Himalayan cinsi kedi sessiz, sakin ve içe dönük kedi özelliklerine sahip. Elegant görüntüsü mavi gözlerle tamamlanmış olan bu güzel kediler iyi bir ev kedisidir. Hassas, duygusal ve uysal karakter özellikleri ile hareketli yaşamın değil sadece sahibinin peşinde dolaşır. Kilo alımına müsait olan bu kedilerin, yavru iken sahiplenmesi ve iyi bir bakımla büyütülmesi çok önemlidir.
Himalayan Tarihi
Diğer birçok kedi cinsinin aksine Himalayan kedi tarihi çok eskilere dayanmaz. II. Dünya Savaşı sırasında hayvan türlerinin çoğu açık ve sefalet nedeniyle dünya genelinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Bu dönemlerde hayvan yetiştiricileri hızlı bir şekilde üremeye katkı sağlayarak pek çok türde olduğu gibi Himalayan tarihi de yazılmaya başlar.
1920 ile 1930 yılları arasında hayvan yetiştiricileri İran kedisi ve Siyam kedisi üzerinde çalışıyorlardı. 1935 yılında iki Harvard araştırmacısı erkek İran kedisi ile dişi Siyam kedisi kalıtsal durum üzerinde araştırma yaptı. Aslında amaç yeni bir tür üretmek değilken melezlenen pek çok tür içerisinde sonunda doğru Himalayan kedisi doğarak tarihi başladı.
Debundante adı verilen Himalayan kedi cinsi ilk kedi 1957 yılında Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından İran kedilerine ait ikincil bir cins olarak tanıdı.
Renkleri ve gölgeleri ile sofistike ama sıcak bir görüntü yakalayan Himalayan kahve, tarçın, mavi, bakır, krem, çikolata, sütlü kahve gibi çift renk İran kedisi renklerinde olabiliyor. Himalayan kedi gözleri camgöbeği mavisi ve canlı parlak açık mavi tonlarındadır.
Himalayan Özellikleri-Vücut Yapısı
Karakteri: sessiz, sakin, içe dönük
Tüy Yapısı: Uzun, sık, renkli
Kulak Yapısı: düz, normal
Gövde: iri kemikli kısa uzuvlu
Kuyruk: kısa, kalın, renkli tüylü, dik
Kilo: 3 – 6 KG
Çocuklarla arası – 4 / 10
Zeka – 7 / 10
Hareketlilik – 6 / 10
Bakım ihtiyacı 8/ 10
Oyunculuk 5 / 10
Eğitilebilirlik 7 / 10
Sosyallik 4/10
Himalayan kedileri şahsına münhasır karakteri ile güzel gözlü süslü bir kedidir. Yüksek duygusal zekası ve sahibine olan bağlılığı cins kediler arasında ayrı bir konumda. Fazla sosyal olmayan Himalayan cinsi kedileri bütün gün sahibin peşinde görmek mümkün. Onun duygusal yapısını anlayacak ve onunla paylaşım sağlamak her kedi sahiplenmek isteyene uygun değil. Onu sadece ipek tüyleri ve masmavi gözleri için sahiplenmek en büyük hata olacaktır.
Himalayan yavru kedileri de yetişkinleri de sakin ve sessiz bir mizaca sahiptir. Onlar için huzur ve düzen önemlidir. Himalayan kedisi için az kaprisli demek yerinde olur. Yabancılarla, çocuklarla ve diğer hayvanlarla arasına mesafe koyar. Çünkü zarar görmekten korkar veya onların enerjisine uyum sağlayamaz.
Himalayan cinsi kediler evin üçüncü veya dördüncü ferdi olabilir. Ancak özel alan isterler. Küçük yaştaki çocukların tüylerini çekmesi Himalayan kedileri için dayanılmaz ve huzursuzluk verir. Himalayan kedi cinsinin en çok sevdiği aktivitelerden birisi sinema seyrederken sahibi tarafından okşanmasıdır.
Himalayan Vücut Yapısı
Himalayan cinsi kedilerde kısa bacakları ve iri gövdeleri nedeniyle şişman bir görüntü olur. Sık, yumuşacık ipek tüyleri tüm vücudunu kaplar. Himalayan kedi cinslerinde ilk dikkat çeken gözleri ve çeşitli bölgelerinde farklı tonlarda tüy rengi ile görsel ziyafettir. Kafasında, patisinde ve kuyruğunda farklı renkler onun makyajı gibidir. Diğer Himalayan kedi cinsi vücut özellikleri:
- Himalayan göz rengi canlı ve parlak mavi tonlarında olur.
- Vücut yapısı ve kemikleri iridir.
- Tüyleri uzun ve renklidir.(Kahve, tarçın, mavi, bakır renklerinde)
- Himalayan kedilerinin uzuvları (bacak boyu, boyun, kuyruk) kısadır.
- Himalayan cinsi kedileri kuyruğu dik ve tüylüdür.
Himalayan kedi güçlü kemiklere sahip olmasına karşın faza kaslı değildir. Çok fazla hareketli değillerdir. En çok sevdikleri şey annelerini yani sahiplerini takip etmektir. Bir odadan bir odaya duygusal bağlılıkları için takip eder ve sahibinin işlerini tamamlamasını bekler.
Himalayan cinsi yavru kedi için parlak tüylerin bakımı taraması başlar. Bu dönemde duygusal bağlılıkları gelişen yavru kedilerin sosyalleşmesi önemlidir. Çünkü içe kapanık olan Himalayan kedileri ileride ikinci ve üçüncü şahıslardan çekineceği için eğitime başlanması yerinde olacaktır. Her kedi için egzersiz önemlidir. Himalayan cinsi yavru kediler için de öyle. Kedilerde obezite zararlı olduğu için hareket etmeyi pek sevmeyen Himalayan yavrusu için etkinliklerin başlaması kemik ve kas gelişimine fayda sağlar.
Himalayan Karakteri
Himalayan kedileri karakterleri bakımından uysal kedilerdir. Huzursuz ortamları pek sevmezler. Bu nedenle çok kalabalık aileler Himalayan karakteri için uygun değildir. Duygusal olarak gelişmiştir ancak hassas tüy yapıları nedeniyle ondan hiperaktif hareketler beklemek yanlış olur. Himalayan kedisi sahibine deriden bağlı biraz da içe dönük kedilerdir. Diğer Himalayan özellikleri:
- Sakin, sessiz kucak kedisidir
- Sahibine sadık ve duygusal bağlıdır
- Oyuncaklarıyla oynamayı sever
- Naif ve hassas yapılıdır.
Himalayan sahiplenme sorumluluğu karakteri ve bakımı açısından bazı sorumluluklar getirir. Himalayan cinsi kedi karakteri sahibine çok bağlı olduğu için duygusal olarak sahibinin üzüntüsünden etkilenir. Sürekli sahibini neşelendirmek için çabalaması bir süre sonra onu yoracaktır. Bu nedenle Himalayan sahiplenme düşüncesi olanlar ona mutlu ama sakin bir hayat vaat etmeli.
Himalayan Bakımı
Himalayan kedileri bakımlarında en çok zaman alan uygulama tüylerinin taranmasıdır. Karışık ve ince tüylerinin altında ölü hücrelerin ve bakterileri özenle temizlenmesi gerekir. Himalayan bakımı zor gibi görünse de her kedide benzer bakımlar yapılır. Himalayan kedi bakımında yapılması gerekenler:
- Doğru miktarda ve öğün sayısında beslenmesi
- Her zaman taze suya temiz kaplarda ulaması,
- Temiz kedi tuvaletini kullanması,
- Ayda bir kez iç ve dış parazit temizliği,
- Ayda bir kez tırnak ve kulak bakımı,
- Günlük egzersiz, oyun veya aktivitelerle destekleme,
- Tüylerinin her gün en az 10 dakika taranması tavsiye edilir.
Çağımızın kedi hastalığı obeziteye karşı Himalayan kedilerini iyi bir bakımla korumak mümkün. Himalayan cinsi kediler için de gerekli olan egzersiz, ölçülü beslenme ve en az 2 öğünde beslemek sağlığına katkı sağlar. Atıştırmalıklardan uzak tutulması kedi bakımının hep unutulan ama önemli kısmıdır.
Himalayan kedi bakımında en önemlilerden ikincisi ise kedi tuvaletidir. Kedilerde artık çok karşılaşılan Böbrek hastalığının temelinde kedi tuvaletleri bulunuyor. Çok hızlı bakteri üreten kedi kumarı günde en 2 defa genel temizlik ve hatada 1 veya 2 defa da değişimi yapılmalıdır. Bakteri dışında kötü kokan tuvalete girmek istemeyen kediler sıkça idrar yolları enfeksiyonu yaşıyor. Böbreklerin çok çabuk etkilendiği bu hastalıkta teşhis de geç yapılıyor.
Himalayan cinsi kedilerin tüyleri bulunduğu ortamın tozlarını da topluyor. Durum böyle olunca tüylerinin bakımı son derece önemlidir. Kedi banyosu uzmanlar tarafından önerilmez. Kedi şampuanı içeriğindeki kimyasallar derisinde dermatit veya sebora (kepek) oluşumu yapar ki bu hiç arzu edilmez. Ayrıca kedi kumları da tüylerine yapışabilir. Bu nedenle her gün 10 dakika ayırmak kedi sağlığı için değerlidir.
Himalayan Hastalıkları
Himalayan kedi cinsi kalıtsal yatkın hastalıklara sahiptir. Diğer ırklarda da görülen Polikistik Böbrek hastalığı (PKD), kronik göz akıntısı kalıtsal yatkınlıklara sahiptir. Bu hastalıklar genellikle melez kedi cinslerinde görülürken gen testi yapılarak yatkınlıkların öğrenilmesi daha doğru bir yöntemdir. Himalayan kedi cinsi ve diğerlerinde hepsinin anne ve babaları takip edilemez. Bu nedenle kalıtsal hastalıklar ancak testle netleşir.
Himalayan kedi hastalıklarından bir tanesi de Solunum yollarında yaşanır. Düz ve birbirine yakın burun ve ağız yapılarında sıkça karşılaşılan hava yolları darlığı obeziteye bağlı nefes almakta güçlük yaşatıyor.
Yoğu tüyleri ile cilt ve deri enfeksiyonlarına yatkın olan Himalayan cinsi kedi için rutin bakım gerekir. Aylık iç parazit haplarının düzenli verilmesi ve ense damlalarının aksatılmaması Himalayan kedilerini parazit organizmalardan koruyacaktır.
Hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle pek çok kedi ırkı tehlike altındadır. Himalayan kedileri de öyle. İyi bakılmış bir Himalayan kedi kaç kilo olmalıdır sorusunun cevabı her ne kadar 3 ile 6 kilo aralığı olsa da geç Himalayan kedileri için kırmızıçizgi 4 kilodur. Yaşlanma ile birlikte yavaşlayan metabolizma kilo alımına sebep olacaktır. Yetişkin kedilerde kilo takibi başlatarak olası hastalıklar önlenir. Himalayan kedilerinde nefes darlığı oluşmaması için uygun mama ile kilo kontrolü mümkündür.
Himalayan’ a Özel Mama
Himalayan kedi için mama seçimi yapılırken veterinerinden öneri almak fayda sağlar. Kilo almaya meyilli olan Himalayan cinsi kedilerin ölçülü mama tüketmesi önemlidir. Günümüzde pek çok ihtiyaca cevap veren mamalar arasında Himalayan’a özel mama;
- Düşük karbonhidratlı az kalorili olmalıdır,
- PKD yatkınlığı nedeniyle üriner sistemini korumalıdır,
- Uzun tüyleri nedeniyle tüy yumağı kontrolü sağlamalıdır,
- Hassas sinirim sitemini desteklemelidir.
Himalayan kedilerinin vitamin ve mineral ihtiyacı kesinlikle ikinci plana atılamaz. Ancak yatkın olduğu hastalıklar nedeniyle Himalayan’ a özel mama öncelikleri farklıdır. Himalayan kedi için mama Royal Canin Hairball Care olabilir.
Kediler tüylerini temizlerken büyük bir bölümü yutarlar. Mideden çoğu bağırsaklara ulaşamaz ve bir topak (tüy yumağı) oluşturur. Bir zaman sonra kedilere rahatsızlık verir. Kusmak isteseler de çoğu zaman başarılı olamaz. Bu tüyler sokakta yaşayan kediler için sorun değildir. Onlar ot yiyerek kusarlar. Ancak ev kedilerinin kedi otu ahi pek başarılı sayılmaz. Himalayan cinsi kediler için de kedi yumağı pastası veya macunları ile dönemsel rahatlatmak mümkündür. Ancak bazen unutulur. Bu nedenle mama içeriğinde hairball (tüy yumağı) kontrolü ve mide sağlığı düşünülmesi fayda sağlar. İyi bir bakım ve besleme ile Himalayan kedi kaç yıl yaşar için cevap 9 ile 15 yıl kadar geniş aralıklıdır. Burada çok sevilen arkadaşımız evlatlarımız olarak gördüğümüz kedilerin yıllarını artırmak için özenli olmak en iyi çözümdür.