Korat Özellikleri
Şans getiren mavi kedi Korat, Tayland ülkesinin resmi mektup pullarında yer alan sıradışı bir kedidir. Pek çok özelliği ile diğer kedi cinslerinden farklıdır. Biraz kabadayı ama son derece zeki olan bu kediler safkandır. Bakımı kolay, sorumluluk sahibi olma özellikleri ile Korat kedisi mükemmeldir. Kedi sahiplenme isteği olanlar evin idaresinde kesinlikle Korat’a güvenebilir. Korat kedisi sahibini uzakta olsa da veya yıllar geçse de tanır. Evinin yolunu kilometrelere uzaklıkta olsa da bulur. Korat kendisi gibi sadık bir sahibe ihtiyaç duyar.
Korat Tarihi
Aslen Korat cinsi kediler melez olmayan Tayland Phimai adasındaki doğal bir ırktır. Korat tarihi boyunca Tayland halkı tarafından iyi şans getirdiğine inandı. Korat isminin karşılığı Tayca tohum isminden alır.
Korat tarihi 1350 ile 1767 arasında yazılmış kitapla başlar. Tayland’da kedi şiir kitabı içerisinde Korat kedi cinsine ait yazılar bulunur ancak yeterince açıklayıcı ve tasvir edici değildir. 1889 ve 1896 yıllarında İngiltere’de Mavi Siyam kedisi olarak kedi şovlarında ortaya çıkar. Ancak şov jürisi Siyam kedisi özelliklerini göremez ve diskalifiye olur. Mavi Rus kedisi olarak kabul edileceği bildirilir. Uzun süre Korat tarihinde herhangi bir hareketlilik olmadı.
1950 yıllarında kedi yetiştiricileri hızla yeni cins kedi üretimine başladığı dönemlerde en çok Siyam kedisi ve İran kedisi (Persian) üzerine melez çalışmaları yapmaktaydı. 1959 yılında bir çift olarak Amerika’ya ithal edildi ve saf ırk olarak Maryland’ de şampiyonluğa layık görüldü. 1967 yılı itibari ile tüm kedi kuruluşlarının kayıtlarında Tayland menşeili Korat kedisi olarak tescillenir.
Korat gri mavisi rengi ve sonradan eklenilen leylak yani lila ile sıradışı özelliktedir. Tayland’da yaşayanlar için bu renk yağmur bulutu grisidir. Tüy kökleri güneş görmediği için daha koyu mavidir. Korat gözleri ise mavi yeşildir. Yeni doğan Korat yavruları yeşil altın veya kehribar renkli gözlerle doğar. En geç dört yaşlarına geldiklerinde mavi rengini alır.
Korat Özellikleri - Vücut Yapısı
Karakteri: koruyucu, sadık, zeki
Tüy Yapısı: parlak, kısa, mavi tüylü
Kulak Yapısı: normal
Gövde: estetik yuvarlak hatlı
Kuyruk:
Kilo: 3 – 5 KG
Çocuklarla arası – 6 / 10
Zeka – 10 / 10
Hareketlilik – 9 / 10
Bakım ihtiyacı 3 / 10
Oyunculuk 8 / 10
Eğitilebilirlik 7/ 10
Sosyallik 6/10
Korat kedisi üstün yetenekleri ile çevresini şaşırtır. Yönetici vasıfları olan bu kediler çevresindeki herkesi kontrol alanına dahil eder ve sınıflandırır. Korat özellikleri, rengi, vücut yapısı ve zekası ile sıradışı bir kedidir. Yön bilgisi son derece gelişmiş olan Korat kedisi ayrıca yavru kedilerinin geleceğini düşünen özverili bir kedidir. Korat cinsi özellikleri:
- Sorumluluk sahibi, zeki, iyi hafızalı kedilerdir.
- Korat mavi renktedir.
- İletişimi kuvvetli, statüye önem veren bir kedidir.
- Korat sağlıklıdır ve uzun yıllar yaşar.
- Korat kedileri ortalama 4 kilodur.
- Kalp şeklinde kafaya sahiptir.
Korat yavru kedisi ebeveynleri tarafından ciddi bir şekilde eğitime tabii tutulur. Soylarını kendilerinden önce besleyecek kadar bilinçli kedidir. Korat kedi cinsi yabancılara karşı yakın davranmaz. Ancak sahibine karşı son derece saygılıdır.
Korat Vücut Yapısı
Korat kedi cinsine ait vücut yapısı hakkında göze batan bir eksikliği bulunmaz. Ancak güneşte gümüş gibi parlayan tüy yapısına sahiptir. Korat kedi cinsi vücut yapısı:
- Orta bedende vücut ölçüleri var.
- Genellikle vücudu yuvarlak hatlara sahip.
- Normal ölçüde başı büyük yuvarlak canlı yeşil rengi gözlerle tamamlanır.
- Gövdesini tamamlayan tüm uzuvlar normal büyüklüktedir.
- Yavru kediler gelişimini çok geç tamamlar.
- Fiziksel olarak gelişimi 4 yıl içerisinde tamamlanmış olur.
- Fiziksel olarak en çekici yanı parlak mavi-grisi tüy rengi kürkü ve gözleridir.
- Vücudunda yağ oranı son derece düşük bir kedidir.
- Bazı genetik mutasyonlarında noktalar görülebilir.
Korat yavruları anneleri tarafından korunur. Annesi ve babası Korat cinsi yavru kedinin eğitimi, beslenmesi ve terbiyesi ile sorumludur. Anne kedi Korat yavru kediyi himaye altına alır. Küçük bir hayvan bularak hayatta kalması için avlanmayı ve beslenmeyi öğretir. Hemen sonra kendini korumayı öğretir. Erkek Korat kedi ise düzeni sağlar. Yemeklerin ilk önce yavru kediler tarafından yenmesini için demir yumruklarını konuşturur. Tüm cins kedilerde böyle bir düzen bulunmazken Korat cinsi kedilerin böyle düzenli olması sıradışı.
Korat cinsi yavru kedi göz rengi ve vücut gelişimini geç tamamlar. Ruhsal olgunluk fiziksel gelişme ile paralel gider. Vücut gelişimi 4 ile 5 yıl içerisinde ruhsal gelişimle beraber tamamlanır. Gerçek göz rengi ise 1 yıl içerisinde tamamlanır. Fiziksel özellikleri bakımından Korat cinsi yavru kedi:
- Korat kedisi mavi gri renklerinde küçük ile orta yapılı kedidir.
- Korat cinsi yavru kediler kısa tüylü olur.
- Vücudundaki düşük yağ oranı onu hassas kılar.
- Kendine has bir ses tonu bulunur.
- Kalp şeklinde küçük çeneli bir kafası bulunur.
Korat Karakteri
Korat kedi cinsi gelişmiş hafızasını davranışlarında kullanır. Karakteri de bu yönde gelişir. Hafızasını en çok sahibi üzerine kullanan Korat kedileri karakter özellikleri dışında başka yetenekler de geliştirir. Korat kedi sahibini yıllar sonra tanıyabilir. Uzak yerden evini tekrar bulur. Yön kabiliyeti gelişmiştir. Korat karakteri sorumluluk alan olgunlukta. Karakter özellikleri bakımından Korat kedi:
- Korat kedileri klanının sorumluluğunu üstlenir.
- Korat kedilerinin diğer kedilerde olmayan güçlü bir hafızası var.
- Korat kedisi son derece zeki ve saygılıdır.
- Korat kedisi sahibini nerede olsa bulabilir.
- Kendini iyi ifade eder.
- Korat kedileri sahibine bağlıdır.
- Sahibine karşı sadık ve ilgilidir.
- Hareketli, zeki ve aktiftir.
- Sahibine bağlanır bu bağlılığı ömür boyu sürdürür
Korat cinsi karakteri görüntüsü gibi çok özel. Yavrusuna gösterdiği ilginin bir benzerini de sahibine karşı duyar. Son derece ilgili ve korumacıdır. Korat kedinin karakteri hakkında olumsuz tek şey yabancılara karşı uzak ve çekimser olması hatta korkmasıdır. Bazen yabancılara karşı garip sesler ile kendini korur.
Korat sahiplenme eşsiz bir deneyimdir. Ancak bu özel paylaşım ve sadakat için çift yönlü özveri gerekli. Sahibine karşı son derece bağlı ve asla unutmaz. Korat kedisi sahiplenmek bu açıdan uzun süreli birliktelikte onu hiç bırakmayacak aynı sadakatte sahibini arar. Kimi zaman ilgisi ile sahibini sıkacaktır. Bu açıdan sahiplenmek isteyenler de sorumluluk sahibi olmalıdır.
Korat Bakımı
Korat kedisi bakımı yorucu değil. Her gün temiz kapta suyu ve maması onun için yeterli olur. Diğer Korat bakımı aylık tırnak ve kulak bakımı ile haftada 2 kez tüylerinin temizliğini içerir. Mama artıklarının dişleri üzerinde birikmesi diş temizliği de ister. Son zamanlarda veterinerler bu konuda günlük diş bakımı önerir. Ancak Korat bakımında böyle bir zorunluluk henüz yok.
Kedi bakımı iyi bir gözlem ister. Kediler eksikleri konusunda ya da ağrıları konusunda çoğu zaman belirti vermez veya iletişim kurmaz. Hafif kilo alımları dahi pek çok hastalığa kapı açar. Korat kedisi bakımı için de bunlar geçerli. Asla ağrısı olduğunu söylemeyecek.
İyi bir bakım kedinin yaşamını uzatır. İyi bir bakımla Korat kaç yıl yaşar için cevap ortalama 20 yıl yaşadıklarıdır. Ancak bazı Korat kedileri 20 yıldan fazla yaşadı. Bunlar iyi bir bakıma, sağlığına, geçirdiği hastalıklara, çekinik ve baskın genlere bağlıdır. Devamlı kirli kum kabına giren Korat kedisi idrar yolları enfeksiyonu olacaktır. Böyle bir durumda ilaçlar veya geç tedavi, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenler her kedinin ömründen ufak parçalar alır.
Ölü deri hücreleri çoğunlukla kaşıntı yapar. Daha sonra alerji veya deri enfeksiyonları gelişir. Korat kedinin haftalık tımarı bunu engellemek içindir. Tırak altlarında biriken her şey bakteri üremesi sebebidir. Düzenli tırnak ve kulak bakımı kedinin sağlığına katkı sağlar. Korat kedisi ve diğer tüm cinslerinde olduğu gibi atıştırmalıklar kilo alımı ile birlikte pek çok hastalığa zemin olur.
Korat Hastalıkları
Korat cinsi kediler diğer türler gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Bulaşıcı hastalıklar, genetik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları Korat kedisi için bazı önlemler gerektiriyor. Çağımızın en büyük düşmanı virüsler kedilerde ölümle sonuçlanıyor. Bağışıklık sistemine saldıran bu hastalıklar için aşı şart. Kilo alımı Korat kedilerini de kalp ve şeker hastası yapıyor. Sonuçta hastalıklar kedinin ömründe çalıyor.
Korat kedi ve evde yaşayan tüm cins kedilerde hareketsizlik kilo alımına sebep oluyor. Obezite olmaması için Korat kedi kaç kilo olmalı bilmek gerek. Dişi Korat kedileri için 3-4 kilo olmak, Erkek Korat kedisi için 4-5 kilo aralığı uygundur. Kedinin kilosu kemik yapısına bağlı biraz aşağı biraz yukarı olabilir. Ancak burada temel amaç zaten hastalıklardan korunmaktır.
Korat kedisi genetik açıdan diğer kedilere kıyasla şanslıdır. Ancak GM1K genotipine sahip kedilerde nörolojik hastalıklar görülür. Bu konuda çok ciddi kurallar ile koruma sağlanır. Ancak hem anne hem de baba kedilerin taşıyıcı olması Korat yavruların hastalıklı doğması sebebidir. Bunun için gen testleri mevcuttur.
Korat’ a Özel Mama
Korat kedisi mama seçiminde kedinin sağlık durumun en iyi bilen veterinerinden öneri alınır. Herhangi sağlık sorunu bulunmayan Korat ‘a özel mama seçmek sahibine kalır. Kaliteli zengin içerik proteini bol, zengin vitamini, minerali ve antioksidanı ile bağışıklık sistemine destek olmak her zaman fayda sağlar. Korat’a özel mama ile kilo kontrolü sağlamak potansiyel hastalıklara karşı bariyer olur.
Korat kedisi aktif ve oyuncu bir kedi olduğu için kilo alması zordur. Ancak salam, sosis konserve gıdaların karşı koyulamaz lezzeti onları çekici kılar. Korat’a özel beslenme ölçülü ve dengeli olmalıdır. Karbonhidratı ve tahılı az mamalar daha az kilo aldırır.
Sağlıklı Korat kedisi için mama Happy Cat Minkas Perfect Mix tercih edilebilir. İçeriğinde kuzu eti, tavuk ve balık olması lezzet konusunda tartışmasız her kedi tarafından sevilir. Ancak kısır kedi için uygun değildir. Kısır kedi için “sterilised” ibareli mamalar tercih edilir. Kısır Korat için mama alternatiflerinde somonlu ve kuzu etli formüller bulunur.