British Shorthair Özellikleri

British Shorthair Özellikleri  - Mamayolda

     British Shorthair, herkesin yakından tanıdığı İngiliz asilzadesi, kilolu gibi görünen mavi gri renkte kedilerdir. Bu kedilerin en dikkat çeken özellikleri donuk, havalı duruşlarını pelüş kürkleri ile birleştirmesidir. Soğukkanlı davranışları ile hislerini fazla belli etmese de British Shorthair özellikleri ile tam bir ev kedisi. Dişileri erkeklerinden daha çekimser olan bu türün tarihi de özellikleri kadar kalabalık.

British Shorthair Tarihi

     İngiltere’yi işgal eden Romalılar kemirgenlerden korunmak için yanlarında British Shorthair getirir. British Shorthair tarihi bu işgal sonrasında başlar. Kedilerini geride bırak Romalılar ülkeyi terk eder. Safkan kedi yetiştiriciliğinin revaçta olduğu Victoria İngiltere’ si bu kedileri fark etmekte gecikmez. I. British Shorthair geni I. Dünya Savaşı’nda Fars kedileri ile çaprazlanarak değişime uğrar.

British Shorthair tarihi II. Dünya Savaşı’nda neredeyse açlık ve sefalet nedeniyle türü son bulmak üzereydi. Savaş bittikten sonra Mavi Rus, Persian Cat (Fars Kedisi)ve diğer türlerle çapraz üremesi sağlandı. Bugün gördüğümüz görünüme kavuştu. Amerika Kedi Birliği (ACA) 1967 yılında tescilli ırk olarak kabul etti. Uluslararası Kedi Birliği (TICA)  ise 1979’ da onayladı. Kedi Meraklıları Derneği (CFF) 1980’de kabul etti. Ayrıca TICA British Longhair cinsini bağımsız bir cins olarak kabul etti. 

British Shorthair rengi için “İngiliz mavisi” (British Blues) tasviri kullanılır. Şu an bu renge yakın olmasa da British Shorthair gri, gümüş, mavi, lavanta Göz rengi ise altın sarısı, turuncu, kehribar tonlarındadır.

British Shorthair Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: Sakin,
Tüy Yapısı: Kalın, Kısa, Renkli
Kulak Yapısı: Yuvarlak, Kısa
Gövde: Kaslı, Şişman görünüm
Kuyruk: Kısa ve İnce      
Kilo: 3– 10 KG

Çocuklarla Arası - 4/10
40%
 
Zeka - 9/10
90%
 
Hareketlilik - 7/10
70%
 
Bakım İhtiyacı - 4/10
40%
 
Oyunculuk - 6/10
60%
 
Eğitilebilirlik - 6/10
60%
 
Sosyallik - 8/10
80%
 

British Shorthair genel görünüşü itibari ile sakin ve asil kedilerdendir.Soğuk ve asil duruşlarının altında olgun bir kedi yatar. Başına neler geleceğini bildiği için haylaz çocukları tersler. Ama pelüş oyuncak görüntüsü ile en çok onların ilgisini çeker. British Shorthair özellikleri tam olarak bunun zıttıdır.

 British Shorthair cinsi özellikleri;

  • Kalın pelüş kürkü bulunur, farklı renklerde olabilir.
  • Yuvarlak ve iri kafaya sahiptir.
  • Küçük, kısa, enli kulakları bulunur.
  • Bakımı taranma, tırnak kesimi ve hijyen gerektirir.
  • Bazı hastalıklara genetik yatkınlığı bulunur.
  • Kilo almaya meyillidir.
  • Çok zeki ve sakin hayvanlardır.

British Shorthair çok akıllı kedilerdir. Tehlikenin varlığını hemen anlar ve kendilerini korurlar. Sosyalleşmek istediklerinde ve kedilerini güvende hissettiklerinde talepkar, sevecen ve eğlenceli özelliklerini görmek mümkün. British Shorthair dişileri erkeklerden daha az cana yakındır ve daha az kiloludur. Ancak British Shorthair yavruları annelerinden çok şefkat görür. Yavrularının gelişimi, beslenmesi ve bakımı görevlerini büyük bir özveriyle yapar.

British Shorthair cinsi yavru kedi genellikle tek otoriteyi anneleri olarak görür. Bunun dışındakiler ona yabancıdır. Bu nedenle ona yaklaşmak tepki almaya neden olur. Neyse ki yavru kedi görüntüsü veya hırlaması kimseyi ürkütmez.

British Shorthair sahiplenmek ve onunla yaşamak isteyenlerin ona saygı duyması çok önemlidir. Zaten zekasını kullanarak bunu size anlatacaktır. O bir bireydir, eşya değil. Mesajı almadıysanız ters davranacaktır, yüz vermeyecektir, muhatap olmayacaktır.     

British Shorthair sağlığı ve bakımı önemlidir. Kalın kürkleri, dişleri ve kulakları düzenli bakım ister. Bazı genetik yatlığı bulunan hastalıklar vardır. Ama en çok başı fazla kiloları ve iştahı nedeniyle derde girer.

British Shorthair Vücüt Yapısı

     Bazı yetişkin British Shorthair vücutları kassız ve hantal görünür. Bu kesinlikle böyle değildir. British Shorthair vücut yapısı kaslıdır ve güçlüdür. British Shorthair vücut yapısı kalın kürkü nedeniyle aldatır. Görünüşündeki en belirgin özellik her şeyin fazla yuvarlak olmasıdır. İri kafasındaki küçük kulakları tezat oluşturur. Bacak uzunluğu normal olmasına karşın gövdesi kabarık olduğundan yanılsama yapar. British Shorthair kedi;

  • Güçlü kaslar, güçlü çene, iri vücudu bulunur.
  • Geniş ve yuvarlak kafa ve küçük kulaklara sahiptir.
  • Kısa uzunlukta tüyler, kalın kürke sahiptir.
  • Geniş omuz ve göğüs yuvarlak kafa arkasında belli olmaz.
  • Orta uzunlukta kuyruk, yuvarlak patilere sahiptir.

British Shorthair vücudu genel olarak sağlıklı ve sağlamdır. Vücudunun gelişimi için düzenli beslenme fayda sağlar. Aksi halde güzel ve fit görüntüsünü kolayca kaybedebilir. Erkek kediler dişilerden çok daha iri bir vücuda sahiptir. Vücut gelişimlerini 3 yıl gibi uzun bir sürede tamamlarlar.

Gelişimini tamamlamış erkek British Shorthair kaç kilo olur cevabı dişilerle kıyaslandığında şaşkınlık yaratır. Erkek kediler 5 ile 10 kilo arasında olur. Dişiler ise daha zayıftır.

British Shorthair yavru kedilerin vücut yapısı fazla kaslı değildir. Gelişim sürecinde egzersiz ve oyunlarla gelişimine yardımcı olmak gerekir. En sevdikleri kutuda mama saklama, olta avı, kağıt top içinde mama kovalama gibi oyunlarla etkinlikler düzenlenmesi ona yardımcı olacaktır. Çok odalı, yüksek kedi oyun parkları hem vakit geçirebileceği hem de aktifliğini koruyabileceği özel alanlarıdır. Saklanma, avlanma ve kaçma dürtülerinin pekiştirilmesi için de fayda sağlar.

British Shorthair Karakteri

     Asilzade British Shorthair  “cool” görünümü altında farklı bir karaktere sahiptir. Yetiştirme tarzına göre davranışları çok fark eder. Dişi British Shorthair karakteri erkeklerinden daha soğuktur. British kedi cinsi için tam bir karakter tanımlaması yapmak mümkün değildir. Bazıları çok sıcak ve cana yakınken bazıları ise çok donuktur. Cinsiyete, anne ve baba kedilere, yetiştirme şekline göre farklılık gösterirler. Bunun dışında genel itibari ile çok zeki olduklarından hiçbir şey için fazla çaba harcamaması gerektiğin düşünen soğukkanlı havalı kedilerdir. Diğer British Shorthair karakter özellikleri bu şekildedir:

  • Akıllı, yüksek zekalı kedilerdir.
  • Sevgi doludur ancak davranışı ile ifade etmez.
  • Özgür, bağımsız tek başına idare ederler.
  • Sakin, iddiasız olmaları zekalarından kaynaklanır.
  • Aktif ve eğlencelidirler etkileşimli oyunları severler.
  • Çok fazla ilgiye ihtiyacı olmayan kedilerdendir.
  • Bölge koruma güdülü ve avcı kedilerdir.

British Shorthair sahiplenme düşüncesi olanlar bu özellikleri hemen görmeyi beklemesinler. Bu kediler eve ilk geldiklerinde günlerce iletişim kurmak istemeyecek, yatağın altına saklanacak, yemek yemeyecek ve yüz vermeyecektir. Tüm kurlara ve sevgi gösterilerine asla boyun eğmeyecektir. “Beni neden bu eve getirdin seni istemiyorum” tavırları ile dolaşırlar. British Shorthair sahiplenmesi ilk dönem zor bir süreçten geçecektir. British Shorthair sahiplenmek zor bir adaptasyon süreci demek. Aslında bu kedilerin tek istediği yeni evini tanımak için süredir. Üstüne fazla düşülmemesi, soğukkanlı görünüşü altındaki korku ve endişelerine anlayışla yaklaşılması gerekir. British Shorthair sahiplenmek isteyenler ona biraz zaman ve alan tanıyarak güvenini kazanmaları gerekir.

British Shorthair Bakımı

     British Shorthair kalın bir deriye sahip olduğu için cilt bakımı onlar için önemlidir. Kalın deri üzerinde birikecek ölü hücreler onu çok rahatsız edecektir. British Shorthair bakımı için haftada 3 kez taranması, her gün dişlerinin fırçalanması ve ayda bir kez tırnak kesimi yeterlidir.British Shorthair yavru tırnak kesiminin veterinerde yapılması çok önemlidir.

British Shorthair tüylerine kimyasal şampuan kullanılması deri kalitesini bozar. Mümkünse kedi banyosu yapılmaması gerekir. British Shorthair tüy bakımı için sadece kedi tarağı kullanmak yeterli olur. Fırça kalitesi ve tarak ucu sıkı olanlar zaten kısa tüylü olan bu kedilerin işini görecektir. British Shorthair kısa tüylü olmasına rağmen tüy dökecektir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar başlarında her gün deri bakımı yapışması olası alerji, enfeksiyon risklerine karşı yardımcı olur.

British Shorthair için önemli bakımardan bir tanesi de kulak bakımıdır. Bazı kedilerde kulak kesilir. Bu da pek çok bakteri, kulak akarı ve parazit tehlikesi yaratır. Ayda bir kez yumuşak pamuk ve solüsyonla dezenfekte edilmesi önerilir. Kulaç çubuğu veya sivri uçlu herhangi bir alet kulanımı kesinlikle tehlikelidir.

Kedilerde en fazla görülen hastalık idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Bunun için günlük kedi kumu ve tuvalet temizliği, taze ve temiz su kabı önemlidir. British Shorthair bakımı için bir diğer önemli unsur da aylık kilo kontrolüdür. Düzenli olarak kilosunun tartılması pek çok hastalığı kapının dışında bırakır. Dişi yetişkin British Shorthair kaç kilo olur sorusunun cevabı erkeklerden farklı olarak 4 ile 6 kilo arasıdır.

British Shorthair Hastalıkları

     British Shorthair türüne ait kalıtsal yatkınlıkları bulunur. Her kedide olmamakla birlikte genetik British Shorthair hastalıkları (HCM) hipertofik kardiyomiyopati, Hemofili B, Retina hastalıkları görülmekte. Anne veya babasından aktarım olan bu genler hepsinde görülmemekle birlikte yatkınlığı olduğu bilinmektedir. Genetik olmayan geçirebileceği British Shorthair hastalıkları;

  • Obeziteye bağlı diyabet, kalp, tiroid
  • Enfeksiyona bağlı üriner sistem ve solunum yolları hastalıkları
  • Dışarıdan alabileceği virüsler FIV, panlökopeni gibi
  • Parazitlere bağlı hastalıklar
  • Mantar kaynaklı hastalıklarıdır.

Bu hastalıklar kedinin ömrü boyunca beslenmesine,temizliğine ve  etkileşimine bağlı olarak olası yaşayabileceği hastalıklardır.British Shorthair sadece yavru iken aşılanarak pek çok virüsten korunur. Kilo kontrolü yapılarak obeziteye bağlı rahatsızlıklara yakalanmaz. Sağlıklı bir British Shorthair kaç yıl yaşar sorusun cevabı 14 ile 20 yıl kadar uzundur. Alerjenlerden uzak temiz ve iyi bir bakım kedilerin ömrünü arttıran faktörlerdendir.

British Shorthair ‘e Özel Mama

     British Shorthair atıştırmayı seven ve hareketsiz yaşam tarzı ile kilo almaya meyilli bir kedidir. British Shorthair’ e özel mama seçimi yapılırken obeziteye olan yatkınlığı ve oluşabilecek hastalıklar göz önünde bulundurulur. İdeal British Shorthair maması karbonhidrattan fakir olmalıdır.

Kaslı yapıya sahip olan kedilerin vücut bütünlüğünü koruması için protein çok önemlidir. Bu nedenle British Shorthair ‘e özel mama seçiminde tavuk, balık ve büyükbaş hayvan protein kaynaklarından yararlanılır. Tekdüze beslenme veterinerler tarafından onaylanmadığı için protein kaynakları her 6 ayda bir değiştirilmesi önerilir.

Hareketsiz ev yaşamını tercih eden British Shorthair’ e özel mama içeriğinde bitkisel liflerin olması sindirim sistemine fayda sağlayacaktır. Kedi içi mama seçiminde pek çok marka bulunur. Ancak içeriği incelendiğinde protein miktarının çok düşük olması veya bitkisel liflerin olmaması tüm ihtiyaçlara cevap vermez.

Yavru British Shorthair bağışıklığı henüz tam anlamıyla gelişmemiş olduğu için ona özel mama vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Yavru British Shorthair için mama Royal Canin British Shorthair Kitten idealdir. Hem kas kütlesinin gelişmesinde hem de küçük taneleri ile rahat çiğnemeye yardımcı olur. Kedinin yaşı veya sağlık durumuna uygun ideal mamayı öğrenmek için veteriner tavsiyesi alınabilir veya firma web sitelerinden öneri alınabilir.

Etiketler: Kedi, kedibakımı
Temmuz 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı