Köpeklerde Distemper

Köpeklerde Distemper-Mamayolda

 

     Aşı ile önlenmesi mümkün olan köpeklerde distemper hastalığı, farklı nedenlerden ötürü görülebilen hastalıklardan biridir. Viral kökenli bir hastalık olarak bilinen distemper, bulaşıcılık konusunda oldukça tehdit edicidir. Her ne kadar bu hastalığın aşısı bulunuyor olsa da pek çok köpek, bu hastalık dolayısı ile hem farklı ülkelerde hem de Türkiye’de hayatını kaybetmektedir. Hastalık ile ilgili insanların bilgilenmesi, erken teşhis adına oldukça önemlidir. Peki ama köpeklerde distemper hastalığı nedir ve hangi semptomlar ile kendisini belli etmektedir?

Köpeklerde Distemper Nedir?

     Viral kaynaklı bir hastalık olarak bilinmekte olan distemper, Canine Distemper virüsü nedeniyle meydana gelmekte olup Türkiye’de genel olarak bu hastalık, köpek gençlik hastalığı şeklinde adlandırılmaktadır. İnsanlarda görülmekte olan kabakulak hastalığına neden olan virüs, temelde Canine Distemper’in bir akrabasıdır. Bulaşıcı bir hastalık olarak ön plana çıkan ve salgınlara neden olabilen bu hastalık, aşı ile önlenebilmektedir. Bu nedenle hastalığın görülme oranı, son zamanlarda bir düşüş yaşamıştır. Fakat yine de Türkiye’de ve diğer ülkelerde, bu hastalıktan hayatını kaybeden köpekler bulunmaktadır. Ölümcül bir niteliğe sahip olan hastalık ile ilgili detaylı bilgi edinmek, köpeklerin hastalıktan korunabilmesi adına oldukça önemlidir.

Köpeklerde Distemper Neden Olur?

     Daha önce de ifade edildiği üzere köpek gençlik hastalığı, Canine Distemper olarak adlandırılan bir virüs nedeniyle meydana gelmekte ve hastalık, çeşitli semptomlar ile kendisini belli etmektedir. Canine Distemper, oldukça kolay bir şekilde bulaşan bir virüs olduğu için hastalığın bulaşma oranı oldukça fazladır.

İlgili virüs hücrelere yerleşmekte ve hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Virüsün yayılması ile birlikte solunum sistemi, sindirim sistemi ve sinir sistemleri, bu virüsten etkilenmekte ve köpek, oldukça zor bir süreç içerisine girmektedir. Gençlik hastalığının köpeklerde genel olarak 3-12 aylık iken görüldüğü bilinmektedir. Ama daha yaşlı köpeklerde de bazı durumlarda bu hastalığa rastlamak olasıdır. Peki ama köpek gençlik hastalığı belirtileri nelerdir ve bu hastalık, hangi yöntemler dahilinde tedavi edilir?

Köpeklerde Distemper Belirtileri

     Hastalığın pek çok semptomu bulunmakta olup bu semptomlar, genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • İştahsızlık
  • Ateş
  • Öksürük
  • Kusma
  • Burun ve göz akıntısı
  • Pati yastıkları ve burnun sertleşmesi
  • Nefes darlığı
  • İkincil bakteriyel enfeksiyonlar
  • Gözün çeşitli kısımlarında iltihap

Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan her bir husus, köpeklerde distemper belirtileri kapsamında yer almakta ve köpeklerin sağlıklı yaşantılarından uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Bu hastalığın bazı nörolojik semptomları da bulunmakta olup bu semptomların bir kısmı hiçbir şekilde belli olmayabilir. Hastalığın nörolojik semptomlarının aşağıdaki gibi sıralanması olanaklıdır:

  • Nöbetler
  • Felç
  • Kas seğirmesi
  • Hareketlerde koordinasyon kaybı

Yukarıdaki gibi sıralanabilen belirtiler, daha önce de ifade edildiği üzere hastalığın nörolojik semptomları olarak bilinmektedir.

Köpeklerde Distemper Tanı ve Teşhisi

     Hastalığın belirtilerinden büyük bir kısmı farklı hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterdiği için hastalığın teşhis edilmesi oldukça zordur. Bazı semptomlar, bu hastalığa yakalanan köpeklerin bir kısmında görülmeyebilir. Bu durum, hastalığın kendisini belli etmeden ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu bağlamda köpek sahiplerinin, köpeklerini düzenli aralıklarla veteriner kontrolüne götürmesi gerekmekte olup bu durum, köpeğin sağlığı açısından bir hayli önemlidir.

Hastalığın teşhis edilebilmesi adına çeşitli tetkiklerin gerçekleştirilmesi bir zorunluluktur. Köpeklerde distemper tanı ve teşhisi kapsamında aşağıdaki testlerin, hastalığın belirlenebilmesine yardımcı olduğunu belirtmek olanaklıdır:

  • MR
  • Tomografi
  • Röntgen
  • Biyokimyasal kan analizi
  • Hemogram kan analizi

Bu testler, hastalığın teşhisi noktasında oldukça önemlidir ve pek çok veteriner hekim, bu testler ile hastalığı teşhis ederek tedavi uygulamalarına geçmektedir.

Köpeklerde Distemper Tedavisi

     Köpeklerde görülen distemper hastalığının teşhis edilmesi sonrasında köpeklerde gençlik hastalığı tedavi yöntemlerine geçilmektedir. Distemper hastalığının doğrudan bir tedavisinin bulunmadığı bilinmekte olup hekimler, semptomlara yönelik tedavi uygulamalarına başvurmaktadır. İmmün sistemi güçlendirebilecek ilaçlar verilmekte ve semptomatik tedavi uygulaması sırasında hasta köpeklerin immün sistemleri güçlendirilmektedir.

Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvının takviye edilmesi ve burun temizliği de tedavinin bir parçası olarak ön plana çıkmaktadır. Çeşitli tedavi uygulamaları ile birlikte köpek hayatını kaybedebilmekte olup hastalık, birçok köpek için ciddi seviyede ilerlemektedir. Bu nedenle köpek sahiplerinin, veteriner hekim tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemlerini uygulaması ve hekimin önermediği hiçbir ilacı kullanmaması gerekmektedir.

Köpeklerde Distemper Hastalığı Nasıl Önlenir?

     Kesin bir tedavisi bulunmayan hastalık, aslında çeşitli adımlar dahilinde önlenebilmektedir. Köpeklerde distemper hastalığı nasıl önlenir sorusu kapsamında çeşitli aşılar bulunmakta olup bu aşıların belirli zaman aralıklarında yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda yavru köpeklerin 6 haftalık iken parvo ve distemper virüslerine karşı dp aşısı olmaları oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra köpeklerin 60 günlük olmaları ile birlikte köpeklere karma aşısı yapılmalıdır. Karma aşısının her yıl tekrarlanması, köpeklerin bu hastalıktan korunabilmesi adına bir hayli önemlidir.

Etiketler: köpek,köpek bakımı
Haziran 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı