Köpeklerde Alzheimer

Köpeklerde Alzheimer - Mamayolda

 

     İnsanın yeryüzündeki en yakın dostları arasında ilk sırada yer alan köpekleri sahiplenmek, sadece beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve yeterli düzeyde bakım yapmayı kapsamaz. Aynı zamanda ciddi hastalıklarla mücadele edebilme potansiyeline sahip olan en yakın dostlarımızın genel sağlığı da daima kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle yaşlı köpeklerde çok sık gözlemlenebilen önemli hastalıkların başında gelen Alzheimer, en yakın dostlarınızın için ciddi riskler oluşturabilir. Köpek Alzheimer hastalığı bu kapsamda yakın dostlarınızın sağlığı konusunda ciddi tehditler barındırmaktadır.

Belirtilmiş olduğu gibi Köpek Alzheimer hastalığı çoğunlukla yaşlı köpeklerde gözlemlenme eğilimindedir. Bu hastalığın önemli ölçüde risk oluşturmasının en temel sebebi ise çoğunlukla belirtilerin ve bulguların çok açık bir biçimde ortaya çıkmaması ve buna bağlı olarak en yakın dostunun bakımını üstlenenlerin, süreci kontrol altında tutamamasıdır. Bilişsel işlev bozukluğu olarak adlandırılan Köpek Alzheimer hastalığı sadece yaşlı köpeklerde değil, daha genç yaşlardaki yakın dostlarınızda da var olabilme eğilimine sahiptir.

Dolayısıyla köpeklerde Alzheimer belirtileri olarak bilinen ve kabul edilen tüm durumlara yeteri kadar dikkat edilmesi ve bulgularını gizleme konusunda son derece işlevsel olan bu hastalığa karşı en etkili çözümlerin yüksek düzeyde dikkatle geliştirilmesi tavsiye edilir. Söz konusu belirtilerin ortaya çıktığını düşünenler ya da bakımını üstlendiği en yakın dostunun yaşlılık sürecini en sağlıklı şekilde atlatmasını talep edenlerin rutin ve düzenli kontrollerle süreci denetim altında tutması tavsiye edilir.

Köpeklerde Alzheimer Neden Olur?

     Hemen her konuda hafızalarıyla dikkat çeken ve insanda var olan hafıza yetilerine ek olarak farklı kategorilerde hafıza gücüne sahip olan köpeklerde unutkanlık durumlarının ortaya çıkabileceği belirtilmelidir. Yaşlı köpeklerde görülen hastalıklar arasında yer alan Alzheimer’ın ortaya çıkmasının en temel sebebi de anlaşılacağı üzere yaşlılıktır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlılık dönemine giren köpeklerde bilişsel bozukluk ve unutkanlık gibi durumların ortaya çıkması son derece olağandır.

Hatta Alzheimer olarak bilinen hastalığın zamanda Demans’a dönmesi bile olasıdır. Bu kapsamda köpeklerde Alzheimer neden olur? Sorusuna bir cevap arayışında olanlar için en önemli Alzheimer sebebinin yaşlılık olduğu belirtilmelidir. Köpeklerin yaşlılık dönemine girmesiyle birlikte ortaya çıkan bazı bulguların köpeğin Alzheimer hastalığıyla mücadele içerisinde giriştiğinin kanıtı olabilir.

Köpeklerde Alzheimer Belirtileri

     Belirtilmiş olduğu gibi Alzheimer çok büyük oranda yaşlılık dönemine girmiş olan köpeklerde gözlemlenir ve özellikle yetişkinliğe yeni adım atmış olan köpeklerin Alzheimer’a yakalanma oranı son derece düşüktür. Doğru ve etkili bir gözlemin pek çok hastalığa erkenden müdahale edebilme konusunda oldukça kritik bir işleve sahip olması köpeklerde Alzheimer belirtileri oluşması halinde etkili bir gözlemin gerçekleşmesini zorunlu kılar. Bu kapsamda özellikle yaşlılık döneminde köpeklerin davranışları doğru şekilde gözlemlenmelidir.

Yaşlılık dönemine giren en yakın dostlarımızda ortaya çıkma potansiyeli en yüksek olan hastalıklarda köpeklerde Alzheimer belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Hareket ve Aktivasyonda Gözlemlenen Düşüşler: Köpekler bilineceği üzere daima hareketli canlılardır ve onları hareket etmekten alı koyacak bir şey bulmak son derece güçtür. Buna karşın Alzheimer köpeklerin hareketini engelleyebilir ve dolayısıyla normalde olduğunun dışında bir hareketsizlik köpekte gözlemleniyorsa bu durumun takip edilmesi gerekir.
  • Tuvalet Alışkanlığı Bozuklukları: Uzun yıllar aynı yaşam alanının paylaşıldığı en yakın dostumuz normalde olduğunun aksine ev içerisinde tuvalet ihtiyacını karşılama eğilimindeyse bu durum da tipolojik olarak köpeklerde Alzheimer belirtileri arasında yer alabilir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken durum köpeğin normalde sahip olduğu alışkanlıklardır.
  • Sık Sık Kaybolma ya da Evini Hatırlayamama: Hafızları koku, görme ve tatma gibi yetilerle son derece güçlü olan köpekler Alzheimer etkisiyle unutkanlık yaşayabilir. Hatırlayamama ya da unutma gibi durumların denetlenmesi adına her zaman gerçekleştirilen davranışların tekrar edilmesi ve tepkilerin ölçülmesi önemli veriler sunar.
  • İletişim ve Etkileşimde Ortaya Çıkan Farklılıklar: İnsanoğlu ile aynı yaşam alanını paylaşmaya başladığı ilk anadan itibaren köpekler insanlarla yüksek düzeyde bir etkileşim ağı inşa etmiştir. Başta çocuklar ve bebekler olmak üzere köpeklerle insanlar güçlü bir iletişim ilişkisi üzerinden mental olarak haberleşir. Bu tarz durumların git gide azaldığı düşünülüyorsa söz konusu durum da köpeklerde Alzheimer belirtileri arasında yer alabilir.  
  • Gündelik Yaşam Rutinlerinde Değişiklikler: Yıllardır aynı ortamın paylaşıldığı ve aynı yaşam alanı içerisinde gündelik rutinlerin daima aynı ölçüde gerçekleştiği dostumuz, gündelik rutinlerini aksatıyor ve farklı davranışlar sergiliyorsa söz konusu durumda yine köpeklerde Alzheimer belirtileri arasında gösterilebilir.

Gibi durumlar büyük oranda yaşlılık döneminde gözlemlenen köpeklerde Alzheimer belirtileri ve bulguları arasındadır.

Köpeklerde Alzheimer Teşhisi ve Tanısı

     Köpeklerde Alzheimer belirtileri ortaya çıkması durumunda tedavi sürecinin başlatılması ve modern teknikler kullanılarak bilişsel zeka temelli bu sağlık sorunun giderilmesi mümkündür. Tanı ve teşhis süreci boyunca köpeğin rutin ve düzenli alışkanlıklarının farklılık göstermesi önemli ölçüde rol oynayacağından burada köpeğin bakımı üstlenen kişilerin sahip oldukları rol oldukça önemlidir.

Köpeklerde Alzheimer Tedavisi

     Tedavi sürecinde aktif ve etkin sonuçların alınabilmesi adına özellikle yaşlılık döneminde rutin kontrollerin yapılması tavsiye edilir. Köpeklerde Alzheimer tedavisi son dönemde gerçekleştirilen özel tekniklerle kapsamlı bir yapıya sahip olmakla birlikte söz konusu tekniklerin temel amacı köpeklerin bilişsel zeka bozukluklarını kontrol altına almak üzerinedir. Dolayısıyla söz konusu tedavi yöntemleri önemli ölçüde aktiflik ve hareket kabiliyetini köpeklerin kazanım olarak elde etmesini sağlayacaktır.

Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı