Bombay Kedi Cinsi Özellikleri

Bombay Özellikleri - Mamayolda

   Bombay parlak siyah tüyleri ve sevecen tavırlarıyla dikkat çeker. Meşhur Hindistan panterine benzetilerek Bombay ismini alır. Oyuncak ayıya benzer yuvarlak sevimli kafası Burman kedi özellikleri arasından sadece bir tanesi. Bir ev hayvanında görülmek istenen tüm özellikleri barındıran Bombay, Birman sınıfı kedi olarak kabul edilir. Atalarından almış olduğu üstün özellikleri ile sahiplerini asla üzmez.

 

Bombay Tarihi

     Geçmişi 1950 yıllarına dayanan Bombay tarihi kadar popülaritesi de çok yenidir. Bombay bir melezdir. Hayvan yetiştiricilerinin çok sevdikleri iki ünlü ırkın çaprazlanmasında meydana gelir. Amerika Louisville’ de yaşayan Nikki Horner yetiştiricisi iki üstün ırkın birleşmesini takip eder. Bir Birman kedisi ile siyah American Shorthair çiftleşmesi ile Bombay dünyaya gelir. Siyah kadifemsi tüylerle dünyaya geldi. 

Kedi Meraklıları Derneği CFA bu türü 1978 yılında fark eder. Ancak kayıtlarına Birman kedisi olarak kayda geçer. Melez olsa da vücut şekli nedeniyle böyle uygun görülür. American Shorthair gibi kaslı vücudu olmayan ama rengini ala Bombay hala Birman kedisi olarak kabul edilmektedir.

Birman tarihi boyunca farklı türlerde atalara sahip mi bilinmiyor. Ataları çok zeki ve insancıl olan bu türün kendisi de öyle oldu. Birman kedileri uysallığı ve siyah severlerin hemen dikkatini çekti. Sevecenliği ile kucak kedisi olarak çatalarda taşındı. Birman kedisinden aldığı duygusallığı , American Shorthair’den almış olduğu enerji ile birleştirdi. Bombay cinsi kediler genellikle sıcak ve ılık mevsimleri seviyor. 

Bombay Hindistan siyah panter andıran güzelliğe sahiptir. Uzun bir yüzü olmaması onu sempatik kılar. Bu nedenle yetiştiricisi Nikki Horner tarafında egzotik liman şehri ismi olan Bombay ismini alır. Bombay kedilerinde farklı renkleri bulunur. Ancak en yaygın Bombay siyah tüyleridir. Bombay göz rengi ise ela, açık yeşil şeklindedir.

Bombay Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: Sakin, katılımcı, zeki
Tüy Yapısı: Kısa Tüylü
Kulak Yapısı: normal, ucu yuvarlak
Gövde: normal, siyah tüylü
Kuyruk: normal
Kilo: 3 – 5 KG

Çocuklarla Arası - 7/10
70%
 
Zeka - 9/10
90%
 
Hareketlilik - 8/10
80%
 
Bakım İhtiyacı - 5/10
50%
 
Oyunculuk - 8/10
80%
 
Eğitilebilirlik - 7/10
70%
 
Sosyallik - 7/10
70%
 

Bombay kedisi sakin ve oyuncu kişiliği ile aileleri tarafından sevilir. Melez bir tür olduğu için iki atasınının da zekasından nasibini almıştır. Birman’ın duygusallığını American Shorthair’in ise avcılık yeteneğinin karması olarak sevimli bir kedidir. Bombay kedisi konuşkan ve katılımcı yanıyla eğlenceli bir kedidir.

  • Misafirperver
  • Sıcakkanlı
  • Aktif
  • Neşeli
  • Hareketli
  • Sosyal, İletişimci
  • Zeki ,Duygusal
  • Aktif, Hareketli,oyuncu
  • Bakımı kolay,

Bombay kedi cinsi diğer canlılarla da iyi anlaşan bir kedidir. Bu kediler çocuklarla iyi anlaşır, oyunlar oynar ve varlığını kabul ettirirler. Çocuklarla oynarken çok sakinler. Ancak tabii ki herşeyin de bir sınırı var.  Bombay atası Birman gibi özellikleri bakımından sosyal bir karaktere sahip olduğundan yalnızlığı sevmez. Ev hayatına kolayca adapte olurlar. Etkinlikleri, oyunlarıi tasma ile gezdirilmeyi severler. Duygusal odaklı kediler oldukarından ilgi gösterilmesini severler.

Bombay sahiplenme düşüncesinde olanlar iyi bir araştırma yapmalıdır. Birçok hayvan bakıcısı böyle egzotik ırkların ticaretini yaprken sağlığa önem vermez ve kalabalık ortamlarda birçok kediyi bekletirler. Birbilrlerinden almış oldukları yavru kediler sahiplenildikten bir süre sonra çok hastalanır. Kedi veya köpek sahiplenmek  için mutlaka güvenilir yerlerden temin etmek gerekir.

Bombay Vücüt Yapısı

     Bombay vücut yapısında atası Bombay’a kıyasla daha uzun ve geniş gövde bulunur. Kaplan veya panter gibi denilse de uzun bir yüzü değil yuvarlak hatlara sahiptir. Çok kaslı bir vücudu olduğu söylenemez.   Yuvarlak bir kafası ve yuvarlak gözleri bulunur. Bombay vücut yapısı kedi ırkları arasında orta uzun olarak nitelenir.

Bombay vücut yapısında kulakları vücudu ile orantılı, düz, geniş ve orta büyüklüktedir. Pençeleri siyahtır. Tüyleri sık ve parlak siyahtır. Kuyruğu da vücuduna göre normal orta boydadır. Vücudu çok kaslı olmasa da hareketli ve aktiftir.

  • Orta büyüklükte gövde
  • Kuzgun siyah tüyler
  • Yuvarlak yüz hatları
  • Yuvarlak göz biçimi
  • Orta boy geniş kulaklar

Bombay yavru vücut gelişiminin sağlanması için egzersiz yapılabilir. Evde büyüyen bu kedilerin uzun koşu yapamaması birçok hastalığa da davetiye olacaktır. Bu nedenle oyunlarla egzersiz yaptırmak hem vücut gelişimine hem de duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasında fayda sağlar. Bombay cinsi yavru kedi ile mama saklama, karton kutu oyunları, havada asılı halat oyunlar gibi oyun tadında egzersizlerle katkı sağlamak mümkün.

Bombay Karakteri

     Bombay cinsi kediler çok uyumludur. Onlar her eve sığar ve orta yolu bulurlar. Ancak Bombay karakteri bazen fazla duygusal olabilir. Bombay sahibinin ilgisini sever. İlgisiz sahipleri onu üzer ve daha hareketli yapar. Tekrar sahibinin ilgisini kazanmak için her şeyi yapacaktır. Neşeli ve katılımcı Bombay kedisi kapı çaldığında misafire ilk hoş geldin diyenler arasında olacaktır.

Bombay karakteri insancıl ve dostanedir. Bu nedenle ondan kolay kolay zarar görmek mümkün değildir. Anlayışlı ve sakindir. Bombay karakter özelliklerinde atası Birman’ dan fazlasıyla yardım almış gibi.

Diğer Bombay cinsi özellikleri;

  • Mutlu
  • Zeki
  • Akıllı
  • Sevecen
  • Barışçıl
  • Oyuncu
  • Katılımcı
  • konuşkan
  • Arkadaş canlısı

Bombay eğitilebilir bir kedidir. Ancak eğitimi aktifliği nedeniyle sekteye uğrar. Zeki olduğu için çabuk kavrar. Bu nedenle oyun oynarken eğitmek kavrayışını artırır. Birçok hile ile sizi şaşırtacak olan bu kediler, her yaştaki sahibinden sevgisini de esirgemez. Bombay kedi kucak sevmelerine ve masajlarına bayılırlar. Sahibiyle sözel, dokunsal iletişim kurmayı sever. Bu nedenle yalnız yaşayan sahiplerinin oyun oynayabileceği bir arkadaş temini gerekir. Bombay kedi cinsi diğer hayvanlarla da iyi anlaştığı için sosyal ortamları tercih eder.

Bombay Bakımı

     Melez kedi bakımı itina gerektirir. Genetik olarak birden çok ırkın hastalığını taşımaya meyilli olduklarından bakımlarında dikkatli olmak gerekir. Bombay bakımı için temizlik ve hijyen en önemlileridir. Oyuncaklarının, tuvaletlerinin ve su kaplarının steril olması enfeksiyon riskini azaltır.

Cilt ve deri hastalıklarına karşı tüylerinin haftada 2 ile 4 kez taraması gerekir. Bombay bakımında canlı siyah tüylerinin parlaklığını yitirmemesi için sık kedi fırçası ile taranması yeterli olur. Kısa tüyleri olduğu için çok zaman almaz.  Bombay kedisinin ölü hücrelerden arınması da önemlidir. Ölü hücrelerin oluşturabileceği alerjik reaksiyonlar kediyi rahatsız eder.

Bombay bakımı içerisinde tırnak kesimi de bulunur. Siyah patisi ve cilt tonunda tırnak çizgileri net anlaşılmaz. Bu nedenle ayda 1 kez profesyonel bakım alması faydalı olacaktır. Tırnak bakımı yapılmayan hayvanlarda enfeksiyon ve kaza riski artar.

Bombay bakımında evin hijyeni de önemlidir. Tüm tüylü hayvanlar bulundukları ortamın kirini de tüyleriyle süpürür. Evin kimyasallarla temizlenmesi Bombay kedilerinin hipoalerjik yapılarına ters düşer. Evin temizliğinde çok fazla kimyasal kullanılmaması oyuncaklarının da steril olduğundan emin olmak onlar için önemlidir.

Özenli bakım kedi hayatını uzattığı görülmektedir. İyi bir bakımla kedi yaşamı 3 yıl kadar uzar. İyi bir bakımla Bombay kaç yıl yaşar sorusun cevabı ise 15 ile 18 yıl kadar uzundur.

Kedilerin hastalıklardan korunması için temizlik çok önemlidir. Kedi bakımında eksikliği nedeniyle en çok yaşanan sorun idrar yolları enfeksiyonu ile cilt ve deri hastalıklarıdır.

Bombay Hastalıkları

     Bombay kedilerinin atalarından taşıdığı genetik kökenli hastalıkları bulunur. Bu hastalıklardan Kraniyofasiyal adlı hastalık yavru kedilerde görülebilir. Daha çok yetişkin kedilerde görülen Bombay hastalıkları ise Hipertrofik Kardiyomiyopati ve Renital Dejenerasyon ’dur. Bombay kedilerinin ayrıca solunum yolları hastalıklarına karşı zayıflığı belirtilmiştir.

Bombay cinsi yavru kedi hastalığı olan Kraniyofasiyal’ in yuvarlak yüz yapısından kaynaklandığı düşünülür. Göz ve kalp hastalıklarının da melezlikten kaynaklandığı söylenir. Solunum yolları hastalıklarının da hava ve kalp hastalıkları kökenli olduğu bilinir.  Bunun dışında kediler pek çok anlamda tehdit eden hastalıklar bulunur.

Bulaşıcı hastalıklara karşı yavru kedilerin aşılanmaması virüsün alınması ile bağışıklık sistemine saldırır. Bu kadar çok genetik yatkınlıkla Bombay kedilerine fazla şans tanımaz. Bu nedenle Bombay yavru kedi sahiplenildiğinde güvenilir hayvan bakıcıları tercihi ile hemen aşılarının yapılması ve yavrunun dış ortamdan korunması gerekir.

Çağımızın kedi faciası olan obezite diyabet ve kalp hastalıklarının sebebi olur. Kedilerde kilo kontrolü pek çok hastalığı uzaklaştırmak için iyi bir yöntemdir. Gerek düzenli kedi bakımı gerek mama seçimi ile Bombay kedilerinin korunması mümkün.

Bombay ‘e Özel Mama

     Bombay kedi beslenmesi kalp hastalığına yatkınlığı nedeniyle kaliteli diyet programı içermelidir. Bombay’ a özel mama seçiminde üriner sistem, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı esas alınır. Hipoalerjik olan Bombay kedilerinin az tahıllı, yüksek proteinli beslenmesi ile kilo kontrolü de yapılır.

Sağlıklı ve bakımlı Bombay kedi kaç kilo olması gerekir sorunusun cevabı 3 ile 5 kilo şeklindedir.

  • Beslenme planının en az iki ana öğünden oluşması.
  • Hem sıvı (konserve) hem katı beslenme önerilir.
  • Mamasına göre az kalorili olanlar için 250 gr toplam değer tüketimi
  • Mamanın içeriğinin her 6 ayda bir olması
  • Sağlık durumuna göre veterinerden içerik tavsiyesi alınması
  • Vitamin, mineral ve antioksidan seviyesi seçimi tavsiye edilir.

Bombay kedilerinin diğer tüm kediler gibi kilo alımı birçok hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle Bombay kedi kilo almışsa Purina Pro Plan Light  Zengin Hindi İçeriği  yetişkin sağlıklı kilo vermesine katkı sağlayacaktır.

Etiketler: Kedi, kedibakımı
Temmuz 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı