Köpeklerde Şeker Hastalığı
Çoğunlukla sadece insana özgüymüş gibi düşünülen pek çok hastalığın hayvanlarda ve hatta en yakın dostlarımız olan köpeklerde gözlemlendiği bilinmektedir. Bu hastalıklar arasında ciddi risklerin oluştuğu diyabet ya da şeker hastalığı köpeklerin gündelik yaşamına doğrudan etki edebilme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla köpeklerde şeker hastalığı tedavisi süreci de dahil olmak üzere tanı, teşhis ve belirtilerin gözlemlenmesi süreçlerinin her birinde tüm aşamalarda yeterli düzeyde özen gösterilmesi ve dikkat edilmesi gerekir.
Köpeklerde Şeker Hastalığı Neden Olur?
Şeker hastalığıyla mücadele eden köpeklerin en önemli destekçisi ve yol arkadaşı şüphesiz ki onların bakımını üstlenenlerdir. Hastalıkla mücadele evresi boyunca beslenme alışkanlıklarının doğru ve etkili bir biçimde güncellenmesi, hastalığın etkilerini minimal düzeye indirebilir. Şeker hastası köpeklerde beslenme düzeni tamamen uzman veteriner hekimler tarafından belirlenmeli ve tamamen köpeğe özel olarak dizayn edilmiş bir beslenme haritası oluşturulmalıdır. Her insanda olduğu gibi köpeklerin de beslenme alışkanlıklarının özgünlük taşıdığı bu kapsamda akıldan çıkarılmamalıdır.
Köpeklerde Diabetes Mellitus olarak bilinen şeker hastalığına sebep olan bazı dışsal ve içkin nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Bazı köpeklerin ırksal olarak genetik yatkınlık göstermesi
- Pankreas organın işleyişini engelleyen başkaca sağlık sorunlarının yaşanıyor olması
- Köpeklerin sahip oldukları yoğun stres ve kaygı gibi durumlar. Bu tarz durumlar çoğunlukla köpeğin ruhsal yapısıyla ilintilidir.
- Yaşlılık ve yaşlılığın getirdiği temel olumsuzluklar
- Fazla kilo ya da aniden yükselen kilo
- Karaciğer hastalıkları
- Yaş ve cinsiyet unsurları
- Kronik diğer hastalıklar ve obezite
- Genetik yatkınlık ve diğer genetik faktörler
Çoğunlukla belirtilen faktörlerin etkisiyle gözlemlenen diyabet hastalığı önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu kapsamda diyabet köpek için gerekli olan tüm önlemler alınmalı, uzman görüşlere başvurulmalı ve en temel olarak beslenme alışkanlıkları revize edilerek uygun beslenme düzeni sağlanmalıdır.
Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Diyabet köpek, çoğunlukla insanlarda olan şeker hastalığına benzer niteliklere sahip olan belirtiler gösterir. Bu belirtiler arasında vücutta azalan su miktarı ve kan şekerinde gerçekleşen artış nedeniyle yoğun bir su talebinin oluşması en açık şekilde gözlemlenen belirtidir. Bunun dışında idrar ihtiyacının daha yoğun bir şekilde gözlemlenmesi ya da sık sık sıvı boşaltım itkisinin gözlemleniyor olması köpeklerde şeker belirtileri arasında yer alır.
Diyabet belirtileri arasında yer alan ve köpeklerde şeker düşmesi gibi ani durumların ortaya çıkmasına sebep olan şeker hastalığının belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Olması gerektiğinden ya da normalde olandan çok daha fazla su tüketimi
- İdrar ihtiyacını giderme konusunda ortaya çıkan yoğunluk. Sık sık idrar çıkarma ya da tuvalet isteğinin oluşması
- Yoğun bir şekilde gözlemlen kilo kaybı
- Kilo kaybı gözlemleniyor olmasına karşın iştahta gözlemlenen yüksek düzeyde artış
- Yara iyileşmelerinde ortaya çıkan bozukluklar ve açık yaraların daha geç iyileşmesi
Söz konusu köpeklerde şeker belirtileri yoğun bir biçimde gözlemleniyorsa mutlaka uzman veteriner hekimlerden yardım alınmalı ve uzman görüşlerin önerileri çerçevesinde tedavi sürecine başlanmalıdır. Bu noktada
Köpeklerde Şeker Hastalığı Teşhisi ve Tanısı
Diyabet köpek üzerinde durulduğu gibi pek çok farklı şekilde belirtiler ortaya koyar. Dolayısıyla doğru ve etkili bir gözlem tüm belirtilerin en efektif şekilde anlaşılmasını sağlayabilir. Uzman veteriner hekimlerin diyabet teşhisi koyarak köpeklerde şeker hastalığı tedavisi sürecine başlaması adına bazı teknikler yer almaktadır. Söz konusu teknikler insanlarda olduğu gibi tahliller ve benzeri içeriğe sahip olan test temelli tekniklerden oluşur.
Bu noktada söz konusu testler içerisinde en temel verileri kan şekeri oranı göstermektedir. Normal bir kan şekeri değeri her bir köpekte yaklaşık olarak 80 ile 125 gr arasındadır. Diyabet köpek ise bu durumdan çok daha fazla düzeyde kan şekeri değerine sahiptir. Aynı zamanda teşhis sürecinde idrar örnekleri de kullanılır ve kan ya da idrar fark etmeksizin tüm örneklerin alınacağı ortam köpeğin herhangi bir kaygı ya da endişe durumu içerisinde bulunmadığı bir alan olmalıdır.
Aksi durumlarda köpeklerde şeker hastalığı tedavisi sürecine başlamak için en uygun bulguların tespit edilmesi mümkün olmaz. Köpeklerin stres ya da kaygı gibi endişe verici durumlar içerisinde yer almaları halinde kan şekerlerinde önemli ölçüde artış olduğu gözlemlenmektedir. Hatta bazı durumlarda yoğun stres altında olan köpeklerin bayıldığını ya da farklı tepkiler verdiğini görmek olanaklıdır. Dolayısıyla belirtilmiş olduğu gibi söz konusu testlerin yapıldığı ortamın genel mahiyetine özen gösterilmelidir.
Köpeklerde Şeker Hastalığı Tedavisi
En yakın dostlarımızın diyabetle mücadele etmesi konusunda her ne kadar çalışmalar sürdürülüyor olsa da genel anlamda köpeklerde şeker hastalığı tedavisi kapsamında gelişmiş yöntemlerin henüz keşfedilmediği belirtilmelidir. Tedavinin tam anlamıyla gerçekleşmesi adına her ne kadar belirgin ve kesin bir yöntem bulunmuyor olsa da bazı yardımcı tedavi metotlarıyla hastalığın kontrol altına alınması ve en yakın dostumuzun genel sağlığının muhafaza edilmesi mümkündür.
Köpeklerde şeker hastalığı tedavisi kapsamında en etkili çözüm önerisi beslenme düzeninin aktif olarak kontrol altına alınmasıdır. Beslenme alışkanlıklarının revize edildiği ve beslenme düzeninin yeniden uzman görüşler altında güncellendiği bu tedavi yaklaşımı aracılığıyla en yakın dostlarımızın gündelik yaşamlarını normal ölçüde sürdürmeleri sağlanır. Söz konusu tedavi yöntemi kapsamında öğünlerin; sayısı, miktarı ve büyüklüğü denetlenerek diyabet köpek için en uygun özgünleştirilmiş program oluşturulur.
Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 08, 2021
Listeye dön