Ağırbaşlı Kashmir cinsi kediler geniş vücutlarını küçük ayakları ve kısa bacaklarıyla taşımaya çalışır. Kabarık kaşmir beyazı tüylere sahip olduğu için Kashmir kedisi denir. Esasında Kashmir kedi cinsi İran kedilerinin birçok renk içerisinde beyazı vurgulamak için kullanılan söz öbeğidir. Yavru Kashmir kedi sahiplenme sayısındaki artış popülerliğinin her geçen gün artırıyor. Özellikleri ve bakımı ile sahiplerini zorlasa da çok sevilen Kashmir kedi tarihi, bakımı ve hastalıkları işe şaşırtmaya devam ediyor.
Kashmir Tarihi
Kashmir kedisi Kuzey Amerika’da ortaya yeni çıkmış bir türdür. Kashmir tarihi 1930 yılında Kuzey Amerika’da Siyam işaretli İran kedisi arayışı ile başlar. Bu çabalar sonunda Himalayan kedisi üretilir. Daha ileri tarihlerde çikolata ve lila noktaları yaratmaya çalışılır. Bu şekilde dünyaya gelen kedilere Kashmir kedi adı verilir. Ancak bu çabalar dirençle karşılaşır. Bunun gereksiz bir tür ayrımı olduğu savunuldu. Tartışmalar sonucu çoğu kişi tarafından sevilen Kashmir cinsi kedi göz ardı edildi.
Günümüzde 20. yüzyıl kedisi olan Kashmir tarihi hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Ancak çok fazla talep görüyor. Herkes bu tatlı kedilerden İran kedisi (Persian) olarak sahiplenmeye devam ediyor. Ayrıca Kashmir kedi aslında İran kedisi ve Ankara kedisi melezi olduğu iddialar arasındadır. Tüy yumağı şeklinde çağrılır. Hiçbir dernek veya federasyonda kaydı bulunmaması ayrı bir cins olarak değerlendirilmediği içindir. Ancak Kanada kedi kuruluşları bu duruma sıcak bakıyor.
Tüm kedi kayıtlarda Himalayan kedisi ve İran kedisinin (Persian) bir rengi olarak geçer. Karakter olarak “Himalayan Persian “ tanımı yakıştırılır. Kashmir asıl adı yumuşak kaşmir kumaşından gelir. Yani tüylerini tanımlamak için kullanılır. Chinchilla kedisi sevenler için iyi bir rakiptir. Kashmir beyazı İran kedileri çay fincanı benzetmesi ile sempatik olduğu ima edilir.
Kashmir beyaz, lavanta beyazı, lila veya çikolata kahve renklerindedir. Gözleri mavi, yeşil rengi olur.
Kashmir Özellikleri - Vücut Yapısı
Karakteri: ağırkanlı, içe dönük
Tüy Yapısı: uzun ipeksi kaşmir tüyler
Kulak Yapısı: normal, tüylü
Gövde: irice küçük uzuvlu
Kuyruk: kısa ve tüylü
Kilo: 3.5 –5.5 KG
Çocuklarla arası – 5 / 10
Zeka – 8 / 10
Hareketlilik – 6 / 10
Bakım ihtiyacı 9/ 10
Oyunculuk 4/ 10
Eğitilebilirlik 7/ 10
Sosyallik 7/10
Keşmir diye okunan İran kedisi alt türü kabul edilen Kashmir kedisidir. Kashmir kedi özellikleri itibari ile ağırkanlı kedilerdir. Yuvarlak iri vücudunu kısa bacaklar taşır. Kashmir beyazı tüylerini mavi veya mavi yeşil gözler tamamlar. Kashmir yavru kedileri düz yüz şeklinde birbirine yakın küçük ağız ve buruna sahip. Kashmir kedileri genel nitelikleri:
- Uzuvları küçük, yuvarlak vücut hatlarına sahiptir.
- Genellikle 12-15 yıl yaşar.
- Kütleleri 3.5 ile 5 kilo arasındadır.
- Yavru kediler kabarık uzun yumuşak tüylere sahiptir.
Özellikle pandemi döneminde herkes arkadaş seçimi olarak yavru Kashmir cinsi kedileri tercih ediyor. Son derece sessiz ve ağırbaşlı olan Kashmir cinsi yavru kedi sahiplenmek isteyenleri bir takım sorumluluklar bekliyor. Uzun tüyleri her gün tırmalanmadığında birbirine karışır. Tüy kalitesi bozulur veya bakteri üretimi için uygun ortam oluşur. Bu nedenle Kashmir sahiplenmek isteyenler günlük vakit ayırmalıdır.
Kashmir Vücut Özellikleri
Kashmir gövdesi iridir. Ancak vücudunu taşıyan uzuvlar olan bacak, pati, kuyruk kısadır. Kashmir fiziksel özellikleri mükemmel değildir ancak kabarık tüyleri ve düz yüz yapısı nedeniyle son derece sempatiktir. Yuvarlak kafasındaki göz, burun ve ağız yapısı birbirine yakındır. Bu nedenle bazı hastalıklar görülür. Fiziksel Kashmir kedi özellikleri:
- İri kemikli bir beden,
- Kısa boyutlarda, uzun tüylü kuyruk,
- Büyük renkli gözler
- Küçük burun, ağız ve çene yapısı gibidir.
Dolgun, kabarık ponpon yumuşaklığında pelüş oyuncaklara bezer. Tüyleri çok yumuşak ve iyi kalitede olmasına rağmen dökülür. Burnu çok kısadır. Çene yapısı küçüktür. Ağız burun ve gözler birbirine yakın ve düzdür. Kashmir kedisi tüyleri yağ sürülmüş gibi parlaktır. Kashmir kedisi beyaz, lila veya leylak tonlarında sevilse de Kashmir kahve tonları da bulunur. Uzun tüyleri kırlarda dolaşmak için müsait değildir. Genellikle dikenler ve kurumuş yaprakları süpürge gibi toplayacak. Tüyleri temizlemek onun içinde rahatsızlık verici oluyor.
Kashmir cinsi kedide uzun tüylerinin bakımı dışında gözlerinden yaşlar akar. Kashmir kedisi yüzündeki tüylerin yumuşak pamukla temizlenmesi gerekir. Kashmir kedisi küçük burun ve ağız yapısı edeniyle nefes almakta güçlük çekebilirler. Kilo almaya meyilliler. Bu yüzden anatomik kaynaklı rahatsızlıklara yatkındır. Kashmir sahiplenme düşüncesine olanlar ilgilerini ve vakitlerinde özverili olmalıdır.
Kashmir Karakteri
Kashmir kedi huyu sahiplenme düşüncesi olanlar için bakım külfetini göze almayı kolaylaştırır. Kashmir cinsi kedinin içe dönük yapısı olmasına rağmen son derece sadık ve ilgili kedilerdir. Sahiplerini çok severler. Ancak bu sevgiyi başkasıyla paylaşacakları anlamına gelmemeli. Bu ağırbaşlı kedi sahibine en yakın yerde oturacak ve geri kalan her şeyi bir kenara atacaktır. Karakteri ile Kashmir kedi cinsi:
- Kendine güvenen cesaretli kedilerdir.
- Çok zeki ve araştırmacı kedilerdir.
- Çok rahat tavırlı kedilerdir.
- Kucakta oturmaya ve masaj yapılmasına bayılırlar.
- Sessiz ve sakin yapıları bulunur.
- Ev dışında kendini güvende hissetmez.
- Yabancılara karşı çekimserdir.
- Çocuklarla iyi anlaşamaz.
- Kesinlikle dışa dönük bir kedi değildir.
- Seyahat etmeyi sevmez.
- Kalabalık aileler için uygun değildir.
Kashmir kedi sosyal değildir. Eğitimle sosyalleşmesi zordur. Çocuklar, yabancılar, yüksek ses onu ürkütür ve strese sokar. Kashmir kedi sahiplenmek isteyenler onun için sakin bir ortam sunmalı. Uzun süreli stres kediler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Küçük aileler ve evde ikamet etmeyi seven emekliler için ideal kedilerdir.
Duygusal zekası yüksek olan bu kedilerle vakit geçirmek ve onları sevmek son derece eğlencelidir. Yumuşak ipeksi tüylerini sevmek iki taraf içinde rahatlatıcı bir aktivitedir.
Kashmir Bakımı
Kashmir kedileri her gün düzenli temizlik ister. Uzun tüylerinin günlük hijyeni, beslenmesine yönelik bakımı, kulak, gözyaşı ve tırnak bakımları gerekir. Tüm bu bakımlar diğer kedi cinslerinde de bulunmakla beraber Kashmir kedi bakımı nispeten daha uzun zaman alır. İyi bakım ile Kashmir kedi kaç yıl yaşar için cevap 3 yıl fark etmektedir. Kashmir kedi 12 ile 15 yıl arası ömre sahiptir.
Kashmir kedi bakımında günlük tüy taraması olmadan tüy kalitesi bozulur ve cilt hastalıkları için uygun ortam oluşur. Öncelikle geniş dişli bir kedi tarağı ile düğümler açılır. Hemen arkasından daha sık dişli tarak yardımı ile ölü hücreler atılır. Her gün düzenli tüy bakımı yapmanın yanı sıra yaz aylarında tıraş edilmesi de mümkündür. Göz epiforası nedeniyle akan gözyaşı tüylerde bakteri oluşumu içi uygun ortam oluşturur. Bu nedenle gözaltı tüylerinin ıslak pamukla silmek fayda verir.
Kashmir yavru kedisi çok titizdir. Kendi kendini tımarlamanın yanı sıra koku ve sese karşı da duyarlıdır. Yemek ve su kaplarının temiz olması onu etkiler. Bunun dışında evin temizliğinde kimyasal madde kullanılmaması Kashmir yavru kediler için önemlidir. Cilt ve dersi hassasiyeti olan yavru kedinin oturduğu yerlerin uygun malzeme ile temizlenmesi önemlidir.
Kashmir yavru kedilerinin aylık kulak, tırnak ve kilo kontrolleri yapılması hastalıklara karşı iyi bir önlemdir. Bakteri oluşumunu önlemek büyük tarar sağlar. Kilo almaya meyilli olan Kashmir cinsi kedilerin düzenli tartılması obezite kaynaklı hastalıkların önüne geçer.
Kashmir Hastalıkları
Kashmir kedi cinsi genetik yapı ve anatomi kaynaklı hastalıklara yatkınlık gösterir. İyi yapılmamış bir bakım ile üriner sistemi hastalıkları, cilt enfeksiyonları yaşayabilir. Bunun dışında Böbrek ve kalp hastalıklarına karşı genetik yatkınlığı bulunur. Kashmir kedi cinsi hastalıkları:
- Bulaşıcı hastalıklar grubundan anneden doğum yolu ile alınanlar dışında diğer kedilerden geçebilecek virüs kaynaklı hastalıklar bulunur. Bu hastalıklara karşı yetiştirici güvenilirliği sorgulanmalı ve yavru kedinin aşılarının tamamlanması gerekir.
- Anatomik bozukluk tabanlı göz akıntısı ve nefes darlığı görülür. Hırıltılı nefes alma ile başlayan bu durum en çok kilo alan Kashmir kedilerinde görülür. İdeal Kashmir kedi kaç kilo olmalıdır için doğru cevap yaş ve cinsiyete göre değişse de dişi Kashmir kedi için ideal kilo 3,5 ile 4,5 kilo erkeklerde biraz daha fazla kabul edilebilir.
- Böbrek kisti hastalığı için yatkın olan Kashmir kedileri yıllar içerisinde böbreklerinde kalsiyum ve kist blokajı görülür. Gen testi yapılarak yatkınlığı ölçülür.
- Hareketsiz ev hayatı ve genetik yatkınlığı ayrıca kilo alımı ile Kardiyomiyopati kalp hastalıkları da görülür.
Kedi hastalıkları insan hastalıkları gibi çok çeşitlidir. Her türün kendine özel yatkınlığı bulunur. Ancak çağımızın en çok karşılaşılan kedi hastalıklarının çoğu genetik kaynaklı değildir. Kediler en çok üriner sistem hastalıklar, enfeksiyonlar ve obezite kaynaklı sorunlar yaşar. Bu da iyi bir bakım ve aşı ile önlem alınabilecek durumlardır.
Kashmir’ e Özel Mama
Kashmir kedi cinsi beslenmesi sağlık ve titizlik hassasiyetleri içi çok önemlidir. Temizlik, gürültü hassasiyeti bulunan bu kedilerin lezzet hassasiyeti de bulunur. Birçok hastalık için özen isteyen Kashmir kediler için uygun mama seçerken yaşı, mevcut hastalıkları, kilosu göz önüne alınır. Kashmir’ e özel mama seçiminde veterinerden öneri almak önceliktir.
Kashmir’ e özel mama seçiminde öncelik amaç kilo aldırmamasıdır. İkinci olarak lezzet ve mamanın özellikleri olur. Mama özellikleri arasında Kashmir kediye özel mama
- Tüy sağlığını korunmalı,
- Vitamin ve minerallerle bağışıklığını desteklemeli
- Kashmir için kilo kontrolü sağlamalı
- Özel tanecikleri ile küçük çene yapısını desteklemelidir.
Kashmir yavru kedileri için özel üretilmiş mamalarla bağışıklık sistemi güçlendirilmesi yapılır. İlk 12 ay kullanabileceği yavru Kashmir kedi için Royal Canin Persian Kitten iyi bir tercih olur.