Kedi Aşı Takvimi
Birçok kedi sahibi, kedi aşı dönemi konusunda detaylı bilgi sahibi olmak durumundadır. Çünkü aşılar, kedileri pek çok hastalıktan korumakta ve onların çok daha sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürmesine olanak tanımaktadır. Bu nedenle kedilerin hangi aşıları hangi dönemlerde olması gerektiklerine dair takvim, kedi sahiplerini yakından ilgilendirmektedir.
Kedilerin aşıları, genel olarak kedilerin sağlık durumları, yaşları gibi faktörlere göre belirlenmektedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin, kedilerini düzenli aralıklarla veterinere götürmesi ve muayene ettirmesi bir hayli önemlidir. Yapılan kontroller sayesinde iç parazit ve dış parazit aşısı başta olmak üzere pek çok aşı, zamanında yapılabilmekte ve kediler, çeşitli hastalıklardan korunabilmektedir.
Kedilerin sağlıklarını tehdit eden çeşitli sağlık sorunları bulunmakta olup kedilerin bu sağlık problemlerinden uzak durabilmesi için belirli aşıları zamanında olması gerekmektedir. Kedilerin aşı olmasını zorunlu kılan hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kedi lösemi
- Klamidya
- Bordetella
Bu ve buna benzer sağlık sorunları, kedi aşı dönemi kapsamında veterinerler tarafından kedilere çeşitli aşıların yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Peki ama kediler neden ve hangi zamanda aşı olmalıdır? Kedi aşıları ile ilgili bilinmesi gereken ve kritik öneme sahip olan hususlar nelerdir?
Kediler Neden Aşı Olur?
Virüslere karşı çok etkili olan aşılar, kedilerin çeşitli sağlık sorunlarından korunmasını olanaklı hale getirmektedir. Bunun yanı sıra kedilerin hayatlarını tehdit eden bazı hastalıklar bulunmakta olup kedilerin bu sorunlardan uzak kalabilmesi için gerekli aşıları belirlenmiş olan dönemlerde olması, kritik bir öneme sahiptir. Kediler neden aşı olur sorusu kapsamında;
- Kedilerin ciddi sağlık sorunlarından korunabilmesi
- Virüslere karşı vücut dirençlerinin yüksek olması
Gibi nedenlerden ötürü kedilerin düzenli bir şekilde aşılarını yaptırmanın gerekli olduğunu ifade etmek mümkündür. Kedi sahiplerinin, kedilerini belirli aralıklarla veterinere götürmesi ve gerekli aşıları yaptırması bir hayli önemlidir.
Kediler Ne Zaman Aşı Olur?
Kedilerin ne zaman aşı oldukları, kedilerin birçok önemli sağlık sorunundan uzak durabilmesi adına çok önemlidir. Bilindiği üzere kedi aşı dönemi olarak adlandırılan bir dönem bulunmakta olup bu dönem içerisinde, kedilerin hangi aşıları ne zaman olmaları gerektiğine dair bilgiler yer almaktadır.
Yavru kedilerin, 16 haftalık olana kadar düzenli bir şekilde aşı olmaları gerekmektedir. Kedilerin yaşantılarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi adına belirli aşıları olması çok önemlidir. Kedilerin ne zaman aşı olduğu sorusu kapsamında aşılar ve bu aşıların zamanlarını genel olarak şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Dış ve iç parazit aşısı (45 günlük)
- Karma 1 (60 günlük)
- Karma 2 (75 günlük)
- Kuduz (90 günlük)
- Lösemi (105 günlük)
- Mantar (120 günlük)
Yukarıdaki aşıların 1 yaşına kadar yaptırılması gerekmektedir. 1 yaş üstü kedilerde ise kedi aşı dönemi kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen aşıların yaptırılması gerektiğini ifade edebiliriz:
- Kuduz aşısı
- Karma aşısı
- Lösemi aşısı
Her iki ayda bir, kediler için düzenli olarak iç dış parazit uygulamalarının yaptırılması gerekmekte olup bu aşıların, kedilerin yaşantılarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri açısından oldukça önemli olduğunu belirtmek mümkündür.
Lösemi 1 aşısı, 10 haftalık yavru kedilerin lösemiden korunmasını olanaklı hale getirmektedir. Bunun yanı sıra yavru kedinin 12 haftalık olması durumunda, veteriner tarafından kuduz aşısı uygulanmaktadır. Kedi aşı dönemi kapsamında yer alan aşılardan bir diğeri de 13 haftalık kedilerde uygulanan Lösemi Aşısı 2’dir. Bu aşı ile birlikte lösemi aşısında ilk yılın bittiğini ifade etmek olanaklıdır. Yavru kedinin 16 haftalık olması ile birlikte FIV aşısı veteriner tarafından kediye uygulanır. Aşı takvimi içerisinde yer alan en önemli aşılardan birisi olan FIV aşısı, FIV olarak adlandırılan ve kediler için tehlikeli olan hastalığı önlemektedir.
Kedi hastalıkları ve çeşitli enfeksiyonlardan korumada etkili olan aşıların, belirlenen dönemlerde yapılması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda bulunmakta olup kedi sahiplerinin ilgili aşılar için kedilerini sık sık veteriner kontrolüne götürmesi gerekmektedir. Kedi aşı dönemi, her bir kedinin hangi aşıları olması gerektiğine dair bilgileri sunmakta ve hangi dönemde ne tür bir aşının yapılması gerektiğine dair kedi sahiplerini bilgilendirmektedir.
Kediler Hangi Aşıları Olabilir?
Kedilerin hangi aşıları olmaları gerektiği, genel olarak iki başlık halinde incelenebilecek bir konudur. Çünkü yavru kediler ile yetişkin kedilerin aşı takvimleri birbirinden farklılık göstermekte, bu durum yavru ve yetişkin kedilerin yakından takip edilmelerini ve aşı takvimi bünyesinde yer alan aşıların yaptırılması gerektiğini ön plana çıkmaktadır. Kedi aşı dönemi kapsamında, genel olarak aşağıdaki gibi bir sıralama yapılması olanaklıdır:
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedilerin aşı takviminde ön plana çıkan aşılardan biri, iç ve dış parazit aşısı olarak bilinmektedir. İlerleyen dönemlerde kedilere farklı aşıların yapılabilmesi için kedilerde herhangi bir parazitin bulunmaması gerekmekte olup bu bağlamda parazit aşılarının zamanında uygulanması gerekmektedir.
İç parazit uygulaması, oral yollar ya da iğne ile yapılabilmektedir. İç parazit aşısı kapsamında bu yöntemlerden herhangi biri kullanılabilir olsa da dış parazit uygulaması için çoğunlukla kedinin ensesine ilaç damlatma yöntemi tercih edilmektedir. Kedinin ağırlığına göre verilecek ilacın dozu da ayarlanmaktadır.
İç ve dış parazit uygulamaları sonrasında kedi sahiplerinin, tuvaletini yaptıktan sonra kedinin herhangi bir parazit döküp dökmediğini kontrol etmesi bir hayli önemlidir. Bir hafta kedi için sorunsuz geçerse 6. Haftadan sonra diğer aşıların yaptırılması adına veterinere gidilmesi ve gerekli planlamaların yapılması gerekmektedir.
Yavru kedilerin; kuduz, lösemi ve karma olarak adlandırılan aşıları olması oldukça önemlidir. Lösemi ve karma aşıları, genellikle iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Aşılar sonrasında kedilerde hafif ateş, sersemleme, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Aşıların her biri için ve dozları arasında 7-10 gün bekleme süresi bulunmakta olup belirlenen sürelere uygun şekilde aşıların uygulanması oldukça önemlidir.
Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Bir yetişkin kediye, yavru iken uygulanması gereken aşılar uygulanmadı ise öncelikle kedi aşı dönemi kapsamında yer alan aşıların sırası ile uygulanması gerekmektedir. Parazit ilaçları ya da aşılarının, 2 ayda bir olmak üzere tekrarlanması oldukça önemlidir. Bu aşılar dışında, yetişkin kedilerde uygulanacak farklı aşıların olmadığını belirtmek olanaklıdır.
Eğer kişi bir kediyi evlat ediniyorsa, bağışıklık testleri ile birlikte kedinin yavru iken olması gereken aşıları olup olmadığını belirlemesi ve aşı takvimine uygun bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kedilerin, düzenli aralıklarla veteriner kontrolüne gitmesinin gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda bulunmaktadır.
Kedilerde Zorunlu Aşılar
Kedilerde hangi aşıların zorunlu olduğunu bilmek, kedilerin sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmeleri açısında önemlidir. Bu konuda, kedi aşı dönemi kapsamında yer alan aşıların hangi dönemlerde yapılması gerektiğinin bilinmesi ve belirlenen zaman aralıklarında yer alan aşıların, kedilere veteriner aracılığı ile yaptırılması gerekmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz üzere kedilerin olması gereken aşılar, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dış ve iç parazit aşısı
- Lösemi
- Kuduz
- Karma 1
- Karma 2
- Mantar
Bu aşıların, kedilerde uygulanması gereken zorunlu aşılar olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Kedi sahipleri, belirlenen dönem içerisinde bu aşıları kedilerine yaptırmaları gerekmekte olup bu sayede kedilerin sağlıklı ve hastalıklardan korunarak yaşantılarını sürdürmesine destek olabilmektedir.
Kedi Aşı Fiyatları
Birçok insan, kedi aşı fiyatları 2021 yılı konusunda bilgi sahibi olmak ve kedilerine yaptıracakları aşılar için nasıl bir fiyatlandırmanın belirlendiğini anlamak ister. Bilindiği üzere kediler, farklı aşıları farklı dönemlerde olmak durumundadır. Bu bağlamda kedi aşı fiyatlarında değişiklikler olabildiğini ifade edebiliriz.
Kediler için yaptırılması gereken aşı fiyatlarında kurum bağlamında da farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerden ötürü yavru kedi aşı fiyatları ve yetişkin kedi aşı fiyatları konusunda bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin, ilgili veterinere gitmesi ve bir ön görüşme ile fiyatlandırmayı öğrenmesi gerekmektedir. Kurum bazında değişiklik gösterebilen fiyatlar, her bir aşı için de farklılık arz etmektedir.