ceviz şeklinde açık ve tedirgin ifadede,
  • Göz rengi ve tüy rengi çok çeşitli,
  • Tüyleri cinsine göre uzun ya da kısa olur,
  • Bacakları kısa ve öne ile arka bacak aralığı geniş,
  • Kuyruğu kalkık, bezen çok tüylü ve uzun,
  • Kulakları normal uçları yuvarlatılmış, alnı ise düzdür.

Munchkin cinsi kedilerde omurga eğimi nedeniyle kalçası daha sıkı ve çıkık görünür. Munchkin yavrularında gelişim sorunları görülebilir. Munchkin cinsi yavru kedi sahiplenmek isteyen mutlaka iyi araştırmalı ve bilinen yetiştiricilerden satın almalıdır. Munchkin yavrularında çok fazla eğimden kaynaklı bazı omurga sorunları görülür. Aylar geçtikçe bu belirtiler yavru kediyi daha fazla etkilemeye başlar. Bu nedenle bu cins yavru kediyi sahiplenmek isteyenler için erken aylarda almaması tavsiye edilir.

Munchkin Karakteri

     Munchkin kedi huyu en az kendisi kadar tatlıdır. Onun için tam olarak kucak kedisi karakteri uyuşmaz. Sevmeyi ve sevilmeyi çok sevse de sahibin sıkan bağımlı bir yapıda değildir. Zeka kapasitelerini kendine edineceği oyuncaklar üzerinde gözlemlemek mümkündür. Munchkin karakteri kalabalık aileler için uygundur. Karakteri bakımından Munchkin kedi cinsi:

  • Talepkar ve sıkıcı olmayan,
  • Zeki, oyuncu ve barışçıl,
  • Herkesle iyi anlaşan dostane,
  • Arkadaşlığı seven,
  • Beğendiği şeyleri istifleyen,
  • Avcı ve doğal hayatı seven kedilerdendir.

Munchkin kedisi doğal hayatta gezmeyi ve vakit geçirmeyi sever ama güvende olmayı da tercih eder. Bu nedenle kapı önünde büyütülmeye uygun demek yanlış olur. Küçük cüssesine göre gayet hareketli ve enerjiktir. Gözene kestirdiği hemen her yere atlar veya zıplar.

Munchkin sahiplenme düşüncesi olan her aile için uygundur. O kendine günlük aktivite planı yaprak çok fazla ilgi ve şefkat beklentisinde değildir. Bu nedenler bekar kişiler veya köpeği olanlar Munchkin sahiplenme konusunda tereddüt etmesine gerek kalmaz. Köpeklerden korkmaz hatta onları oyuna davet eder. Küçük, parlak dikkatini çeken objelerle oynadıktan sonra daha sonrada oynayabilmek için saklar. İstifçi kedi Munchkin yuvarlak küpenin tekinin kaybolma sebebi sayılabilir.

Munchkin yavru karakteri de yetişkinlerden farklı değildir. Ara sıra korunmalı bahçede vakit geçirmesi avcılık yeteneklerini geliştirmesi için fayda sağlar. Munchkin cinsi yavru kediler herkesle iyi anlaşır. Yabancılara karşı çekingen değildir ancak yetiştirme tarzı da bu konuda fark yaratır. Küçük çocuklarla iyi anlaşır ancak zarar gördüğünde olumlu tepki görmek zordur. Munchkin cinsi yavru kediler akıllarına koyduğu yüksekliklere çıkamazsa farklı bir yol mutlaka bulacaktır. Küçük cüssesine göre çok iyi fiziksel kabiliyetlere sahiptir.

Munchkin Bakımı

     Munchkin kedileri sahiplerine ekstra zorluk çıkarmaz. Uzun tüylü ve kısa tüylü cinsleri bulunan Munchkin kedisi tüy bakımı standart haftada 1 veya iki kez tımar gerektirir.  Ancak tüy dökülmesi kedi bakımının en önemsiz şıklarından birisidir. Kedi bakımında önemli olan kedinin sağlığını korumaya yönelik aksiyonları uygulamaktır.

Munchkin kedi ve tüm diğer cins kediler birçok hastalıktan ancak sahibinin özeni ile uzak kalır. Kedi sahiplerinin sokaktan edinilen ölümcül bulaşıcı hastalıklara karşı kedilerinin muhafazasını sağlaması şarttır. Ayrıca yavru iken hiçbir aşı atlanmadan tamamlanması gerekir.

