Kabızlık, en genel anlamıyla sindirim sisteminin olması gerektiği gibi çalışmaması anlamına gelir. İnsanlarda çok sık gözlemlenen ve büyük oranda gündelik bir sorunmuş gibi geçiştirilen kabızlığın köpeklerde önemli ölçüde risk oluşturduğu bilinmektedir. Dolayısıyla başta yavru köpeklerde kabızlık belirtileri olmak üzere köpeklerde ortaya çıkan bu tarz sindirim sistemi temelli olumsuzlukların kontrol altına alınması gerekir. Kabızlık her zaman tahmin edildiği kadar basit bir sorun olmayabilir.
Köpeklerde gözlemlenen sindirim sistemi temelli sağlık sorunlarının başka hastalıklarla ilişkili olabileceği belirtilmelidir. Özellikle kronik belirti haline dönüşmüş olan kabızlık durumları, önemli ve tedavi süreci zorlayıcı olabilecek bazı hastalıkların nedeni olabilir. Bu kapsamda köpeklerde kabızlık belirtileri ortaya çıktığı düşünülüyorsa en yakın uzman veteriner hekimden yardım alınması ve uzman görüşler çerçevesinde tedavi sürecinin başlatılması tavsiye edilir.
Köpeklerde Kabızlık Neden Olur?
Kakasını yapamayan köpek çoğu zaman kabız olarak adlandırılır ve dolayısıyla kabızlık sorunlarının en temel belirtisi sindirim sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmıyor olması ya da işlevini yerine getirmemesidir. Köpeklerde kabızlık neden olur? Sorusunun cevabını merak edenler için bu tarz sindirim sistemi temelli sağlık sorunlarının en yakın dostlarımızda farklı sebeplerden dolayı gözlemlenebileceği belirtilmelidir.
En yakın dostlarımızın kabızlık sorunuyla mücadele etmesine neden olan durumların başında şüphesiz yiyecekler gelmektedir. Katı yiyecek ağırlıklı beslenen köpeklerin sindirim sistemleri her ne kadar insanların sindirim sistemine oranla daha komplike çalışıyor olsa da hiçbir insanın köpekler kadar hareket halinde olmadığı düşünülecek olursa köpeklerin sindirim sistemini etkileyen faktörlerden birinin de köpeğin yeteri kadar hareket etmemesi olarak tanımlamak mümkündür.
Bunların dışında köpeklerde kabızlık neden olur? Hangi sebeplerden dolayı ortaya çıkar? Kabızlığın sebepleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını merak edenler için köpeklerde kabızlık oluşumunun nedenlerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Anal kese yaralanmaları ya da pelvik bölgeye alınan sert darbeler
- Lif bakımından besleyici olmayan ya da yoğun lif içermeyen yiyeceklerin yoğun bir biçimde tüketilmesi
- Gündelik hareket ihtiyacının karşılanmaması ve yüksek düzeyde hareketsizlik
- Köpeklerde gözlemlenen başka hastalıklar nedeniyle verilen ilaçlar
- Su tüketimi azlığı ya da gündelik köpeğin alması gereken su miktarının azalması
- Köpeğin yaşı ve yaşa bağlı olarak sindirim sisteminin eski işlevini gösterememesi
Gibi durumlar günümüzde köpeklerde kabızlık belirtileri ya da bulgularının oluşmasına sebep olan en temel durumlar olarak bilinmektedir.
Köpeklerde Kabızlık Belirtileri
Köpeklerde kabızlık belirtileri, anlaşılacağı üzere kabızlığa neden olan geniş kapsamlı durumlara göre farklılık gösterebilir. Özellikle yavru köpeklerde gözlemlenen kabızlık sorunlarının nedenleri bilinemez ya da anlaşılamaz niteliklere sahip olabilir ve bu tarz olumsuzlukların yaşanması halinde veteriner hekimlerden yardım alınması tavsiye edilir. Yavru köpeklerin sindirim sistemleri henüz olgunlaşmaya başladığından kabızlık sorunlarının gözlemlenmesi daha yüksek bir olasılıktır.
Yavru köpeklerde olduğu gibi yeni doğan köpeklerde kabızlık sorunun ortaya çıkması da oldukça yüksek bir olasılıktır. Yeni doğan köpeğin beslenme alışkanlıkları tamamen anne köpek tarafından düzenlenmelidir ve dışsal müdahalelerin oluşması halinde uzmanlardan yardım alınarak yeni doğan köpeklerin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme düzeni dizayn edilmelidir. Yeni doğan, yavru ya da yetişkin köpekler fark etmeksizin kabızlık sorunun önemli hastalıkların bir belirtisi olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
En yakın dostlarımızla sıkı bir etkileşim içerisinde olan yaşam alanlarını paylaşan herkesin yeteri kadar dikkat etmesi gereken durumlar başında gelen köpeklerde kabızlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Köpeğin kakasını yapma konusunda zorlanıyor olması ya da kaka pozisyonunda herhangi bir çıkışın olmaması
- Sıklıkla gerçekleşen poponun yere ve zemine doğru sürtünmesi durumu
- Uzun süreli dışkı yapamama
- Dışkının çok sert ve kuru olması
- Huysuzluk, gerginlik ya da stres gibi durumların ortaya çıkması
- Kakayla birlikte gözlemlenen mukus
- Dışkının miktarında gözlemlenen azalma
Gibi durumlar köpeklerde kabızlık belirtileri arasında yer alıyor olmakla birlikte bu tarz belirtiler bazı durumlarda gündelik olarak da ortaya çıkabilir. Eğer söz konusu belirtilere ek olarak; kusma, yemeği reddetme, iştahsızlık, gerginlik, halsizlik, karın bölgesinde yüksek oranda şişlik, dışkıda gözlemlenen kan gibi olumsuzluklar da ortaya çıkıyorsa bu belirtiler başka bir hastalığın habercisi olabilir.
Köpeklerde Kabızlık Tanısı ve Teşhisi
Belirtilmiş olduğu gibi çık sık gözlemlenen köpeklerde kabızlık belirtileri ve bulgularına ek olarak farklı komplikasyonlarda ortaya çıktıysa uzmanlardan yardım ve tavsiye alınması gerekir. Köpeklerde kabızlık teşhisi fiziksel müdahaleler ve muayene teknikleriyle gerçekleştirilmektedir. Tanı ve teşhis konusunda günümüzde uzman veteriner hekimler tarafından en çok tercih edilen yöntem; rektal muayene olarak bilinen dijital tekniklerin kullanıldığı tanı yöntemidir.
Köpek kabız olursa ne yapılmalı? Merak edenler için bu tarz olumsuzluklarla karşılaşılması halinde teşhis konulması adına uzmanlara başvurulması kesinlik tavsiye edilir. Tanı sürecinde kullanılan teknikler sonucunda teşhis gerçekleştirilir ve köpeğe özgün olarak planlanan tedavi sürecine geçilir. Kabızlık sorunlarının çözüme kavuşturulması ve kontrol altına alınması adına pek çok farklı tedavi tekniğinin bulunduğu da belirtilmelidir.
Köpeklerde Kabızlık Tedavisi
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde gözlemlenen kabızlık sorunlarında da en etkili tedavi yöntemi ilaçlardır. Dolayısıyla köpek kabız olursa ne yapılmalı? Merak edenler için en etkili tedavi yönteminin; uzman hekimler gözetiminde köpeklere verilecek olan ilaçlar olduğu belirtilmelidir. Söz konusu ilaçlar çoğunlukla Laksatif etkileri olmaları ve sindirim sistemine doğrudan müdahale edebilme kolaylığı sağlıyor olmalarıyla bilinir.