Kedilerde göz akıntısının neden meydana geldiği, pek çok kedi sahibi tarafından merak edilen konulardan biridir. Kedi göz akıntısı ve tedavisi konusunda kedi sahiplerinin bilgi sahibi olması, kedilerin huzurlu ve kaliteli bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmeleri adına bir hayli önemlidir. Göz akıntıları, çeşitli şekilde kendisini belli etmekte ve kedilerin göz sağlığını tehdit etmektedir.
Kedilerin gözlerinde meydana gelen sorunların büyük bir çoğunluğunun, göz akıntıları olduğu bilinmektedir. Birçok kedi, basit bir soğuk algınlığı nedeniyle göz akıntısından mustarip olabildiği gibi ciddi rahatsızlıklar da kedi göz akıntısı sorununu ortaya çıkarabilmektedir. Bu noktada kedilerin veteriner tarafından muayene edilmesi ve kedilerin gözlerinde meydana gelen akıntıların nedenlerinin teşhis edilmesi gerekmektedir.
Kedilerin gözlerinde oluşan akıntıların pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler, kedilerin veterinere götürülmesi gerektiği konusunda kedi sahiplerine bilgi vermekte olduğu için ilgili belirtilere dikkat edilmesi kritik öneme sahiptir. Kedilerde göz sulanması belirtilerini genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
- Kedi, aralıklarla ya da belirli bir süre gözlerini kısar.
- Göz kapaklarında renk değişimi ve doku oluşumu meydana gelir.
- Kedilerin gözlerinde akıntılar meydana gelir.
- Bir göz, diğerinden daha küçük hale gelir.
- Kedilerin gözünün önünde perde benzeri tabakalar oluşur.
- Göz iltihaplaşır ve çapaklaşır.
- Göz renginde bulanıklaşmalar meydana gelir.
- Üçüncü göz kapağı belirgin hale gelir.
Yukarıdaki gibi sıralanabilen belirtilerin her biri, kedide göz sulanması olduğunu gösterebildiği için kedi sahiplerinin, bu belirtilerden herhangi birini kedisinde görmesi durumunda kedisini veteriner muayenesine götürmesi gerekmektedir. Veteriner tarafından göz akıntısı teşhisinin konulması ile birlikte kedi göz akıntısı tedavisi uygulanmakta ve kedinin yaşantısını çok daha sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi olanaklı hale getirilmektedir.
Birçoklarının bildiği üzere kedilerin gözleri oldukça fazla hassastır ve pek çok nedenden ötürü hasar görmeye meyillidir. Bunun yanı sıra kedilerin gözlerinin net olması gerekmekte olup netliği bozan durumlar, veteriner kontrolünü gerektirebilmektedir. Yavru kedilerde göz akıntısı kapsamında kedilerde göz ile ilgili problemler oluşur ve bu sorun 24 saatten fazla devam eder ise veteriner hekime danışmakta fayda bulunmaktadır.
Kedilerde göz akıntısının olmaması adına yapılabilecek pek çok husus bulunmakta olup kedi göz akıntısına ne iyi gelir sorusu kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen hususların uygulanması gerekmektedir:
- Kedilerde göz temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması bir hayli önemlidir.
- Kedilerin gözleri temizlenirken bir pamuk ya da göz temizleme mendili kullanılmalıdır.
- Pamuk kullanımında, pamuk ılık suya batırılmalı ve kedinin göz çevresi pamuk ile temizlenmelidir.
- Enfeksiyon önleyici göz damlaları bulunmakta olup su yerine bu damlalar da kullanılabilir.
- Bu işlem, her gün düzenli aralıklarla tekrar edilmelidir.
Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususların her biri, kedilerin gözlerinde akıntı oluşmaması adına uygulanması gereken adımlar olarak bilinmektedir. Peki ama bir kedide neden göz akıntısı meydana gelir ve göz akıntısının tedavisi nedir?
Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?
Kedilerde göz akıntısının neden meydana geldiği, birçok kedi sahibi tarafından merak edilen hususlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Kedilerde göz akıntısı neden olur sorusu kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen hususların karşımıza çıktığını ifade etmek olanaklıdır:
- Kornea bozuklukları: Bir kedinin korneası yaralanabilir, ülserleşebilir ya da iltihaplanabilir. Bu durumların her biri, kedilerde göz akıntısı meydana getirmekte ve kedinin görüş açısının daralmasına neden olmaktadır.
- Konjonktivit (Pembe göz): Kedinin göz çevresinde yer alan açık pembe astar iltihaplanabilir. Bu durumda kedinin gözlerinden biri veya her ikisi kızarabilir, şişmiş bir görüntüye ulaşabilir. Bunun yanı sıra göz akıntısı da meydana gelebilmekte ve bu durumların tamamı, kedinin huzursuz olmasına neden olmaktadır.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları: Bakteri ya da virüslerden dolayı ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları, kedilerde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir ve kedilerde göz akıntısına neden olmaktadır.
- Tıkalı göz yaşı kanalları: Tıkalı göz yaşı kanallarının gözde akıntıya, alerji, fazla göz yaşı, viral konjonktivit gibi sorulara neden olmaktadır.
- Kuru göz: Göz yaşı eksikliği kedilerde göz akıntısı, kırmızı gözler, iltihaplı bir kornea ve sarı bir akıntıya neden olabilmektedir.
Yukarıdaki nedenlerin her biri, kedilerde göz akıntılarının sebepleri olarak bilinmektedir. Bu hastalıkların tamamı, kedinin sağlığını bozmakta olduğu için kedi sahiplerinin, göz akıntısı sorunu ile baş etmeye çalışan kedilerini veteriner hekime götürmesi gerekmektedir. Teşhisin konulması sonrasında kedi göz akıntısı tedavisi yapılmakta ve kediler, sağlıklı yaşantılarına dönme şansı elde etmektedir.
Kedi Göz Akıntısı Tedavisi
Kedilerinde göz akıntısı meydana gelen kedi sahipleri, oldukça fazla tedirgin olmakta ve ne yapacakları konusunda kararsız kalabilmektedir. Kedilerde göz akıntısının meydana gelmesi durumunda kedilerin vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi ve hekim tarafından yapılan muayeneler ile birlikte göz akıntısı ardında yatan sorunların teşhis edilmesi gerekmektedir. Bundan sonraki adım ise kedi göz akıntısı tedavisi olarak bilinmekte olup veteriner hekim tarafından uygun görülen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Kedi göz akıntısında veteriner hekimler tarafından uygulanmakta olan tedaviler, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
-
Kornea Bozuklukları: Kedinin korneasına neyin zarar verdiği bulunmalıdır. Kornea bozuklukları kapsamında tedavi yönteminin ilk aşamasının, sorunun ardında yatan nedenin bulunması olduğunu söylemek olanaklıdır. Tedavi için göz damlaları, antibiyotik ve göz ilaçları kullanılabilmektedir.
-
Kuru Göz: Farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilen kuru göz sorunu için göz damlaları, antibiyotik, merhem ya da yapay göz yaşı damlaları kullanılabilir.
-
Kedi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Bu hastalık kapsamında uygulanacak tedavi yöntemleri, genellikle hastalığın ne kadar ilerlediğine ve ne derece ciddi olduğuna göre değişiklik gösterse de çoğunlukla göz damlaları, antibiyotik ya da göz ilaçları kullanılmaktadır.
-
Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: Genel anestezi ile birlikte tıkanmış olan göz kanalları yıkanmaktadır. Yıkama işlemi sırasında tuzlu su ya da su kullanılmaktadır.
-
Konjoktivit: Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan sorunlarda çoğunlukla antibiyotik merhemler kullanılmaktadır.
Yukarıdaki gibi sıralanabilen yöntemlerin her biri kedi göz akıntısı tedavisi kapsamında ön plana çıkmaktadır.