Munchkin kedisinin kullandığı ve bulunduğu her şeyin steril olması enfeksiyon riskini azaltır. Kedinin mama kabı, kum kabı, su kabı, oturduğu koltuk, ağzındaki oyuncağı çıktığı raflara kadar kimyasal olmayan ürünlerle temizlenmesi enfeksiyon kaynaklı hastalıkları önler.

Kedilerin beslenmesi için gerekli mama seçimi, öğünlerinin miktarı ve sıklığı sahibinin sorumluluğundadır. Atıştırmalıkları fazla kaçırmak kilo alımı ve beraberinde birçok hastalığı davet eder. Zaten omurga eğimi bulunan bu kedilerde pek çok sorun beraberinde gelir. Bu açıdan kilo kontrolü için Munchkin kedi kaç kilo olmalıdır bilmek gerekir. Munchkin kediler 13 cm kadar küçük olabileceği için kilo ortalaması bilgileri sahibi tarafından boyuna göre değerlendirilmelidir. Dişi Munchkin kedi 2kilo ile 3.6 kilo ağırlığında olurken, erkekleri 4.5 kiloya kadar ulaşabilmektedir.

Munchkin kedisi kişisel temizliği için tırnaklarının kesimi, kulaklarının kontrolü, derisinin ölü hücrelerden arındırılmasıdır. Ayda bir kez iç ve dış parazit ilaçları ile onu etkileyecek organizmalardan kurtulması iyi olur.

Munchkin Hastalıkları

     Munchkin vücudu omurga eğimi nedeniyle bazı farklılıklar barındırır. Yapısı bakımından bazıları için anormali olarak kabul edilir. Lordoz durumu omurganın aşağı inerek kalp akciğer ve soluk borusuna baskı yaptığı durumlardan kaynaklanan sağlık sorunudur. Munchkin kedisi büyümeye başladığında bu organlarda baskı görmeye başlar.

Omurga bozukluğu Munchkin ömrü üzerinde etkili mi, Munchkin kaç yıl yaşar Lordoz durumu nedeniyle merak edilir. Munchkin kedileri en düşük 10 yıl yaşar, en çok 15 yıl yaşar. Bu ölümlerin çoğu Lordoz hastalığı kaynaklı değildir. Melez bir ırk olan Munchkin için atalarından gelen genetik aktarımlar, kötü bakım şartları ve kazalar kaç yıl yaşayacağını etkileyen faktörlerdir.

Munchkin kedileri genleri nedeniyle Akondroplazi, Osteortriti genel kemik eklem rahatsızlığı yaşayabilir. Bu hastalıklarda özellikler bacak kemiklerinde yıllar içerisinde eğilmeler, romatizmal hastalıklar, cücelik hastalığı, düzgün olmayan kemik şekilleri görülür.

Munchkin cinsi kedi tüm kedilerde olduğu gibi en fazla enfeksiyon hastalıklarına yakalanır. İyi bir bakımla enfeksiyon riski büyük oranda azalır. Bunların dışında sokaklardan alabileceği bulaşıcı hastalıkları ve obezite kaynaklı rahatsızlıklarda her kedi kadar risk altındadır.

Munchkin’ e Özel Mama

      Her kedi en az Munchkin kadar kaliteli beslenmeyi hak eder. Munchkin’ e özel mama seçerken kemiklerini destekleyecek vitamin içeriği ve kilo kontrolünü sağlayacak protein içeriğinde olması idealdir. Kalsiyum, Omega 3 ve 6 vitaminlerle genetik eksiklikleri ekstra ilaç kullanımı olmadan mama ile desteklenebilir.

Munchkin için Royal Canin Fit 32 mama seçimi için kalori hesabı yaparak günlük ölçülü gıda vermek akıllıca olacaktır. Atıştırmalık içerisinde yapılacak tercihlerde konserve mamaların kalori hesabını da yapmak, evde hazırlanacak gıdalarda yağsız et tercih etmek uygundur.

Munckin’e özel mama tam olarak üretilmese de uzun tüylü cinsleri için sindirim sistemi desteği almak iyi olacaktır. Munchkin kedi hairball adı altında satılan mamalara midesinde birikecek uzun tüylerin bağırsak yoluyla kolayca atılması sağlanır. Eğer bu mama tercih edilmedi ise hairball malt ekstraları ile haftada birkaç kez verilerek rahatsızlanması engellenir.

Etiketler: kedi,kedibakımı
Temmuz 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı