Kedilerde Kanser

Kedilerde Kanser - Mamayolda

 

     Kedilerde kanser insanlarda olduğu gibi yükselmektedir. Lenfoma kanseri için aşı bulunmasına karşın kedilerde sıklıkla görülür. Kedi kanserlerinde en sık görülen anormal kütlelerdir. Şekil bakımından düzensiz yapıya sahip tümörler kedinin herhangi bir organında görülebilir. Bu şekilde görülen kanser türü bulunan organın ismini alır. Kedilerde pankreas kanseri daha zor teşhis edilen kanser türleri arasındadır.

Kedi kanserlerinde çoğu aman anlamlı belirtiler yaşanmaz. Hastalık şüphesi ile veterinere götürülen kedilerde kanser olduğu öğrenilir. Kedi kanserlerinin nedenleri kesin olmamakla birlikte vücudun doğal olmayan çevresel faktörlere tepkisi olarak düşünülür.

Kedilerde Kanser Belirtileri

     Kedilerde kanser belirtileri genellemesi mümkün olamayan bir konudur. Kedilerde kanser cinsine  özel belirtiler verir. İleri tetkik ve görüntüleme metotları dışında kedi sahipleri tarafından geç fark edilir.

  • Kanser türüne göre anormal görünümlü tümör oluşumları
  • Halsizlik, ishal, kusma veya burun kanaması gibi genel bağışıklık sistemi belirtileri
  • İştah kaybı, keyifsizlik, kendini fazla yalama gibi genel sağlık belirtileri
  • Yaraların nedensiz oluşumu ve geç iyileşmesi
  • Nedensiz ağız kokusu
  •  İdrarını yapamama, idrarda kan (Testis/prostat için)

Kedi kanser belirtileri kanserin türüne ve yerine göre değişir. Çoğu kedi sahibi kedisine dokunduğunda eline gelen bezelerle far eder. Yukarıdaki belirtilerin tamamı her kanser tipinde görülmez. Her kanser türünün kendine has özelliği bulunur. Kanser keşfi belirtilerden çok hastalık şüphesiyle veterinere görülen kedilerin ileri tetkik muayenesi ile fark edilir. Kedilerde testis kanseri belirtileri, kısırlaştırmamış erkek kedilerde görülür. Kedilerde cinsel üreme organlarında ağrı, idrarda kan ve tuvalet sorunlarıyla görülür. 

Kedilerde Kanser Nedenleri

     Kedilerde kanser nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kedi kanser etiyolojisinde en sık karşılaşılan kedi lösemi kanseri nedeni için dahi tam bir sebep bulunmadı. Kedilerde kanserin artması nedeni için iki yaklaşım bulunuyor. Birincisi çevresel faktörler ki insanlar için de benzer iddialar bulunur. İkincisi ise daha fazla insan kedi beslediği ve yaşamları uzadığı için kanser vakaları daha fazla fark ediliyor.

Çevresel faktörler içerisinde bulunan kimyasal toksinler, sigara, egzoz dumanı, işlenmiş gıdalar kedilerde kanser nedenleri olarak düşünülüyor. Skuamöz hücreli karsinom gibi daha çok beyaz tüylü kedilerin etkilendi kedi kanserlerinde türler arası genetik yatkınlık üzerinde araştırmalar yapılmakta. Kedilerde tümör neden olur sorgulansa da kesin bir cevap bulmak mümkün değil.

Kedilerde Kanser Çeşitleri

     Kedi kanser çeşitleri arasında en yaygın görülen kanser virüsü lenfoma’ dır.

  • Kedi Sarkomu benzer şekilde kedilerin şişmiş lenf düğümleri ile tüm lenfatik dokulara ve bağırsakları etkileyen tedavisi zor bir rahatsızlıktır. Pek çok çeşidi bulunur.
  • Yaşlı dişi kedilerde görülen meme kanseri ve meme bezi tümörleri renk değişikliği ile fark edilebilen meme dokusunda kızarıklık veya beze olarak ele gelebilir. Kısır olmayan kedilerde daha sık görülür.
  • Karın tümörü, nadir görülen kusma halsizlik gibi sıradan belirtileriyle karın içerisinde fark edilmesi en zor olan kanser türlerinden biridir.
  • Kedi akciğer tümörleri
  • Kedi beyin tümörü
  • Kedi karaciğer tümörü
  • Kedi ağız kanseri ağız içerisinde oluşan kedi kanseridir.
  • Cilt kanseri/deri tümörü
  • Testis kanseri

Kedilerde en yaygın kanser türü başında kedi lenfoması gelir. Kedilerde lenfoma belirtileri virüs nedeniyle kusma, ishal ve büyümüş lenf düğümleri şeklinde görülür. Lenfoma kanseri için şu anda aşı yapılıyor olsa da en fazla ölüm kedi lösemi virüsü tarafından gerçekleşir. Kedi lenfoması kanser hücrelerinin istemsiz şekilde çoğalarak kedinin kan hücrelerine saldırmasıdır.

Kedilerde Kanser Teşhisi

     Kedilerde kanser teşhisi ancak veterinerlerce yapılır. Potansiyel kanser hücresinden alınan parça biyopsi yapılmak üzere patolojik inceleme yapılır. Alınan biyopsi örneği kanser türlerini ve tedavisi için gerekli bilgiyi verir. Rastgele kanser teşhisleri kedi sahiplerini üzer. Sadece kusma, ishal gibi belirtiler taşıyan kedisinin kanser olduğunu öğrenmek kedi sahibi için yıkıcı bir durumdur.

Kedilerde kanser teşhisi için biyopsi yapılması şarttır. Kedilerde doğru tedavi geç kalınmazsa hayat kurtarır. Bu nedenle kedi sahiplerinin biran önce kanser fikrini kabullenip tedavi aşamasına geçmesi gerekir.  Kedilerde kanser tipleri çeşitlidir. Her kanser veya tümör için başarılı kanser tedavisi vakalarından derlenmiş bilgiler ile tedavi seçenekleri çoğalmış ve zenginleşmiştir.

Kedilerde Kanser Tedavisi

     Kedilerde kanser tedavisi uzun bir süreçtir. Maddi ve manevi yıpratıcıdır. Ancak olumlu sonuçlarla kedi yaşamları uzamaktadır. Kedilerde kanser teşhisi ne kadar erken yapılırsa tedavi başarısı o oranda artar. Kedi kanser türü teşhisi sonra veteriner kanser türüne göre kedi içi en uygun tedaviyi seçer. Kedi kanserinde yoğun ilaç tedavisi veya ameliyat seçenekleri değerlendirilir.

Kedi kanser tedavilerinde çıkarılabilecek her türlü yumruyu ameliyat ile almak gerekir. Lenfoma tedavilerinde kemoterapi tercih edilir. Kedilerin lenf düğümleri veya diğer organlara yayılmış agresif kanserlerde radyasyon tedavileri yapılır. Kedilerdeki beyin tümörleri ve ameliyat edilemeyen diğer kanserlerde radyasyon tedavisi tercih edilir.

Ameliyat ile çıkarılan kedi tümörü bir süre sonra tekrar yenileme eğiliminde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kedilerde kanser tedavilerinde başarı oranları %50’nin altındadır. Başarı oranlarında geç tedaviye başlama veya çok agresif kanser türleri sayılabilir.

Kanserli kedi,  türüne göre 4-5 yıl yaşamaktadır. Kedide ömrün uzatılması için pek çok destekliyi tedaviler bulunur. Kedi kanserlerinin önüne geçmek için mevcut kanser aşıları yapılması ve kısırlaştırma meme kanseri ve testis kanseri riskini büyük ölçüde azaltır.

Etiketler: Kedi, kedibakımı
Haziran 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı