Jako Papağan Bakımı

Jako Papağan Bakımı-Mamayolda

En akıllı ve en konuşkan papağan olarak bilinen jako papağanları, evlerde en fazla beslenen papağan türlerindendir. Diğer adıyla gri renkli Afrika papağanları olarak da bilinirler. Bu evcil papağanların doğal yaşam alanları, Güney Fildişi sahillerinden Kenya’nın batısına kadar uzanır.

 

Jako papağanları, yaşadıkları yerde kendilerini güvende ve mutlu hissetmeleri için her evcil hayvanda olduğu gibi titizlikle bakımının yapılması gerekir. Özellikle tırnakları kendine ve başkalarına zarar vermemesi adına veteriner kontrolünde mutlaka kesilmelidir.

 

Yavru Jako Papağan Bakımı

 

Bakımlarının yanı sıra beslenmesi ve yaşayacağı ortam koşullarına da son derece dikkat edilmesi önemlidir. 1 yaşına erişene kadar bünyeleri oldukça hassas olan jako papağanları, hijyene dikkat edilmezse çabucak hastalanabilirler. Bu yüzden yavru jako papağan bakımı için dikkat edilmesi gereken altın kural temizliktir.

 

Kafes temizliği elma sirkesi ile yapılabilir. Bunun dışında dezenfektan tarzı herhangi bir kimyasal madde kullanılmamalıdır. Aynı şekilde yiyeceklerinin temizliği de son derece önemlidir. Özellikle içme suları kontrol edilmeli ve gün aşırı tazelenmelidir. Eğer suyu çeşme suyundan veriyorsanız dinlendirilmiş şekilde daha uygun olacaktır.

 

Jako Papağan Nasıl Eğitilir?

 

Jako papağan hassas bir kuş türüdür. Bu nedenle bu türü beslemeye karar vermeden önce jako papağan nasıl eğitilir hakkında sahibi olmak gerekir. Bu kuşlar son derece zeki oldukları için öğrenme yetileri de oldukça gelişmiştir. İhtiyaçlarını genellikle beden dilleri ile ifade ettikleri için her hareketlerinin bir anlamı vardır ve bunları öğrenmeniz gerekir.

 

Bu aşamada tek yapmanız gereken bıkmadan, ilgi ve şefkat ile ona yakınlık sağlamaktır. Yalnız vakit geçirmekten hoşlanmayan bu canlılar için birlikte sık zaman geçirmek önemlidir. Kelime öğretme aşamasında ise tekrar etmek yeterli olacaktır. Bunu pekiştirmek için ödül oldukça teşvik edicidir.

 

Jako Papağan İştahsızlık

 

Jakolarda iştahsızlık yem veya yemek yemeye karşı olan ilgisizlik ile beliren bir durgunluk hali ile başlar. Bunun birçok sebebi vardır. Alıştığı yem dışında başka herhangi bir yem takviyesi uygulanması, yemin değiştirilmesi ya da farklı bir besin düzeninin uygulanması sebepler arasında olabilir.

 

Jakonun arzu ettiği yemi seçmesi için birden fazla seçeneğin tercihe sunulması iyi bir alternatif olabilir. Fakat jako papağan iştahsızlık durumu uzun vadede devam ediyorsa hastalık belirtisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır.

 

Jako Papağan Nelerden Hoşlanır?

 

Jako papağanları su ile oynamaktan ve ilgiden oldukça keyif alırlar. Onlarla zaman geçiren insanlara karşı sıcakkanlıdırlar. Jako papağan nelerden hoşlanır sorusunun bir diğer yanıtı da yemek yemekten de oldukça keyif almalarıdır. Jako papağanları tuzsuz çekirdek, peynir, haşlanmış yumurta, mısır ve dilimlenmiş meyveler ile beslenebilirler.

 

Özellikle meyveler, jako papağanlarını doğal ortamlarında hissettireceğinden mutlu olmaları kaçınılmazdır. Marul, maydanoz gibi yeşil yapraklı bitkiler sindirim sisteminde hassasiyetlere ve ishale yol açacağından verilmesi pek uygun değildir. Yine, bayatlamış ve bozulmuş yiyeceklerden mutlaka kaçınılmalıdır. Jako papağanı için verilecek yemler ise mutlaka kapalı paketlerde satın alınmalıdır.

 

Jako Papağan Neden Bağırır?

 

Jako papağanı, bazen çığlık atabilir. Yalnız kaldığında ve kendini ilgiden mahrum hissettiğinde ortaya çıkabilen bu bağırma durumu aile fertleri ev içinde iken de görülebilir. Bu durum acil bir durumun işareti olabilirken, sizinle iletişime geçmeye çalışmanın bir yolu da olabilir.

 

Bu sebeple jako papağanı neden bağırır sorusunun birden fazla cevabı vardır. Korku, stres ve öfke gibi durumlar ile birlikte can sıkıntısı veya beslenme ihtiyacı gibi durumlarda söz konusu olabilir.

 

Jako Papağan Stres

 

Jako papağanları doğada sürüler halinde yaşadıkları için yalnız kalmaktan hazzetmezler. Sahibinden aşırı ilgi bekleyen bu canlılar, sesli ortamlarda bulunmaktan da oldukça keyif alırlar. Sosyal bir tür oldukları için kendi hallerinde bırakılıp yalnızlığa terk edildiklerinde mutsuz olurlar. Bu sebeple strese giren jako papağanı tüylerini yolmaya başlayabilir. Aynı şekilde gün ışığı olmayan karanlık ortamlarda strese girmelerine zemin hazırlar.

 

Bununla birlikte jako papağan stres durumlarından biri de cezalandırarak eğitmeye çalışmaktır. Eğitiminde bağırmak ve ceza vermek jako papağanları için stres kaynağıdır. Yaşam süreleri 60 ile 70 arasında değişen jako papağanları için aşırı stres ölümcül olabilir. Jako papağanına sevgi ile yaklaşılmalı ve ödülle eğitilmelidir. Ayrıca kafesler bel hizasından aşağı ve göğüs hizasından yukarı konulmamalıdır. Bu kuş türleri için insanlar ile yeteri kadar iletişim halinde olamamak can sıkıntısına sebep olacaktır. Bu durumda jako papağanı, davranış bozukluğu göstererek tüylerini yolabilir.

 

Eğer kaşıntı, kepek veya benzeri gibi fiziksel bir problem yok ise bu durum sinir hastalığı olabilir. Nemli ortamda vakit geçirmeyen, aşırı kuru havaya maruz kalan jako papağanı bu gibi çevresel koşulların sağlanamaması nedeni ile de strese girerek tüy yolabilir. Zaten jakolar genellikle tüy yolmaya yatkın türlerdir. Korku, diyet ve beslenme sorunu, fazla ilginin getirdiği ufak bir ilgisizlik bile jakonun tüy yolmasına neden olabilir.

 

Jako Papağan Banyo

 

Jako papağanını banyoya alıştırmak için hafızasına kazınacak ve ona yıkanmayı hatırlatacak bir kelime seçmeniz de ona güven verir. Örneğin banyo, şap şap, bıcı bıcı gibi kelimeler telaffuz ettiğinizde yıkanacağını anlar ve kendini hazırlar. Böylece banyo süresince birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz.

 

Jako papağan banyo esnasında aşırı sıcak veya çok soğuk su kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sabun, duş jeli veya şampuan gibi kimyasallar alerjik reaksiyonlara sebep olacağından kullanılmamalıdır. Kulak ve burna su kaçırmadan yıkama işlemi bitirilmeli, jako aşırı suya maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca kışın banyo süresi uzun tutulmamalı ve banyo sonrası üşütmeye mahal verilmemelidir. Yaz, kış fark etmeksizin yıkama saatini genellikle gündüzleri tercih edilmelidir. Akşamları yıkandıklarında vücutları nemli kalacağından hasta olma riskleri vardır.

 

Yıkama sırasında huzursuz görünen jako papağanını banyoda uzun süre bekletmeyin. Bu süreci alışana kadar kısa tutmaya çalışın. Yıkanma esnasında oldukça mutlu olan ve ıslıklar çalan jako papağanları mutsuz, huzursuz, durgun ve sessizse bu durumdan hoşnut değildir.

 

Banyo sonrası kurutma işlemi için papağanınıza özel bir havlu tercih edin ve kurulayın. Hava sıcaksa fazla maruz bırakmamak şartıyla güneş ile kendi halinde kurumaya bırakabilirsiniz. Soğuk havalarda saç kurutma makinesi de kullanabilirsiniz.

 

Jako Papağan Ele Alıştırma

 

Jako papağanının ele alıştırılması sabır gerektiren bir süredir. İlk günden böyle bir duruma alışmasını beklemek aceleci davranmaktan başka bir şey değildir. Kuşun, ortamından ayrılarak farklı bir yere gelmesi zaten onun için bir stres sebebi iken bir anda size alışmasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle daha İlk günden zorlamamalısınız.

 

İlerleyen günlerde jako papağan ele alıştırma işlemi için elinizi uzak bir mesafeden uzatabilir ve tepkisini ölçebilirsiniz. Mesafeyi kendisinin kapatmasını beklemek doğru bir hamle olacaktır. Bu aşamada isterseniz sevdiği bir yiyeceği de ona doğru uzatabilirsiniz.

 

Jako Papağan Neden Titrer?

 

Jako papağanlar hassas kuşlar olduklarından bir şeyden koktuklarında ya da etkilendiklerinde titreme olasılıkları yüksektir. Bu, şiddetli veya rahatsız edici bir ses ile de mümkün olabilir.

 

Alışmadıkları ortamda halihazırda korkma eğilimine sahip olan bu kuşlar, strese maruz kaldıklarında da bunu beden diliyle gösterebilirler. Bu durum jako papağan neden titrer sorusunun cevabıdır. Titreme uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır.

 

Jako Papağan Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Jako papağan alırken kuyruk rengi başta olmak üzere sağlıklı olup olmamasına, yerli üretim olmasına ve durgun olmamasına dikkat edilmelidir. Jako papağanı kuyruk rengi mutlaka kırmızı renkte olmalıdır. İthal yerine yerli olması da oldukça önemlidir. Çünkü burada beslenme şekillerinde değişiklik olabileceğinden uyum problemi ile birlikte sindirim bozukluğu görülecektir.

 

Ayrıca eğitimin kolay olabilmesi açısından jakonun yavru olması da jako papağan alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun en önemli yanıtlarındandır.

 

Jako Papağan Hırlaması

 

Ortama yeni alışmaya başlayan jako papağan hırlaması yemek yemek, ötmek ya da tüy kabartmak kadar oldukça doğal bir eylemdir. Eğer hırlama eylemi ilk karşılaşma anında olduysa bu durum sizi tanımadığı ve ortamı yabancıladığı içindir. Özellikle evcil olmayan jako papağanları için bu ilk karşılaşma durumu kafese geçtikten sonra daha da şiddetlenebilir.

 

Bu andan sonra papağana güven vermek önemlidir. Sakinleşmesi için onun izin verdiği mesafede durmalı ve alışmasını sağlamalısınız.

 

Jako Papağan Nasıl Uyur?

 

Jako papağanlarının da diğer papağanlar gibi günde 10 ile 12 saat arası uykuya ihtiyacı vardır. Işıksız karanlık bir ortamda gece olduğunu zannederek uykuya çekilebilir. Uyku, hassas kuşlar olan jako papağanının ruh sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından oldukça önemlidir.

 

Uykusuz kalan ibr papağanın eğitimi ve kelime öğrenmesi zordur. Jako papağanı nasıl uyur sorusunun cevabına gelinirse gece kafesin üzerini siyah bir çarşafla örtmeniz yeterli olacaktır.

 

Jako Papağan Kafa Sallama

 

Jako papağanın iki üç defa art arda kafa sallaması normal karşılanabilir. Kulağa giren ufak tüy veya tozlar kuşu rahatsız edebilir ve bundan kurtulmak için kafa sallamaları olabilir. Yine anormal sesler duymak jako papağan kafa sallama hareketine neden olabilir.

 

Bu durum da aynı şekilde kalıcı değildir. Eğer çok uzun süreli bir sese maruz kalındıysa jakonuzun yerini değiştirmek iyi bir çözüm önerisi olacaktır.

 

Jako Papağan Hareketlerinin Anlamları

 

Bir jako papağanının her hareketi isteklerinin ve duygularının belirtisidir ve jako papağan hareketlerinin anlamları birbirinden farklıdır. Kulağa her ne kadar ilginç gelebilse de jako papağanının beden dili onun istekleri ve ihtiyaçlarını anlamak için kilit noktadır. Her hareketinin aslında bir anlamı olan jako papağanı için kafayı döndürerek tüylerinin arasına saklamak sıkılma belirtisidir. Uzun süre yalnız ve iletişimsiz kalmış bir jakoda bu davranış gözlenebilir. Yapmanız gereken ona sevgi ile yaklaşıp konuşmaktır.

 

Jakonun tüylerini sallaması ya da tüylerini gagası ile taraması temizlik yaptığı anlamına gelirken tüylerini kabartması ise durumdan hoşnut olduğunun göstergesidir. Tüyleri kabarıkken neşesi yerinde olan jako papağanı için herhangi bir problem yokken bu şekilde sessiz veya hareketsiz duran jakoyu veterinere götürmekte fayda vardır. Yine aynı şekilde kendini güvende hisseden jako papağanı gagalarını birbirine sürtebilir.

 

Jako papağanı hareketsiz kalıyorsa tehlikeli bir durum söz konusu demektir. Jakonun midesinden yiyecekleri çıkarması, öksürmesi, hapşırması ise elbette ki bir hastalık durumudur ve veteriner kontrolü gerekir. Jakonun kafes etrafında dönmesi yine jakonun sevincini gösterir. Bir şeyden fazlasıyla korktuklarında ise titremeleri kaçınılmazdır.

 

Jako Papağan Evcilleştirme

 

Jako papağanın doğal ortamı yabani bir ortam olduğundan evcilleştirme süreci uzun sürebilir, bunun için sabır gerekir.

 

Jako papağanını sıkmadan, ihtiyaçlarına kulak vererek jako papağan evcilleştirme sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz. Bunun için beslenme, bakım ve beden dilini doğru bir biçimde bilmek önemlidir.

Etiketler: jako, jako papağan, jako papağan bakımı, papağan, papağan bakımı
Nisan 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı