Köpeklerde Astım

Köpeklerde Astım - Mamayolda

 

    En yakın dostlarımızda günümüzde en çok gözlemlenen sağlık sorunlarından biri olan astım, her ne kadar çoğu zaman basit bir hastalıkmış gibi düşünülüyor olsa da önemli düzeyde sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına ve hatta en yakın dostumuzun hayata veda etmesine bile sebep olabilir. Köpeklerde astım tedavisi için günümüzde aktif olarak kullanılan pek çok farklı tedavi tekniği bulunduğu gibi tüm bu teknikler önemli ölçüde sağlıklı sonuç alınabilmesine aracılık etmektedir.

Son dönemde oldukça yaygın olarak gözlemlenen ve pek çok köpeğin önemli düzeyde sağlık sorunlarıyla mücadele etmesine sebep olan astım hastalığı, köpeklerde de insanlarda olan belirtilere benzer nitelikte bulgular sunar. Özellikle nefes darlığı, nefes almada yaşanan zorluklar ve alerjik reaksiyonlar köpeklerde astım belirtileri arasında en ön plana çıkan temel bulgulardır.

Tüm bu bulguların dışında da köpeklerde astım belirtileri çoğunlukla insanlarda yaşanan astım sorunları kapsamında ortaya çıkan komplikasyonlara benzerlik gösterir. En yakın dostlarımızın gündelik yaşamlarını doğrudan etkileyen ve önemli bir sağlık sorununa evrilmeye oldukça müsait olan bu sorunun kısa süre içerisinde kontrol altına alınması ve gerekli önlemlerin en yüksek düzeyde sağlanması gerekir.

Belirtilmiş olduğu gibi son dönemde yoğun bir biçimde gözlemlenen astım sorunları köpeklerde astım tedavisi konusunda çalışmaların artmasına sebep olmuştur ve bu bağlamda gelişmiş çözüm önerileriyle astım sorunlarının kontrol altına alınarak tedavi yöntemlerinin benimsenmesi mümkündür. Söz konusu bulguların ve belirtilerin gözlemlenmesi halinde en yakın dostlarımızın sağlığını en etkili şekilde muhafaza etmek adına uzman veteriner hekimlere başvurulması tavsiye edilir.

Köpeklerde Astım Neden Olur?

     Köpeklerde gözlemlenen astım sorunları her ne kadar insanlarda yaşanan astım temelli bulgularla eş değer gibi görünüyor olmakla birlikte köpeklerde astımın büyük oranda alerjik reaksiyonla karıştırıldığı belirtilmelidir. İnsanlarda çoğunlukla alerjik runit adıyla bilinen, alerjik reaksiyonların ve alerjik tepkilerin ön planda olduğu hastalıklara benzer bulguların köpeklerde astım belirtileri kapsamında yer aldığı bilinmelidir.

Köpeklerde astım gibi alerji temalı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasının en temel sebebi dışsal etkilerdir. Özellikle insanların yoğun bir biçimde kullandığı parfüm ve benzeri sprey şekilde kozmetik ürünler, köpeğin hırıltılı nefes alması gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu ve benzeri içeriklerde köpeklerde astım oluşumunu tetikler

Köpeğin hırıltılı nefes alması ya da alerjik tepkimeler vermesi gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilecek astım sebepleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeğin yaşam alanı içerisinde yoğun bir biçimde tütün ürünlerinin tüketilmesi
  • Köpeğin yaşam alanı içerisinde sprey mahiyetinde kimyasal içeriğe sahip olan kozmetik ürünlerinin kullanılması
  • Köpeğin tükettiği yiyeceklerde bulunan koruyucu maddeler ve diğer kimyasal ürünler
  • Kimyasal içeriği bulunan temizlik ürünlerinin köpeğin yaşam alanında yoğun bir biçimde kullanılması
  • Stres, kaygı ya da endişe gibi duygu durum temalı sorunlar
  • Hava kirliliği ve benzeri gibi kirli hava solunmasına sebep olan durumlar
  • Köpeğin yaşam alanı içerisinde yüksek düzeyde toz ve kirin bulunması

Gibi durumlarda köpeklerde astım belirtileri ve bulgularının ortaya çıkmasına sebep olan başlıca faktörlerdir. Bunların dışında köpeğin nefes alıp verişini etkileyecek olan diğer çevresel faktörlerde yine köpeğin astımla mücadele etmesine sebep olan durumlar arasında yer alabilir.

Köpeklerde Astım Belirtileri

     Belirtilmiş olduğu gibi köpeklerde astım belirtileri çoğunlukla alerjik reaksiyonlar temelinde ortaya çıkar. Dolayısıyla insanlarda yaşanan alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkan komplikasyonlara benzer nitelikte bulguların köpeklerde gözlemlenen astım hastalığında ortaya çıktığı söylenebilir. Büyük oranda solunum güçlüğü ve nefes almada hırıltı şekilde olan bu komplikasyonlar yeterli düzeyde önlem alınmaması halinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

En yakın dostlarımızın sağlık durumlarını takip etmek ve en doğru teşhisi henüz başında koymak için köpeklerde astım belirtileri arasında yer alan şu bulguların bir değerlendirme aracı olarak görülmesi gerekir:

  • Aniden ortaya çıkan kilo kaybı ve iştahsızlık gibi fiziksel durumlar
  • Nefes alırken zorlanma ve dilin dışarıda, ağız açık şekilde nefes alınması
  • Solunum güçlükleri
  • Kuru ve nedeni anlaşılmayan öksürük
  • Yoğun bir biçimde hapşırma ve hapşırma eğilimi
  • Hareket halindeyken çabuk yorulma, hızlı nefes alıp verme
  • Hırıltılı, sesli ya da benzeri şekilde yoğun nefes alınması

Gibi durumların tamamı köpeklerde astım belirtileri arasında en çok şekilde ön plana çıkan bulgulardır. Söz konusu belirtilerin düzenli ve yoğun bir biçimde gözlemlenmesi halinde uzman veteriner hekimlerden yardım alınması önemli tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde Astım Tanısı ve Teşhisi

     Köpeklerde nefes alırken hırıltı oluşması ya da belirtilmiş olan diğer bulguların gözlemlenmesinin ardından astım teşhisi ve tanısı koymak için uzman veteriner hekimlerin kullanabilecekleri yöntemler son derece geniş yelpazelidir. Özellikle hareket özelliklerinin test edilmesi ve hareket sonrasında nefes alışverişlerde düzenin denetlenmesi adına başlıca temel teknikler teşhis ve tanı sürecine ev sahipliği yapar. Aynı zamanda köpeklerde astım belirtileri kapsamında ortaya çıkan tüm önemli bulgular da yine teşhis ve tanı süreci boyunca gözden geçirilerek tedavi metodu, yaşanan sorunlara özgün bir biçimde geliştirilir.

Köpeklerde Astım Tedavisi

     Köpeklerde astım tedavisi kapsamında uzman veteriner hekimlere düşen rol kadar köpeğin bakımını üstlenen sahibinin de dikkat etmesi gereken bazı durumlar yer almaktadır. Tedavi süreci boyunca astımı tetikleyen unsurların köpekten ve köpeğin genel anlamda yaşamını sürdüğü yaşam alanından uzak tutulması oldukça kritik bir önem içerir.

Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı