Kediler için diş bakımı rehberi

Kediler için diş bakımı rehberi-Mamayolda

 

      Kediler için diş bakımı rehberi kısmında ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili ve iyi olacağını bilmek gerekir. Kediler de aynı diş bakımı konusunda insanlar gibidir. Uzun vadeli sağlık ve daha rahat bir yaşam konforlarının olması açısından kedi diş bakımı adeta hayati bir öneme sahip olduğunu bilmek gerekir. Kedilerde de insanlar gibi diş eti iltihapları gibi farklı sorunlar meydana gelebiliyor. Bunların daha çok önlerine geçebilmek, nefes kokularının kötü oluşumlarına engel olmak ve ilerleyen dönemlerde meydana gelmesi muhtemel olan çürüme ya da diş kayıpları gibi durumların önüne geçebilmek açısından kedilerde diş bakımı bir hayli özenli olması gerekir.

Kedilerde diş bakımı neden önemlidir?

      Kedilerde diş bakımı önemi gelecekte daha rahat etmeleri için dikkat edilmelidir. Vahşi kediler dişlerinin temizlikleri için genel olarak otlardan ve kemiklerden yardım alsalar bile evcil kediler yaşam alanlarından ötürü temizleme yapabilecek fırsatlara sahip değillerdir. Bu yüzden de evde yaşamak zorunda olan kedilerin ağız bakımları için adım atmak ve düzenli olarak bir rutin haline getirmek kedilerin sağlıkları açısından büyük bir öneme sahiptir.

Kedilerde diş bakımları sırasında düzenli olarak diş ve diş etlerinin kontrol edilmesi öncelikli olması gerekir. Dişlerde çürüme, kırılma veya da diş eti iltihaplanması gibi sorunlar varsa veteriner hekimlerden yardım almak gerekir. Ağız ve diş sağlığı sorunları daha çok ilerleyen yaşlarında meydana gelir. 3 yaş ve üzerinde olan kedilerin ortalama olarak yüzde otuzluk kısmında diş ve diş eti sorunları olduğu gözlenir. Diş ve diş eti bakımları olmayan kedilerde tartar ve plak oluşumları meydana gelir. Bu oluşumlardan dolayı uzun vadede diş etlerinin tahriş olması söz konusu olurken mikrop oluşumları ve iltihaplanmalar meydana gelebilir. Herhangi bir önlem alınmadığında diş kayıpları meydana gelebilecektir.

Kedilerde ağız ve diş bakımları nasıl yapılır?

     Kedilerde ağız ve diş bakımları mümkün olduğu takdirde günlük uygulanması gerekir. Fakat bazı kedilerin çok huysuz olmasından ötürü bu rutine alışmayan kedilerde en azından haftada iki kere de olsa bakımların uygulanması gerekir. Fırçalama en önemli adımlardan bir tanesidir. Ancak kediler yapıları gereği dişlerinin fırçalanmasına pek izin vermiyor. Bu yüzden de kediler için özel olarak üretilen macunları tercih etmek sürecin hem kedilerde hem de kedilerin sahipleri için öneme sahip olacaktır. Kedi diş macunlarının lezzetinin de kedilere hitap etmesinden dolayı daha konforlu bir hayat yaşamalarına yardımcı olur.

Kedilerde diş fırçalama nasıl yapılır?

     Kedilerde diş fırçalama rutin kısmı her ne kadar insanlar gibi düşünülse bile çok farklı bir şekilde meydana gelir. Bu yüzden de kedi diş bakımları yaparken kesin olarak kedilere özel olan ürünleri terci etmek gerekir. Yetişkin insanlara ya da çocuklara özel olarak üretilen macunlarda yer alan florür kedilerin sağlık sorunları ile yüz yüze olmalarına neden olur. Bu yüzden de kedilerde florürsüz diş macunları daha çok tercih edilir. Kedi diş fırçalaması sırasında illa özel ekipman kullanmak da gerekmez. Temiz gazlı bez yardımı ve kedi diş macunu yardımı ile de dişler fırçalanmalıdır.

Kedilerin dişleri fırçalanmadan önce hangi ekipmanlar kullanılacaksa hepsinin kedilere tanıtılması da gerekir. Kediler kendilerini ne kadar rahat hissederse fırçalama süreci de o kadar rahat geçecektir. Kedilerin karşı koyamayacakları kadar özel olan lezzetler ile taçlandırılan diş macunları ile fırçalamayı tercih etmek işlemlerin daha hızlı ve pratik olmasına yardımcı olacaktır. Fırçalama sırasında kedilerin baş kısımlarını sabit bir hale getirmek sürecin daha rahat olmasına yardımcı olur. Diş bakımları sırasında diş ipi kullanımlarından kesin olarak kaçınmak gerekir. Diş ipi kullanımları sırasında kedilerin ipleri yutması büyük bir ihtimal olabilir. Bu ipler kedilerin bağırsaklarında hasar oluşumlarına neden olabilir.

Kedilerde ağız bakımı

      Kedilerin diş bakımlarını düzenli olarak yerine getirmek en önemli işlemlerden bir tanesi olsa bile tek başına asla yeterli olmayacaktır. Düzenli fırçalamaların yanı sıra bir yandan da diş eti bakımlarının düzenli periyotlar ile yapılması gerekir. Fırçalama ardından diş etlerine beş dakika kadar bir süre masaj uygulamak şarttır. Masaj ardından o bölgede kan dolaşımının daha hızlı olması sağlanacak ve meydana gelmesi muhtemel olan sorunların önüne geçecektir. Ağız sağlıklarını daha iyi bir şekilde korumak için özel olarak üretilen mama ve sıvılardan yardım alınabilir. Bu mama ve sıvılar kedilerin ağızlarında oluşabilecek nefes kokularının önüne geçebilecek olduğu gibi plak ve tartar oluşumlarına da engel olacaktır.

Kedilerin yakın temas sevmediklerini göz ardı etmemek gerekir. Fırçalama sırasında yakın temas gerekecektir. Hem ağız bakımı hem de diş fırçalama rutinlerine kedilerin alışabilmesi için ortalama olarak 2 ila 3 ay boyunca emek vermek gerekebilir. Bu yüzden kedi sahiplerinin direk pes etmek yerine daha çok bu süreci geride bırakana kadar sabırlı davranması gerektiğini bilmesi gerekir.

Etiketler: kedi,kedibakımı
Ağustos 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı