Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu burun, sinüsler, ağız boşluğuna yerleşen patojenlerin sebep olduğu hastalıktır. Hastalık üst solunum yollarında görüldüğü gibi bronşlar ve akciğere de yayılarak kendisini gösterebilir. Kedi gribi olarak bilinen enfeksiyon tedavisine erken başlamak kedi sağlığı için önemlidir.
Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu sokak hayvanlarında yaygın olarak görülür. Çeşitli virüs, bakteri ve mantarların sebep olduğu üst solunum yolları enfeksiyonlar kalabalık ortamlarda daha fazla yayılma imkânı bulur. Barınaklarda yaşayan hayvanları, çok kedinin yaşadığı ortamları ve özellikle yavru kedileri daha fazla etkiler.
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri astım ve alerji belirtilerinden farklı değildir. Üst solunum yolu bölgelerine yerleşen enfeksiyon alt solunum yollarına yayılmadığı sürece belirtileri aynıdır. Bunlar;
- Gözlerde berrak akıntı
- Burun akıntısı, tıkanıklık
- Ağızda veya boğazda ülser
- Kedilerde ses değişikliği veya kısılmalar
- Öksürme
- Hapşırma
- Göz çevresindeki mukoza zarının şişmesi
- Ateş
- İştah düşüklüğü
- Halsizlik, keyifsizlik
- Nefes almakta güçlük
Kedilerde üst solunum yolu hastalıklarında bağışıklığın düşmesi ile birlikte gözlerde konjonktivit hastalığı görülür. Enfekte olan burun veya ağızda tıkanmalar veya gözle görülür yaralar da oluşabilir. Zamanla hapşırma ve kuru öksürük yerini sık nefes alıp verme ve üst solunum yollarının blokajı şeklinde görülür. Enfeksiyon kedilerden üst solunum yolu enfeksiyonu kaç günde geçer için kuluçka süresi 3 gün olarak bildirilmiştir.
Kedilerde Üst Solunum ’da Enfeksiyon Nedenleri
Kedilerde üst solunum yolları enfeksiyonu nedenleri bir dizi virüs, mantar ve bakteriden kaynaklanır. Yayılmayı kolaylaştıran etmenler ile hastalığın görülme yüzdesi fazladır.
- Zayıf bağışıklık sistemi vücutta zaten var olan patojenlerin aktif hale gelmesini kolaylaştırır.
- Hava koşulları: yağmur, kar gibi ıslak ve soğuk havalar,
- Kedilerin birbirini enfekte etmesi
- Kalabalık kedi gruplarında ortak yem ve su kapları,
- Yavru kedilerin aşılarının yapılmamış olması
- Yavru kedilerde anneden geçen bazı hastalıklar için yeterli bağışıklığın olmaması gibi durumlarda üst solunum yolu enfeksiyonu daha sık rastlanır.
Kedilerde akciğer enfeksiyonu nedeni olarak tedavi edilmemiş veya geç kalınmış kedi gribi sayılabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu yayılma nedenlerinden en önemlileri çok sayıda kedinin yetersiz beslenerek ortak kapları kullanmasıdır. Vücutta zaten var olan virüslerin aktif hale gelmemesi için beslenme, barınma ve hijyen şartları üst solunum yolu hastalıkları için zemin hazırlar.
Kedilerde Üst Solunum Yolları Tipleri
Kedilerde üst solunum yolları hastalıkları özellikle yavru kedilerde sık görülme oranı nedeniyle altta yapan pasif durumdaki virüs ve mantarların daha çok güçsüz bünyeyi hedef aldığını göstermektedir. Kedilerde üst solunum yolları hastalıkları;
- Kedilerde bulunan Calicivirus,
- Kedilerde bulunan Pasteurella,
- Kedilerde bulunan Chlamydia,
- Kedilerde bulunan Mycoplasmalar,
- Kedilerde bulanan Herpes virüsü kaynaklıdır.
Daha çok yavru kedilerde görülen Herpes virüsün, kedilerde hayatları boyunca %97 karşılaşma oranı bulunur. Kedilerde virüsün hayatları boyunca aktif kalma yüzdesi ise%80 olarak bildirilmiştir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu insanlara geçer mi gibi endişeler yersizdir. Evdeki başka tür canlılar, bebekler veya yetişkinlere geçmez. Sadece kediden kediye geçer.
Kedilerde Üst Solunumun Tedavisi
Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi şarttır. Üst solunum yolu enfeksiyonunun görülme nedeni vücut direncinin düşmesi baz alındığında semptomatik tedavi yetersiz kalır. Sistemik antibiyotik desteği ile solunum yolu tedavisi yapmak yeterlidir. Ancak kaybolan vücut direncini yükseltecek takviyeler de gerekir. Çok ilerlemiş üst solunum yolları tedavisi için pansiyon hizmeti sunularak serum ile beslenmesi sağlanır.
Kedilerde üst solunum yolları hastalıklarında en iyi tedaviye karar verilirken her vaka ayrı değerlendirilir. Şiddetine göre etkili dozajın uygulaması şarttır. Yavru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi için karma aşı yapmak gerekir. Böylece kesin olmasa da hastalığa karşı korucu önlem alınır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yineleme eğilimi gösterir. Enfekte olduktan sonra, kediler enfeksiyonu ömür boyu taşır ve tekrarlayan üst solunum ve göz hastalığı nöbetleri yaşayabilir. Bu alevlenmeler genellikle nispeten hafif ve kendiliğinden düzelirken, enfeksiyonlar nadir durumlarda daha ciddi hastalıklara ve hatta sağlık sorunları olan kedilerde ölüme neden olabilir. Bunun yaşanmaması için en önemli faktör vücut direncini yüksek tutmaktır.
Geçmeyen Kedi Nezlesi
Geçmeyen kedi nezlesi alerji ve astımla karıştırılır. Eğer alerji olmadığına kesin emin olunmuşsa geçmeyen kedi nezlesi için en doğru tedavi bağışıklık sistemini güçlendirmek olacaktır. Vücut direnci için yavruyken yeterli beslenememiş kedilerde görülen kedi nezlesi veya kedi gribi üst solunum yolları enfeksiyonunun bir diğer adıdır.
Kronikleşen enfeksiyon kedinin direnci ile eşit düzeydedir. Kedinin bu savaşı yenmesi için pek çok alternatif tedavi mevcuttur. Vitamin, bağışıklık yükseltici şuruplar, interferon gibi seçenekler kedinin hastalık öyküsüne göre değerlendirilir. Kedi gribi ile mücadelede en büyük destek Omega 3 yağ asitleri ve C vitamini bakımından zengin kuru mamadır. Kedinin yaşadığı ortamın uygun şekilde düzenlenmesi kedi gribi tedavisini olumlu yönde etkiler.
Geçmeyen kedi griplerinde son çare bağışıklık baskılayıcı kortikosteroidlerdir. Bu ilaçlar tedavi gerçekleştirmese de kedinin gribi bir süreliğine baskılayarak geçici çözüm üretmektir. Kronik üst solunum yolu enfeksiyonlarında kedinin rahatı için aralıklı tedavi tercih edilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi yapılmadığı takdirde ilerlemeye devam ederek kedi ölümüne sebep olmaktadır.