Köpeklerde Mide Torsiyonu

Köpeklerde Mide Torsiyonu-Mamayolda

     Köpeklerde ve ineklerde görülebilen mide torsiyonu, tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilen oldukça ciddi rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bu nedenle hastalığın neden meydana geldiği ve belirtileri konusunda derinlemesine bir şekilde bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir. Köpek sahiplerinin köpeklerini sık sık kontrol etmesi ve belirtilerden herhangi birini görülmesi durumunda veteriner hekime başvurması gerekmektedir.

Hastalık, mide dönmesi olarak da bilinmekte ve çeşitli etkenler yüzünden oluşabilmektedir. Birçok kimse, aslında bu rahatsızlığın varlığından bile haberdar değilken bu hastalık, özellikle büyük köpeklerde ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Peki ama mide torsiyonun sebepleri nelerdir ve bu hastalık neden meydana gelir?

Mide Torsiyonu Nedir? Neden Olur?

     Mide torsiyonun oldukça ciddi bir rahatsızlık olması, pek çok köpek sahibinin tedirgin olmasına neden olmaktadır. Mide dönmesi olarak da adlandırılan sorun dahilinde tedavi edilmeyen köpeklerin büyük bir kısmı hayatlarını kaybetmektedir.

Mide dönmesinin neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de midede biriken gaz ve iltihapların, midedeki kasların genişlemesine ve dolanıp midenin olması gereken yerde tutulamamasına neden olduğu düşünülmektedir. Mide yanında bulunan dalak ağırlaşmakta ve köpek bağırsakları düğümlenmektedir. Bağırsakların düğümlenmesi, vücudun kan akışında çeşitli sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Mideye gitmekte olan damar ve atardamarlara kan akışı sağlanamamaktadır. 

Kalbe kan gitmemesi, kalbe oksijen gitmesini engellemektedir. Bu durum ise kardiyak aritmiye ve köpeğin ölümcül şok ile hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Mide torsiyonu dahilinde meydana gelen bu sorunların tamamı oldukça önemlidir. Bu nedenle köpek sahiplerinin düzenli aralıklarla köpeklerini veterinere götürmesi bir hayli önemli hususlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Köpeklerde mide torsiyonu meydana gelmesi noktasında etken faktörleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Çeşitli hastalıklar (Özellikle mide sorunları nedeniyle oluşan hastalıklar)
  • Tek seferde çok fazla yemek
  • Köpeğin cinsi
  • Stres

Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan nedenlerin her biri, köpeklerde mide dönmesi kapsamında etkili faktörler olarak karşımıza çıkmakta olup hastalık belirtisi görülmesi durumunda köpeklerin veteriner hekimlere götürülmesi kritik öneme sahiptir.

Mide Torsiyonu Belirtileri

     Mide torsiyonunun pek çok belirtisi bulunmakta olup bu belirtilerin her biri, hastalığın teşhisi noktasında oldukça önemlidir. Bu nedenle mide torsiyonu belirtileri kapsamında köpek sahiplerinin, köpeklerini veterinere götürmesi ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekmektedir.

Mide torsiyonunda ön plana çıkan semptomları genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Abdomen bölgesinde meydana gelen şişlik
  • Gerginlik (Köpeğiniz sürekli karnına bakıyor olabilir.)
  • Nefes almada sorun yaşama
  • Kusma (Kusmaya çalışan bir köpekten köpüklü bir tükürük gelmesi, belirtiler kapsamında ye almaktadır.)
  • Halsizlik ve deprosyon
  • Geğirme, çok sayıda mide spazmları ve salya
  • Hızlı nefes alma

Yukarıdaki gibi sıralanabilen her bir semptom, mide torsiyonu belirtileri kapsamında yer almakta olup köpek sahiplerinin köpeklerini bu belirtiler dahilinde kontrol etmesi ve gözlemlemesi gerekmektedir.

Mide Torsiyonu Teşhisi

     Mide torsiyonunun belirtilerinden herhangi birinin görülmesi, köpeğin vakit kaybetmeden veterinere götürülmesini zorunlu hale getirmektedir. Zaman kaybı yaşanması, köpeğin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle köpek sahiplerinin oldukça hassas bir şekilde davranması gerekmektedir.

Veterinere götürme sırasında, köpeğin rahat olduğundan emin olunması çok önemlidir. Köpeğin herhangi bir rahatsızlık hissi yaşamaması gerekmektedir. Veteriner, mide torsiyonu teşhisi kapsamında köpeğin karın bölgesinden röntgen çekecektir. Röntgen, mide ile bağırsağı birbirine bağlamakta olan bölgede herhangi bir kayma olup olmadığını belirleme noktasında oldukça etkilidir. Bu nedenle teşhis kapsamında veteriner hekim, köpeğin karın bölgesinden röntgen çekmektedir. Peki ama mide torsiyonunda tedavi yöntemleri nelerdir ve hangi yöntemler dahilinde köpekler tedavi edilmektedir?

Mide Torsiyonu Tedavisi

Mide torsiyonun tedavisi noktasında daha önce de belirtildiği üzere ilk önce hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Teşhis sırasında köpeğin karnından röntgen çekilmekte ve bu sayede mide ve bağırsağı birbirine bağlayan bölgede herhangi bir kayma olup olmadığı belirlenmekte ve ardından hastalık teşhis edilmektedir. Bu adımdan sonra köpeklerde mide torsiyonu tedavisi başlamakta ve belirlenen tedavi yöntemleri dahilinde köpek tedavi edilmektedir.

Veteriner hekim, teşhis sonrası köpeğe damardan antibiyotik ve sıvı vermektedir. Ardından köpeğin midesi, bir tüp yardımı ile boşaltılmaktadır. Bu işlemler sonrasında hekim, cerrahi yöntem ile mideyi karın duvarına yerleştirmekte ve tedaviyi sonlandırmaktadır.

İşlemler sonrasında köpeğin hayatta kalması durumunda kritik 48 saatin geçmesi beklenmeli ve köpekte herhangi bir sorunun olup olmadığı belirlenmektedir. Mide torsiyonu tedavisi kapsamında uygulanan yöntem ile mide torsiyonuyla baş etmek zorunda kalan köpeklerin hayatta kalma ihtimalleri artmaktadır. Bu nedenle köpek sahiplerinin, mide torsiyonunun belirtilerinden herhangi birinin köpeklerinde olup olmadığını gözlemlemesi ve herhangi bir belirti durumunda en kısa sürede veteriner hekime götürmesi gerekmektedir.

Etiketler: köpek,köpek bakımı
Haziran 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı