Köpeklerde sıklıkla görülen fakat kedilerde nadir olarak görülmekte olan cushing sendromu, köpeklerin aşırı iştahlı olması ile kendisini belli eden rahatsızlıklardan biridir. Birçok insan, köpeklerinin iştahlı olmasının iyi bir duruma işaret ettiğini düşünse de aşırı iştahsızlık gibi fazla iştahlı olmak da bazı sorunların habercisi olabilmektedir.
Köpeğin aşırı yemek yemesine neden olan bu rahatsızlık, aslında köpeklerin sağlıklarını tehdit etmekte olduğu için köpek sahiplerinin durumu ciddiye almaları kritik öneme sahiptir. Hastalığın altında farklı nedenler de olabilmektedir. Tümör gibi ciddi sorunlardan dolayı da meydana gelebilen rahatsızlık, köpeklerde cushing sendromu olarak bilinmekte ve aşırı su tüketimi, aşırı iştah gibi semptomlar ile kendisini belli etmektedir.
Hastalığın meydana gelmesinin birçok nedeni bulunmakta olup bu nedenlerin bilinmesi, hastalığa karşı daha fazla dikkatli olunmasını olanaklı hale getirmektedir. Peki ama köpeklerde görülen cushing sendromunun nedenleri ve belirtileri nelerdir? Köpek sahiplerinin, ciddi bir şekilde seyretme ihtimali bulunan hastalık ile ilgili bilmesi gerekenler nelerdir?
Köpeklerde Cushing Sendromu Neden Olur?
Köpeklerde görülen hastalıkların büyük çoğunluğu, çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelmekte ve köpeklerin sağlıklarını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Aşırı kortizol salgılanması durumunda oluşan hastalık, farklı unsurlardan etkilenebilmektedir. Köpeklerde cushing sendromu neden olur sorusu kapsamında hastalığı tetikleyen nedenlerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
- Hipofiz bezi tümörleri
- Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar
- Adrenal bezi tümörleri
Yukarıdaki gibi sıralanabilen durumların her biri, köpeklerde aşırı iştah ile kendini belli eden hastalığın oluşumuna sebebiyet vermektedir. Birçoklarının bildiği üzere adrenal bezi, yaşamsal öneme sahip bazı maddeleri üretmekte ve sağlıklı bir şekilde yaşantının sürdürebilmesini mümkün kılmaktadır.
Adrenal bezi tarafından üretilen maddelerden biri olan kortizol, çeşitli işlevlere sahiptir. Köpeklerde cushing sendromu adrenal bezlerinde oluşan tümörlerden ya da hipofiz bezi tümörlerinden meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar da hastalığa sebebiyet verebilmektedir.
Aşırı iştah ile kendisini belli etmekte olan hastalık, ciddi sonuçlara ulaşabildiği için normalden fazla iştahlı olmaları durumunda, köpek sahiplerinin köpeklerini veteriner hekime götürmesi ve ilgili veterinerde gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Peki ama hastalığın belirtileri nelerdir?
Köpeklerde Cushing Sendromu Belirtileri
Hastalıkların büyük çoğunluğunda, çeşitli semptomlar görülmekte olup bu semptomlar, hastalığın erkenden anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Köpeklerde cushing sendromu belirtileri de bu kapsamında yer almakta olup hastalık dahilinde ön plana çıkan belirtiler, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Aşırı iştah
- Sık idrara çıkma
- Aşırı su tüketimi
- Karın içerisinde organlarda yağlanma meydana gelmesinden dolayı karında şişlik görülmesi
- Uyuşukluk
- Tüylerde zayıflama
- Aktivitede azalma
- Kalıcı mesane enfeksiyonları
- Ciltte koyu renkli lekeler
- Nefes almada zorluk yaşanması
Yukarıdaki gibi sıralanabilen belirtilerin her biri, köpeklerde cushing sendromu belirtileri kapsamında yer almakta olup bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Köpeklerde Cushing Sendromu Tanı ve Teşhisi
Hastalığın teşhisinin yapılması noktasında röntgen en kesin yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere hastalıkların tedavisi noktasında, tanı ve tetkiklerin yapılması ve bu sayede teşhisin belirlenmesi gerekmektedir. Bu yöntemlerin yanı sıra köpeklerde cushing sendromu tanı ve teşhisi noktasında MR da kullanılabilmektedir.
Tanı ve tetkiklerin gerçekleştirilmesi sonrasında hastalık teşhis edilmekte ve ardından tedavi aşamasına geçilmektedir. Veteriner hekim tarafından hastalığın şiddetine yönelik çeşitli tedavi yöntemleri belirlemekte ve bu yöntemler kapsamında tedavi uygulanmaktadır. Peki köpeklerde görülen cushing sendromunun tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?
Köpeklerde Cushing Sendromu Tedavisi
Tedavi aşaması öncesinde veteriner hekim tarafından gerekli tetkik ve uygulamalar yapılmakta ve bu sayede hastalık teşhis edilmektedir. Daha sonra köpeklerde cushing sendromu tedavisi aşamasına geçilmekte ve veteriner hekim tarafından uygun görülen yöntemler uygulanmaktadır. Tedavi dahilinde çeşitli ilaçlar kullanılmakta ve bu ilaçlar ile birlikte hastalığın semptomları azaltılmaya çalışılmaktadır.
Hipofiz tümöründen dolayı meydana gelen cushing sendromunun tedavi edilebilmesi için çoğunlukla cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Tümör, ameliyat ile çeşitli yöntemler aracılığı ile alınmaktadır. Tümörün malign tümörü olmaması, köpeğin iyileşme şansını arttırmaktadır. Köpeklerde cushing sendromu tedavisi kapsamında gerçekleştirilen her uygulamanın, veteriner tarafından yapılması gerekmektedir. Bu nedenle köpek sahiplerinin, veterinerin önermediği herhangi bir ilaç kullanması, farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Öte yandan veteriner tarafından kullanılması tavsiye edilen ilaçlarında bir süre sonra kesilmesi gerekir. Fakat bu işlemin veteriner gözetiminde yapılması, köpeğin sağlığı açısından kritik öneme sahip olgulardan biridir. Bu nedenlerden ötürü köpek sahiplerinin, hastalık belirtilerinden herhangi birini fark etmesi durumunda köpeğini veteriner hekime götürmesi ve hekim tarafından önerilen tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.