Burmilla (Silver Burmese) Kedi Cinsi Özellikleri

Burmilla (Silver Burmese) Özellikleri - Mamayolda

 

     Bir ev kedisinde aranabilecek tüm özelliklerin birleştiği kedidir, Burmilla (Silver Burmese). Onun oyunlarına dahil olmak, sakinliğinden etkilenmemek mümkün değil. Çocukların canlı bebeği olan Burmilla (Silver Burmese) ile hayvanlarla sıcak paylaşımın değeri anlaşılıyor. Çok da zeki olan bu kedilerin dışarı çıkmak gibi bir merakı da yok. Sıcakkanlı tavırlarıyla yavru kedilerin bu kadar uysal olduğunu görmek şaşırtıcı. Ayrıca, Burmilla (Silver Burmese) kedinin sempatik duruşu ve makyajlı gözlerine bakmamak mümkün değil!

Burmilla (Silver Burmese) Tarihi

     Burmilla (Silver Burmese) tarihi rastlantısal olarak iki cinsin birleşmesiyle oluşmuştur. Birbirine hiç benzemeyen uzun tüylü  Chincilla kedisi ile  Burmese kedisinin doğal birleşmesinden dünyaya gelir. İki ayrı odalardan birinde Sanquest isimli Chincilla kalmaktaydı.Diğer odada ise kahverengi Burmese kedi Fabarge bulunmaktaydı. İkisi de çiftleşmek üzere kendi ırkından bir çift beklerken bir rivayete göre kat görevlisi kapıyı açık unuttu, ikinci rivayete göre ise kediler kapıyı kendi açtı.  Burmilla (Silver Burmese) tarihi 1981 yılında 4 çocukları olan bu çiftin tarihi serüveni başlamış oldu. 1987 yılında Burmilla tanınmaya başlandı.Kedi Meraklıları Derneği (GCCF) Burmilla (Silver Burmese) ırkını bir Asya kedisi olarak kaydını yaptı. Dünya çapı tüm organizasyonlar bu güel kedinin tescilini aynı şekilde kabul etti. İki tüpü bulunan bu cinsinen 2011 yılıda FIFe tarafından kabulu de gerçekleşti. Son dönemde iki ayrı renk daha fark edildi. Gölgeli Altın ve Altın çizgili olarak iki rengi daha bulunan bu kedilerin henüz bu renkler için kaydı gerçekleşmedi.

Burmilla gümüş sade ve çizgili olmak üzere iki çeşidi bulunmakta. Bunun dışında Burmilla siyah, kahverengi, mavi , leylak, çikolata kahvesi, karamel, krem, altın sarısı  veya kaplumbağa desenlerinde görülebiliyor. Burmilla gözler rengi ise genellikle yuvarlak büyük ve yeşil.Gözleri makyaj yapılmış gibi duruyor.    

 

Burmilla (Silver Burmese) Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: arkadaş canlısı, dışa dönük, oyuncu
Tüy Yapısı: 2 tip orta ve kısa
Kulak Yapısı: kafasına göre irice
Gövde: iri ve kaslı.
Kuyruk: kısa ve ince
Kilo: 3,5 – 6 KG

Çocuklarla Arası - 8/10
80%
 
Zeka - 7/10
70%
 
Hareketlilik - 8/10
80%
 
Bakım İhtiyacı - 5/10
50%
 
Oyunculuk - 9/10
90%
 
Eğitilebilirlik - 7/10
70%
 
Sosyallik - 9/10
90%
 

Burmilla (Silver Burmese) rastlantısal hikayesinde iki farklı atasından bazı özellikleri taşımakta. Burmese gibi sevgi dolu, ilgi düşkünü, zeki ve insancıl olmuştur. Burmese gibi çok konuşmaması Burmilla’yı daha sakin kılıyor. Burmilla duruşu ve davranışlarıyla  ideal bir ev kedisi özelliklerine sahiptir. Bu kedilerin dışa dönük, eğlenceli oluşu onları kolayca favori kediler arasına sokar.

Burmilla (Silver Burmese) cinsi özellikleri bakımından avcı ve iddialı bir kedi değildir. O daha çok bağımsız ama uysal bir kedidir. Burmilla (Silver Burmese) bu nedenle daha çok anlamına gelen Burmilla adını almıştır. İki türün karması olarak daha insancıl ve dışa dönüktür. Diğer Burmilla(Silver Burmese) özellikleri;

  • Uysal, sakin mizaçlı bir kedidir.
  • Meraklıdır ve oyun oynamayı sever.
  • Dışa dönük, sosyal bir kedidir.
  • İkis tip tüy tipi barındırır;orta ve kısa
  • Yüzünde makyaj uygulanmış gibi siyah çizgileri bulunur.

Burmilla (Silver Burmese) yavru kedileri de  mülayim kedilerdir. Nispeten daha enerjik ve yaramazlığa müsait olsalar da insancıl yanları ağır basacaktır. Burmilla (Silver Burmese) sahiplenme düşüncesi olanlar çok şanslı. Bu kediler çok uyumlu oldukları için sahiplerine sorun çıkarmazlar. Yavru Burmilla sahiplenme düşüncesi olanlar bir süre eğitimi bitene kadar çocukları ile fazla yalnız bırakılmaması tavsiye edilir. Enfeksiyona çok açık ve eğitimi tammalanmamış kediler aşıları bitene kadar dışarı çıkarılmaz. Burmilla yavruları bu riskler altında olanlar arasındadır.   

               

Burmilla (Silver Burmese) Vücüt Yapısı

     Burmilla (Silver Burmese) görünüşü ile de çok dikkat çeker. Burmilla vücut yapısı dışarıdan bakıldığın yuvarlak bir kafasının ve tepede daha fazla oval olduğunu hemen fark eder. Burmilla (Silver Burmese) vücut yapısında genellikle her şey orta büyüklüktedir.İki çeşit tüy tipi bulunur. Burmilla tüy tipinden birincisi kısa yumuşak ikincisi ise orta boy tüylerdir.Tüylerin belirli bir dağılım veya toplanma bölgesi bulunmaz. Diğer Burmilla (Silver Burmese) vücut yapısı özellikleri;

  • Orta büyüklükte vücut yapısı
  • Burun, kulak ve gözlerde belirgin makyaj çizgisi
  • Yuvarlak kafa şekli, oratılı organlar
  • Nispeten irice gözler ve kulaklar
  • Parlak yeşil tonlarında gözler şeklindedir.

Burmilla (Silver Burmese) cinsi yavru kedi rengi daha fazla altın tonlarında olabilir. Ancak yüz şekli belirgindir ve değişmez. Kemik yapısı ve organları birbirne gayet orantılı lan bu kedilerde en çok göler dikkati çeler. Gözün etrafında sanki kalemle yapılmış gölgelemeler bulunur. Gözün alt kıbölümünde iyice artan bu gölge kalınlığı adeta sürme çekmiş kedi gibi gösterir. Aynı makyajlı görünüm burun ve dudaklara kadar devam eder. Bu bakışta bir yavru kediye kim hayır diyebilir ki! Burmilla (Silver Burmese)yavrusu görsel olarak en iyi ifadeye sahip kediler arasındadır.

 

 Burmilla (Silver Burmese) Karakteri

     Kediler arasında en insancıl olanlardan bir tanesi Burmilla (Silver Burmese)’ dir. Burmilla (Silver Burmese) kedi çocuklarla çom iyi anlaşır. Uysal ve oyuncu karakteri onu çok iyi bir arkadaş yapıyor. Sevimli hareketleri ve etkinliklere katılımcı olması kız çocuklarının arabalarında onları gezdirmesine izin veriyor. Bağımsız gibi görünse de duygusal ihtiyaçlarını gidermek için sahiplerinin peşinden ayrılmazlar. Burmilla (Silver Burmese) karakter özellikleri;

  • Dostane
  • Oyuncu
  • Zeki
  • Aktif
  • Arkadaş canlısı
  • Barışçıl
  • Katılımcı
  • Paylaşımcı
  • Uysal
  • Dikkatli
  • Mekana bağlı şeklinde sıralanabilir.

Burmilla (Silver Burmese) kedi cinsi eğitime açık kedilerdendir. İnsanların yaptıklarına uyum sağladıkları için yapılacak etkinliklerle kolayca eğitilir. Ödüllendirme ve ses tonu ile komut öğretmek dahi mümkündür. Böylece gelmesini istediğiniz zaman belirli ses konutlarına cevap verirler. Top saklama, arama, bulma, olta oyunları ile davranışlarına yön verilebilir. Hileler öğretilerek yavru eğitiminin sağlanması pek çok duygusal ihtiyacını da giderecektir. Burmilla (Silver Burmese) çocuklarla oyun oynarken çok mutludur.

 

Burmilla (Silver Burmese)  Bakımı

     Kedi bakımında geçerli her kural bu Burmilla için de geçerlidir. Tüy ve cilt bakımı, tırnak bakımı, tuvalet ve diğer eşya hijyenlerinin hepsi  Burmilla (Silver Burmese) bakımı dahilindedir. Burmilla yavru kedileri için temizliğe ve eğitime daha fazla özen göstermek faydalı olur. Bağışıklık sistemi henüz gelişmediğinden enfeksiyon riskini azaltmak gerekir. Burmilla kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Günlük iki defa kedikumu temizlği
  • Günde bir kez temiz kasede taze su servisi
  • Haftada 2-3 kez hem ince hem de kalın kedi fırçası ile arındırrma
  • Ayda bir kez tırnak bakımı
  • Ayda bir kez iç ve dış parazit bakımı
  • Ayda bir kez kulak dezenfektasyonu
  • Ayda bir kez kilo kontrolü

Kedi bakımı pek çok hastalıktan korunmak için yararlıdır. Kedilerin sıklıkla karşılaştığı idrar yolları enfeksiyonlar, sindirim sistemi hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklar genellikle bakım eksikliğinden kaynaklanır. Düzel bakım daha az enfeksiyon riski taşıdığı için kedi ömrünü de uzatır. Sağlıklı bir Burmilla (Silver Burmese) kedi kaç yıl yaşar sorusunun cevabı  15 yıl kadardır.

Burmilla (Silver Burmese) Hastalıkları

    Burmilla (Silver Burmese) cinsine ait hastalıklar genellikle kalıtsal ve enfeksiyona bağlı olmak üzere iki kategoride incelenebilir. Burmilla (Silver Burmese) bilinen kalıtsal hastalıkları:

  • Alerjiler
  • Polikistik Böbrek Hastalıkları şeklindedir.

Bakım eksikliğinde görülen cilt ve deri enfeksiyonları, idrar yolları enfeksionları kediler arasında çok yaygındır. Hipoalerjik olan bu kedilerin besinlerden ve ev temizliğinde kullanılan kimyasallar uygun değildir. Aşıları eksik olan kedilerin hayatını FIV , panlökopeni ve parazitler tehdit etmektedir. Bunlar için yavru kedilerin sokağaçıkarılmadan aşılanması çok önemlidir.

Bağırsak kurtlarının ve kapl kurtlarının kedilerin vücuduna yaptıkları tahibat pek çok hastalığa kapı aralar. Pirelerin bağışıklık sistemini düşürmesi ile sistemde bulunan hastalıklar daha erken ortaya çıkar. Bu nedenle Burmilla (Silver Burmese) kedi aylık iç ve dış parazit bakımlarının yapılması elzemdir.

Kedilerde obezite diyabet ve kalp hastalıklarına kapıaralamaktan.Ortalama Burmilla (Silver Burmese) kedi kaç kilo olur sorusunun cevabı 4 ile 5 kilodur. Aylık kilo kontrolü ve uygun mama tercihi ile onlarca hastalığa kapıları kapatmak mümkün.

 

Burmilla (Silver Burmese)‘e Özel Mama

     Pek çok hastalık kapıyı çalmadan önce kedileri uygun mamalarla korumak mümkündür. Burmilla (Silver Burmese) ‘ e özel mama yatkınlığı bulundu kilo alımı ve alerji karşıtı olmalıdır.  Veteriner kontrollerinde kan testi yapılmışsa, değerlere göre veteriner tavsiyesi de faydalı olacaktır.

Temel kedi beslenmesinde tekdüze besleme uygun görülmez. Her 6 ayda alıştırarak yeni mamaya geçilmesi iştah artışını önlediği kadar kedinin farklı vitaminleri almasına olanak sağlar. Burmilla (Silver Burmese) ‘e özel mama seçiminde;

  • Proteinden zengin
  • Karbonhidrattan fakir
  • Vitamini ve minarelleri yüksek,
  • Az tahıllı veya tahılsız,
  • hipoalerjenik mamalar hastalıklardan korumaya karşı daha etkilidir.

 Piyasa pek çok kedi maması olmasına karşın değerleri incelendiğinde her kedinin ihtiyacına cevap verememektedir.

Burmilla (Silver Burmese) için dönüşümlü olarak hipoalerjenik mama ve diyet maması kullanmak fayda sağlar. Alerji yaşayan Burmilla (Silver Burmese) için Royal Canin Sensible 33 maması uygundur. Abesin alerjisine karşı faydalı olan bu mama 6 ay sonra farklı bir mama ile değiştirilir. Böylece hastalıklara karşı dönüşümlü önlem alınmış olunur.

Etiketler: Kedi, kedibakımı
Temmuz 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı