Köpeklerde Anaplasmoz

Köpeklerde Anaplasmoz - Mamayolda

 

     Kenelerden köpeklere bulaşan bir hastalık olarak bilinmekte olan anaplasmoz, köpeklerin pek çok sağlık sorunu ile baş etmesine neden olmaktadır. Bilindiği üzere keneler hem insanlar için hem de bazı hayvanlar için oldukça tehlikelidir. Öldürücü seviyede etkisi bulunan keneler, köpeklerin de huzurunu bozmakta ve onların sağlıklı yaşantılarını sekteye uğratmaktadır.

Köpeklerin üzerinde kene bulmak, oldukça sıkıntılı durumlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Keneler, köpeklerin anaplasmoz benzeri hastalıklar ile baş başa kalmasına ve çeşitli sorunlar yaşamasına sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda hastalığın ne olduğunun bilinmesi bir hayli önemlidir.

Bakteriyel bir hastalık olarak bilinen bu rahatsızlık, köpeklerde iki farklı formda görülebilmektedir. Bu formlardan biri olan anaplazma fagositofili, köpeklerin beyaz kan hücrelerini enfekte etmektedir. Anaplazma platys ise köpeklerin trombositlerini etkilemektedir. Her iki durumda da hastalığın dikkat edilmesi gereken bir şekle sahip olduğunu belirtmek olanaklıdır.

Köpeklerde Anaplasmoz Nedenleri

     Köpeklerde görülen anaplasmosuz neden meydana geldiği ve köpekleri ne şekilde etkilediği, pek çok insan tarafından merak edilen hususların başında yer almaktadır. Hastalığın nedeni olarak keneleri göstermek olanaklıdır. Peki ama anaplasmoz nasıl bulaşır ve nasıl bir etkide bulunur?

Kahverengi köpek keneleri, anaplazma platys bulaştırmakta ve köpeklerin hastalık ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Türkiye’de nisan-ekim ayları arasında, kahverengi köpek kenelerinin yoğun bir şekilde görüldüğü ve bu aylarda köpeklerde anaplasmoz hastalığının arttığını belirtmek olanaklıdır.

Keneler, köpeklerin kanını emmekte ve hastalıkları da kanını emdikleri köpeklere bulaştırmaktadır. Hastalığın öteki formu olan anaplazma fagosirofilli ise geyik kenelerinden bulaşmaktadır. Türkiye’de bu tür kenelerin görülmediğini belirtmek olanaklıdır.

Köpeklerde Anaplasmoz Belirtileri

     Kenelerden bulaşarak köpeklerin sağlıklarını etkileyen hastalık kapsamında çeşitli belirtiler bulunmakta olup köpek sahiplerinin her bir belirtiye dikkat etmesi ve köpeğinde bulunup bulunmadığını belirlemesi gerekmektedir. Köpeklerde anaplasmoz belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Eklem ağrısı
  • Baş dönmesi
  • İştahsızlık
  • Letarji
  • Ateş

Yukarıdaki belirtiler, kenenin köpeği ısırmasında 1 ya da 2 hafta sonra görülmeye başlanmaktadır. Sıklıkla görülmekte olan belirtilere ek olarak daha az bir şekilde ortaya çıkan öksürük, ishal, kusma ve nöbetleri de eklemek gerekmektedir. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda veteriner hekime gidilmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir.

Tedaviye geç kalınması durumunda köpeklerde solunum bozukları, eklemlerde ağrı ve şişlikler, nörolojik bozukluklar ve göz hastalıkları görülebilmektedir. Bu nedenle köpeklerde anaplasmoz tedavisi kapsamında uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmekte olup bu durum, sorunun ciddi bir hal almasını engellemektedir.

Köpeklerde Anaplasmoz Tanı ve Teşhis

     Bilindiği üzere hastalıkların teşhis edilmesi, tedavi aşamasından önce geldiği için bir hayli önemlidir. Uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi adına veteriner hekim tarafından hastalık şüphesi bulunan köpeğin muayene edilmesi gerekmektedir. Köpeklerde anaplasmoz tanı ve teşhis işlemleri kapsamında veteriner hekim, köpeği detaylı bir şekilde muayene etmekte ve hastalığın teşhisini sağlıklı bir şekilde yapmaktadır. Bu işlemlerin tamamlanması sonrasında tedavi aşaması başlamakta olup uygun tedavi yöntemleri, veteriner hekim tarafından kullanılmaktadır. Peki ama hastalığın tedavisinde bilinen ve geçerli yöntemler hangileridir?

Köpeklerde Anaplasmoz Tedavisi

     Köpeklerde meydana gelen ve ciddi sorunlara yol açabilen hastalığın tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Uygun antibiyotik uygulaması, köpeğin kısa sürede sağlığını geri kazanmasını olanaklı hale getirmektedir.
  • Veteriner hekim tarafından uygulanan tedavi yöntemlerinin, çoğunlukla 24-48 saat içerisinde iyileşmeleri olanaklı hale getirdiği gözlemlenmektedir.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen köpeklerde anaplasmoz tedavisi, hastalıkla baş başa kalan köpeklerin sağlıklarını geri kazanmasını mümkün kılmaktadır. Fakat iç ve dış parazit uygulamalarının zamanında yapılması, köpeklerin hastalık ile karşı karşıya kalmasını engellemektedir.

Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı