Köpek Gribi

Köpek Gribi

 

     Köpeklerle ilgili hastalıklardan biri olan köpek gribi, köpeklerin halsiz düşmesine ve oldukça zorlu bir süreç içerisine girmesine neden olmaktadır. Virüs kaynaklı bir hastalık olarak bilinmekte olan köpek gribinin pek çok nedeni bulunmakta ve bu durum, köpeklerde çeşitli semptomların oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Köpek gribine neden olan virüs, Canina influenza olarak adlandırılmaktadır. Tip-A virüsü olarak bilinen Canina influenza, hava yolu ile ya da eşyalar vasıtasıyla bulaşmaktadır. Köpekler, köpek gribi dahilinde vücutlarında bulunan virüsü, başkalarına da hava yolu ile bulaştırabilmektedir. Genel olarak köpeklerde de grip, insanlardaki gibi ilerlemekte ve köpeklerin halsizleşmesine neden olmaktadır.

Mevsimsel değişimler sırasında oldukça fazla görülmekte olan bu virüs, ölümcül olmamakla birlikte diğer köpeklere ya da insanlara bulaşabilmekte ve hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir. Genel olarak oldukça sağlıksız yerler olarak bilinen köpek kulübeler ve hayvan barınakları bu virüse ev sahipliği yapmaktadır. Köpek sahiplerinin, köpek gribi önlemleri alması ve köpeğin steril bir ortamda yaşantısını sürdürmesine katkı sunması gerekmektedir. Peki ama bu grip tam olarak hangi nedenlerden dolayı görülmekte ve ne gibi semptomlara sebep olmaktadır?

Köpek Gribi Neden Olur?

     Pek çok insan, köpek gribi neden olur sorusu üzerinden çeşitli sorgulamalar gerçekleştirmekte ve bu hastalığı anmaya çalışmaktadır. Aslında köpeklerde görülen grip, insanlarda görülene çok benzer. Tip-A virüsü olarak bilinen Canina influenza, köpeklerde gribine neden olan virüs olarak bilinmektedir.

Köpeklerde görülen grip, insanlardaki gibi bulaşıcı olmakta ve hava yolu ile ya da çeşitli eşyalar üzerinden bulaşabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin mama ve su kaplarının temiz olması kritik öneme sahiptir. Köpek gribi ile ilgili ön plana çıkan hususlardan biri, H3N8 köpek gribinin ilk alt türlerinin 2004 yılında tanımlandığıdır. Bu virüs, 2000’li yıllarda Asya’da bir tür salgına yol açtı. Bununla birlikte 2015 yılında ise H3N2 olarak adlandırılan bir virüs, Chikago’da köpeklerde grip salgınına sebebiyet verdi.

Köpek Gribi Belirtileri

     Her bir hastalıkta olduğu gibi köpeklerde görülen gripte de çeşitli semptomlar bulunmakta olup bu semptomlar, köpek gribi belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda köpek gribinin belirtilerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Öksürme
  • Ateş
  • Sürekli hapşırma
  • Sıvı atılımı ile beraber dehidrasyon
  • Mukus salgılama

Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan hususların her biri, köpek gribi belirtileri olarak karşımıza çıkmakta olup bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda, köpek sahiplerinin veteriner hekime danışması gerekmektedir.

Köpek Gribi Tanı ve Teşhis

     Köpek gribinin teşhisi noktasında veteriner hekimler, uygun tetkikleri yapmakta ve hasta köpeği fiziksel muayeneye tabi tutmaktadır. Hastalığın teşhisi, tedavi noktasında bir hayli önemlidir ve gerekli yöntemler üzerinden hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Köpek gribi teşhis uygulamaları kapsamında köpeğin burnu sıcak ve kuruysa eğer, veteriner hekimin gerekli incelemeleri başlatması kritik öneme sahiptir.

Gerekli yöntemler sonrasında hastalığın teşhisinin tamamlanması ile birlikte veteriner hekim, tedavi aşamasına geçmekte ve hastalığın seyrine göre tedavi kısmını planlamaktadır. Peki ama köpek gribi tedavi kapsamında ön plana çıkan yöntemler nelerdir?

Köpek Gribi Tedavisi

     Veteriner hekim, hastalığın ilerleyişine göre antibiyotik verebilir. Hekim tarafından verilen ilaçlar dışında herhangi bir ağrı kesici ya da antibiyotik kullanılması kesinlikle önerilmez. Bu bağlamda hekimin uygun gördüğü tedavi yöntemlerine riayet edilmesi bir hayli önemlidir.

Köpeğin su kaybı yaşamaması adına yeterince sıvı ve su verilmesi gerekmektedir. Bu hususların her biri veteriner hekim tarafından köpek gribi tedavisi dahilinde belirtilmekte olup hekimin önermediği hiçbir tedavinin uygulanmaması, köpeğin sağlıklı yaşantısını sürdürebilmesi adına bir hayli önemlidir.

Köpeklerde grip ve zatürreden hayatını kaybedenlerin oranı %50 olarak bilinmektedir. Bu oran oldukça yüksek olduğu için köpek sahiplerinin gerekli önlemleri alması ve grip belirtilerinden herhangi birini göstermesi durumunda veteriner hekime başvurması gerekmektedir.

Köpek Gribi için Aşı

     Amerika’da köpek gribine yönelik bir aşı bulunmaktadır. Türkiye’de köpek gribi aşısı kapsamında herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Grip olan bir köpeğin izole edilmesi, hastalığın başkalarına bulaşmaması adına oldukça gerekli bir uygulamadır. Bunun yanı sıra köpeğin mama ve su kabının sık sık temizlenmesi, hastalık kapsamında en önemli uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Köpeklerde görülen grip için köpek sahiplerinin dikkatli olması gerekmekte olup bu husus, köpeklerin grip ya da zatürre yüzünden hayatını kaybetmesini engelleyebilmektedir. Erken teşhis, hastalığın kısa sürede tedavi edilebilmesi noktasında oldukça önemlidir. Bu nedenle daha önce de belirtildiği üzere köpek gribi belirtileri kapsamında herhangi bir belirtinin görülmesi durumunda köpek sahiplerinin, köpeklerini en kısa sürede veterinere götürmesi gerekmektedir.

Etiketler: köpek, köpekbakımı,
Haziran 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı