Köpeklere Sivrisineklerden Bulaşan Hastalıklar

Köpeklere Sivrisineklerden Bulaşan Hastalıklar - Mamayolda

     Bilindiği üzere köpekler, pek çok tehlikeli hastalık ile karşı karşıya kalmakta, bu durum köpeklerin sağlıklarını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Köpeklere sivrisineklerden bulaşan hastalıklar kapsamında oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen çeşitli hastalıklar bulunmakta olup köpeklerin bu hastalıklardan korunması gerekmektedir.

Birçoklarının bildiği üzere sivrisinekler, insanlarda ve diğer canlılarda çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmakta ve bu durum, ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de sivrisineklerin tehlikeli hastalıklara neden olabildiği çeşitli durumlar bulunmaktadır.

Sivrisinekler insanlar, kediler ve köpekler olmak üzere pek çok canlıyı sokmakta ve bazı sivrisinek türleri, ciddi derecede olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Köpeklere sivrisineklerden bulaşan hastalıklar kapsamında farklı özelliklere sahip hastalıkların bulunduğunu ve köpeklerin sivrisineklerden korunması gerektiğini ifade etmek olanaklıdır. Peki ama bu hastalıklar nelerdir ve hastalıkların köpeklerden üzerindeki etkileri ile ilgili neler söylenebilir?

Köpeklere Sivrisineklerden Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

     Köpeklere, daha önce de ifade edildiği üzere sivrisineklerden çeşitli hastalıklar bulaşabilmekte olup bu hastalıkların her biri farklı semptomlar ile kendisini belli edebilmektedir. Peki ama sivrisineklerin köpeklere bulaştırdıkları hastalıklar nelerdir? Bu hastalıklar köpeklere ne şekilde etki edebilmektedir?

Sivrisineklerin köpeklere bulaştırmış oldukları hastalıklardan en bilinenleri, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Leishmania
  • Kalp kurdu

Her iki hastalık da köpeklere sivrisineklerin bulaştırdıkları hastalıklar kapsamında yer almakta ve çeşitli semptomlar ile kendilerini belli etmekte ve köpeklerin sağlıklarını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Peki ama bu hastalıklarla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Köpek sahiplerinin, ilgili hastalıklar kapsamında ne yapması gerekmektedir?

Kalp Kurdu

     Kalp kurdu, sivrisineklerin köpeklere bulaştırmış olduğu hastalıklardan biridir ve köpeklerin sağlıklarını farklı şekilde etkilemektedir. Enfekte olan bir sineğin köpeği ısırması sonucunda köpekte meydana gelen hastalık olarak bilinen kalp kurdu her sinekten bulaşmamakta yalnızca enfekte köpeklerden bulaşmaktadır.
Sineğin daha önce bu hastalığı taşımış bir hayvanı ısırması, ısırılan köpekte kalp kurdu rahatsızlığı olmakta ve bu durum, köpeklerin sağlıklı yaşantılarının sekteye uğramasına sebebiyet vermektedir. Tilki, kedi ve köpeklerde görülebilen bu hastalık, çeşitli semptomlar üzerinden kendisini belli etmektedir.

Daha önce enfekte olmuş bir sinek köpeği ısırdığı zaman hastalığa sebebiyet veren parazitin larvasını da köpeğin derisi altına bırakmakta ve bu larvalar, yaklaşık olarak 5 gün içerisinde köpeğin dolaşım sistemi içerisine girmektedir. 3-4 ay gibi bir süre içerisinde de larvalar, köpeğin kalbine ulaşmaktadır. Köpeklerin kalbine ulaşmayı başaran larvalar, gelişimlerini bu alanda devam ettirmeye başlamaktadır.

Kalp Kurdu Belirtileri

     Köpeklerde görülmekte olan kalp kurdu rahatsızlığının pek çok semptomu bulunmakta olup köpeklerde kalp kurdu belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Çabuk yorulma
  • Kuru öksürük
  • Seste incelme
  • Kilo kaybı
  • Köpeğin karnında sıvı toplanması
  • Karaciğer büyümesi
  • Kalp yetmezliği

Bu belirtilerden bir ya da birkaçının görülmesi durumunda köpeğin en kısa süre içerisinde veteriner hekime götürülmesi ve kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Leishmania

     Leishmaniasis etkenini taşımakta olan sivrisineklerin köpeği ısırması sonucu meydana gelen Lesihmania hastalığı, ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır bu nedenle köpek sahiplerinin hastalık belirtilerine dikkat etmesi ve hastalık kapsamında köpeklerini düzenli aralıklarla veteriner hekime götürmesi gerekmektedir.

Fransa, Portekiz, İtalya, İspanya vb. ülkelerde görülmekte olan köpeklerde Leishmania hastalığı, ülkemizde de yaygın bir şekilde görülmekte ve köpeklerin sağlıklarını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Hastalığın kuluçka dönemi yaygın olarak 3-18 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra bir yıl boyunca bile hastalık oluşturmama ihtimali de bulunmaktadır.

 

Leishmania Belirtileri Nelerdir?

     Hastalığın belirtileri kapsamında farklı semptomlar karşımıza çıkmaktadır. Leishmania belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Burun ve göz çevresinde tüy kaybı meydana gelebilir.
  • Hastalığın ilerlemesi durumunda iştah azalmamakla birlikte köpek zayıflamaktadır.
  • Köpeğin yere uzanması durumunda ya da yere sürtünme ile birlikte hassasiyet ya da ağrı meydana gelebilmektedir.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda köpeğin veteriner hekime götürülmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmekte olup bu durum, köpeğin sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.

Zika Virüsü

     Köpekler ve insanlar arasında yayılma olasılığı düşük olan virüslerden biri olan Zika virüsü, virüsü taşıyan sivrisinekler tarafından bulaştırılmaktadır. Bu bağlamda köpek sahiplerinin çeşitli sinek kovucular kullanması ve köpeklerini zika virüsünden koruması gerekmektedir.

İnsanlar ve köpekler olmak üzere birçok canlı, Zika virüsüne karşı oldukça savunmasızdır. Virüsle ilgili çok fazla husus bilinmemekle birlikte sivrisinekler tarafından taşındığı yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan önemli bilgilerden biridir.

Evre aromatik bitkiler, sinek kovucuların bulundurulması, Zika virüsü önleme yöntemlerinden bazıları olarak bilinmekte ve köpek sahiplerinin bu yöntemlerden herhangi birini kullanması gerekmektedir.

Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan hastalıkların her biri, köpeklere sivrisineklerden bulaşan hastalıklar kapsamında yer almakta ve bazı hastalıklar köpeklerde ciddi sağlık sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle köpek sahiplerinin köpeklerinde var olan belirtiler incelemeleri ve normal olmayan durumlarda veteriner hekime başvurarak köpeklerinde hangi sağlık sorunlarının bulunduğunu öğrenmesi kritik öneme sahiptir.

Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı