Her canlı gibi sevimli kedi dostlarımız da belirli bir erişkinliğe geldikten sonra çiftleşme içgüdüsüne sahip olmaya başlamaktadır. Kedi besleyen insanlar, kedilerine daha iyi bir şekilde bakabilmek için bu süreci merak eder. Kedilerde hamilelik belirtileri başta olmak üzere pek çok konu araştırılmaktadır.
Sevimli dostunuzun gebelik sürecinde olup olmadığını daha iyi anlamak ve bu süreçte onlara daha iyi bakabilmek için mutlaka bu konuda bilgi sahibi olmanız gerekir. Zira tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de hamilelik süreci zorlu geçmektedir. Bu nedenle eğer kedinize iyi bakmazsanız, kedinizin sağlıklı bir şekilde doğum yapma olasılığı düşük olacaktır.
Sevimli dostlarınızın çiftleşme, hamilelik ve doğum süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız ve bakımını daha doğru yapabilmeniz için aşağıdaki başlıklarda yer alan bilgilere göz atabilirsiniz. Bu başlıklarda belirtilen açıklamalar doğrultusunda kedinizin bakımını daha doğru şekilde yapabilirsiniz.
Kedilerde Hamilelik Belirtileri
Sevimli dostunuz, her doğurgan canlı gibi hamilelik sürecinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak değişimlere uğrar. Bu sayede kedilerde hamilelik belirtileri rahat bir şekilde anlaşılabilmektedir. Eğer kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki listede bulunan gebelik belirtilerini inceleyerek emin olabilirsiniz.
- Dişi kediler, gebe kaldığı zaman ilk olarak meme uçlarından bu durumu belli etmektedir. Eğer sevimli dostunuzun meme uçları daha kızarık ve şiş hale geldiyse, bu durum kedinizin hamile olduğuna işaret eder.
- Meme uçlarının yanı sıra gebeliğin ilk zamanlarından itibaren göğüslerde de şişme gözlenir. Buna ek olarak meme uçlarından belli belirsiz süt damlaları akar. Eğer göğüslerden süt gelmiyorsa kediniz sadece kızgınlık döneminden geçiyor olabilir.
- Gebe kalan kedilerin genellikle sırt kısmında daha önceden olmayan bir kavis belirir. Bu kavis gebelik nedeniyle karnın aşağı doğru şekillenmesinden dolayı meydana gelmektedir.
- Tombul kediler, gebe kaldığı zaman pati ve boyun kısımlarından da kilo almaktadır. Sevimli dostunuz normalden daha iriyse, hamile olup olmadığını daha iyi anlamak için patilerine ve boynuna bakabilirsiniz.
- Eğer kedinizin hamile olup olmadığını anlamak istiyorsanız, karın kısmına bakabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki, kedilerin karınları genellikle hamileliğin son haftalarına doğru kendini belli edecek kadar büyür.
- Gebe kediler, genellikle daha sessiz ve sakin bir dönem geçirmektedir. Eğer kediniz sizinle eskisi kadar oyun oynamıyorsa ve yatmayı tercih ediyorsa, gebe olma olasılığı bulunmaktadır.
- Kediler gebeliklerinin son zamanlarına yaklaştıkları zaman içgüdüsel olarak saklanmaya eğilimlidir. Bu durumun sebebi ise, kedilerin yavrularını daha güvenli bir yerde doğurmak istemesidir.
- Eğer sevimli dostunuz huyu olmadığı halde evdeki kumaş parçalarını kendi alanına götürüyorsa ve zemin hazırlıyorsa, bu durum doğurma sürecinin yakın bir zamanda başlayacağının belirtisi olabilir.
Yukarıda belirtilen bu 8 husus, gebe kedilerin sergilediği davranışlar ve gebelik belirtileri arasındadır. Eğer bu belirtileri açık bir şekilde fark ediyorsanız, kedinizi mutlaka bir veterinere götürmeniz ve kontrol amaçlı ultrason çektirmeniz tavsiye edilmektedir. Bu sayede hamile kediye yardım etme şansı bulabilir ve veteriner önerileri ile bakım yapmaya devam ederek bu önemli süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Kediler Çiftleşince Hemen Hamile Kalıyor Mu?
Kedi sahibi bireyler, kedilerinin kızgınlık döneminde pek çok sorunun cevabını merak eder. Özellikle kediler çiftleşince hemen hamile kalıyor mu sorusunun cevabı sıkça araştırılır. Kediler, yılın sadece belirli bir döneminde kızgınlık yaşar. Yani bu dönemde çiftleşme gereksinimi duyar.
Kedinizin bu dönemde davranışları değişecektir. Eğer kedinizin miyavlaması değişiyorsa, kendini sevdirmeye daha yatkın hale geliyorsa, kedinizin kuyruğuna dokunduğunuz zaman poposunu havaya doğru kaldırıyorsa, kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Kediler, kızgınlık dönemlerinde içgüdüsel olarak çiftleşmektedir. Yani bu demek oluyor ki, çiftleşme hali kediler için bir istek değil ihtiyaçtır. Bu nedenle kediler çiftleştiği zaman hemen hamile kalabilmektedir. Eğer kediniz çiftleştiyse birkaç gün beklemeli ve kedinizi kontrol amacıyla veterinere götürmelisiniz. Zira hamile kediye yardım etme isteğinizi daha iyi bir şekilde gerçekleştirmenin en iyi yolu veterinere götürmek olacaktır.
Kediler Hamileyken Kusar Mı?
Sevimli dostlarımız, hamileyken farklı belirtiler yaşayabilmektedir. Sevimli dostunuz hamileyse, çiftleşmesinden sonraki birkaç günde kusma belirtisi gösterebilecektir. Kedilerin hamilelik süresi boyunca kusma ya da bulantı yaşanmamaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi ilk 2 ya da 3 gün boyunca kediniz bulantı sorunu yaşayabilir.
Çiftleşme sonrası sevimli dostunuz her zaman yediği mamanın yanına gelince iştahsız davranabilir ya da mamasını yemeye çalıştığı zaman tiksinebilir ve hatta çok olmasa da kusabilir. Bu dönemde kedilerinizin daha iyi beslenmesi gerekir. Zira gebelik döneminde kediniz, sadece kendini değil karnındaki yavruları da besliyor olacaktır.
Sevimli dostunuzun hamilelik sürecinde daha iyi beslenmesi, yavrularına gerekli besini verebilmesi ve daha sağlıklı olabilmesi için Anne kedilere özel mama seçeneğini tercih etmeniz ideal olacaktır. Zira bu mamanın içeriği, hamile kediler için özel olarak geliştirilmiştir.
Kediler Hamileliği Hisseder Mi?
Kediler, oldukça akıllı canlılardır. Sevimli dostunuz, kendi hamileliğini ve hatta sahibinin hamileliğini hissedebilir. Ancak bu durum her kedi için geçerli olmayabilmektedir. Kediler, hamileliklerini ilk dönemlerde hissetmeyebilmektedir.
Kedilerde hamilelik süresinin ilk zamanlarında hem kediniz hem de siz gebeliği anlayamayabilirsiniz. Bu doğrultuda en çok merak edilen sorulardan biri de kediler kaç ay hamile kalır sorusudur. Kediler, ortalama 60 gün boyunda gebe kalmaktadır. 58 ila 63 gün arasında gebelik yaşayan kediler sağlıklı bir şekilde doğum yapabilmektedir.
Kediniz gebeliğinin ilk haftalarında bazı belirtiler gösterse de, gebe olup olmadığını tam idrak edemeyebilir. Ancak gebeliğin son haftasına gelindiği zaman kediler yavrulayacağını hissederek kendilerine bir yer yapmaya başlamaktadır. Kediler nerede doğurur diye merak eden bireyler ise, kedilerin doğum yapacağı yerin değişken olduğunu bilmelidir. Ancak tüm kediler, saha sessiz ve kimsenin olmadığı alanlara gitmekte ve bulabildiği kumaş parçaları ile zemin hazırlayarak doğum yapmaktadır.
Kediler Nasıl Doğurur?
Sevimli dostunuz eğer hamileyse, kedilerin doğumunu önceden araştırmanız bilinçli bir davranış olacaktır. Kedilerin doğumu tıpkı insan doğumuna benzemektedir. Kediler, içgüdüsel olarak yavrularına yer hazırlamak ile doğuma başlamaktadır. Bu noktada kediniz doğum yapmasından yaklaşık 4 ila 5 gün önce evde bulduğu bez ya da kıyafet parçalarını yuvasına veya doğum yapmak için belirlediği yere götürür.
Kediler, sancıları arttığı zaman doğum için kendilerine hazırladıkları yerden kalkmamakta ve doğum anını beklemektedir. Bu süreçte kedinize dokunmamanız veya sevmeye çalışmamanız oldukça önemlidir. Çünkü kediler, doğum zamanında büyük bir sancı yaşamakta ve mahremine önem vermektedir.
Kediniz, kendi belirlediği alana geçtikten sonra çok sinirli bir şekilde miyavlamaya ve ağlamaya başlar. Bu da kırmızı renge yakın bir doğum sıvısının akmaya başladığına işarettir. Kediniz, kendini kasarak ve çeşitli sesler çıkartarak yavrularını doğurmaya başlayacaktır.
Kediler, doğum anında çok sık ya da seyrek olacak şekilde yavrularını doğurabilmektedir. Bu nedenle doğum saatlerce sürebilir. Eğer kedinizi doğum esnasında sevmeye çalışmazsanız ya da izlemezseniz, doğumu çok daha rahat geçecektir.
Kediler Kaç Yavru Doğurur?
Sevimli dostunuz hamileyse, ona yardımcı olabilmek adına bazı araştırmalar yapmanız gayet normal ve bilinçli bir davranış olacaktır. Bu noktada en çok merak edilen sorular ise kediler kaç yavru doğurur ve kediler hamileyken çiftleşebilir mi sorularının cevaplarıdır.
Kediler, genellikle 1 ila 5 yavru arasında doğum yapmaktadır. Ancak bu sayı değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer sevimli dostunuz gebeyse ve kaç yavru doğuracağını merak ediyorsanız, veterinere giderek ultrasonda kedinizin karnına bakarak yavru sayısını görüntüleyebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken husus ise, kedinizin karnını yoklamamanızdır. Eğer elinizle kedinizin karnına bastırırsanız, pek çok olumsuz durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka veteriner kontrolüne gidilmesi gerekir.
Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği bir diğer konu ise kedilerin hamilelik döneminde tekrar çiftleşip çiftleşemeyeceğidir. Kediler, kızgınlık döneminde birden fazla çiftleşme yaşayabilmektedir. Üstelik hamile olan kediler dahi tekrar çiftleşebilmektedir. Bu durum, kedinizin iki farklı kediden aynı anda hamile kalmasına sebep olabilmektedir. Bu tarz bir durum yaşanması halinde kedinizin doğuracağı yavru sayısı değişkenlik gösterebilecektir.
Bu makalemizde kediler kaç ayda doğurur, hamilelik belirtileri nelerdir, hamile kedilere nasıl yardım edilir gibi bilgiler yer almaktadır. Sevimli dostunuz doğumundan sonra kendisi ve yavruları ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilmek için bilgi içerikli blog yazımız olan Yavru Kedi Nasıl Beslenir - Yeni Doğan Kediler Hakkında Tüm Bilgiler makalemize göz atabilirsiniz.