Bengal kaplanının eşsiz desenlerinin yumuşak bir karakterle birleşimi gibidir. Bengal kedi, özellikleri ile görüntüsüne zıt düşer. Leopar geni taşıyan bu kediler zeki, meraklı ve sıcakkanlı tavırlarıyla herkesi şaşırtıyor. Benekli, çizgili ve halkalı Leopar desenleriyle canlanmış bir tablo gibi. Genetik diziliminde huyunu American Shorthair ‘den desenlerini ise Abyssinian ve Egyptian Maular’ dan almış gibi görünüyor. Melez ve insan yapımı olan Bengal kedisi gelecekte çok popüler olacak.
Bengal Tarihi
Bengal geçmişi 1963 yılına kadar uzanıyor. Bengal tarihi Jean S. Mill ‘in kedi yetiştirme programı ile başladı. Asya Leopar kedi türlerinin çiftleşmesi ile devam eden soy American Shorthair ile çaprazlanarak melez bir tür elde edildi. 20 yıl kadar devam eden çalışmalarda bugünkü Bengal kedilerinden biraz uzak F2, F3 Bengal kedilerinden sonra bugün bilinen F4 Bengal cinsi üretildi.
Bugün gördüğümüz Bengal 1980’lerin başında ulaşılan çaprazlama sonucudur. Uluslararası Kedi Derneği, 1991 yılında Bengal kedilerini resmi olarak tanıdı. Ancak CFF Bengal kedilerini yeni bir ırk olarak kabul etmiyor.
Bengal leopar desenleriyle altın sarısı, turuncu, taba, kahverengi, çikolata, siyah ve krem renkleriyle şaşırtmaya devam ediyor. Yavru Bengal kedileri büyüdükçe renkleri ve desenleri belirginleşiyor. Bengal kedi göz renkleri ise yeşil, ela, mavi tonlarında oluyor.
Bengal Özellikleri - Vücut Yapısı
Karakteri: Sevecen, Avcı,
Tüy Yapısı: Kısa Tüylü Desenli
Kulak Yapısı: üçgen orta
Gövde: iri ve kaslı.
Kuyruk: halka desenli
Kilo: 4– 7 KG
Çocuklarla Arası - 5/10
50%
Bakım İhtiyacı - 3/10
30%
Eğitilebilirlik - 6/10
60%
Bengal kedi türü üç hayvanın çaprazlanması nedeni ile pek çok özellik barındırıyor. Farklı desen ve renkleri ve dışa dönük karakteri Bengal özellikleri listesi çok uzun. Çoğunlukla zıplarken ve atlarken gördüğümüz bu kediler etkileşimli etkinliklere açık. Sıcakkanlı tavırları ve özgür karakteri ile bu kedi için sadece ev kedisi demek yanlış olur. Evde en sevdiği hobisi camdan kuş seyretmek olan bu kedilerin dışarıda merakını gidereceği çok şey bulunur.
Bengal kedi cinsi özellikleri;
- Zeki
- Avcı
- Aktif
- Enerjik
- Meraklı
- Hareketli
- Dışa dönük şeklinde.
Meraklı, kaşif, hayat dolu Bengal özellikleri sadece bireysel değil katılımcı olarak da dikat çeker. Bengal kedisi iyi bir arkadaştır. Ne çok sahibini sıkan ve sürekli ilgi isteyen bir kedidir ne de çok bireysel. Hem aileler için hem de bekar bireyler için uygundur. Harketli olduğu bazen dikkatini toplamakta zorlanır. Ancak katıımcı olduğu için eğitmek kolaydır.
Bengal cinsi özellikleri bakımından gelecekte daha fazla tercih edilecek. Popülerliğini eşsiz görüntüsünden ve sıcakkanlı kişiliğinden edinecek gibi görünüyor. Bu kedilerin bağımsız kişilikleri sahiplerine zorluk çıkarmıyor. Bu nedenle hememn her türlü aileye katılabilir. Bakımı da bir o kadar kolay olan Bengal kedileri sahiplerini yormuyor.
Bengal Vücüt Yapısı
Bengal kedisi orta ile iri arası bir vücut yapısına sahiptir. Kilosu 7 kilograma kadar çıktığı için Bengal vücut yapısı için tam tanım iskelet sistemine göre değişir. Genellikle kaslı olan bu hayvanlar evde hareketsiz bırakıldığında özelliğini yitirebilir.
Bengal kedileri vücut yapısında leopar desenlerine sahiptir. Genellikle kuyruklarında halka desenleri, bacaklarında benek veya mermer desenleri, vücutlarında ise çizgi ve halka desenlerine sahiptir. Görseli çok kuvvetli olan bu hayvanlar gayet atletik görünür. Kafa ve üst gövde önde yürürler. Tasma ile gezdirilmeye uyumludurlar. Doğa sporlarında başarılı olurlar. Bengal vücutları;
- Kaslı gövde ve bacaklar
- Atletik yapı
- Kısa ve desenli tüy uzunluğu
- Orta büyüklükte yuvarlak kafa
- Orta büyüklükte kaslı gövde
- Yeşil ve mavi renk tonlarında gözler
- 3 farklı desende tüy: mermer, halka, çizgili
- Orta ile iri arası benekli veya çizgili pati gibidir.
Bengal Karakteri
Bengal kedileri ile yaşam kolaydır. Karakterleri bakımından duygusal bağımlı değillerdir. Ancak aktiviteyi çok severler. Bengal karakteri atası American Shorthair’e benzer. İtaat etmeyi bilen ama bağımsız kedilerdir. Bir Bengal kedisinin mutlu olması için merakını ve avcılık kabiliyetini gösterebieceği oyun vaya aktiviteye ihtiyacı olur.
Merakını besleyecek camdaki bir kedi, akvaryumdaki bir balık veya dolaptaki bir ayakkabı olabilir. Bengal karakterini oyun parkları, aktivitelerle veya korumalı bahçede ilgi göstererek idare etmek gerekir. 8 hırsız kediden bir tanesi olan Bengal kedileri, ilgilenilmediğinde merakını evdeki dolaplardaki eşyalara çevirebilir.
Eşyaları saklama bulma, parçalama, tatma gibi yeni eğlence anlayışı edinmemeleri için Bengal cinsi yavru kedi eğitilmelidir. Böylece merakı yönlendirilebilir. Hareketli olduğu için dikkatini toplamakta zorlanan bu kedilerin etkileşimli aktivitelerle beslenerek kötü alışkanlık edinmesi önlenir. Diğer Bengal kedi karakter özellikleri;
- Bağımsız
- Meraklı
- Paylaşımcı
- Oyuncu
- Katılımcı
- Sakin
- Rahat
- Sosyal
- Suyu sever
- Davranış ile iletişim kuran
- Bölge koruma güdülü
- Bazen uyumlu bazen uyumsuz.
Bengal kedi karakteri eğlenceli ve sosyal. Bu karaktere bir de su sevgisi eklenince sahibine bulaşıkta, duşta yardım eden kedi görüntüleri oluşması mümkündür. Gerekli ilgiyi sahibinden edinemeyen Bengal kedileri su kaplarını devirerek davranışları ile protesto edebilir. Akvaryumlarda banyo yapmayı deneyebilir. Tüm bu davranışların önüne geçebilmek için bol bol oyuncak ve etkileşime ihtiyaç duyar.
Bengal Bakımı
Bengal kediye bakmak diğer kedilerin bakımından farksızdır. Ancak fiziksel aktivite ile desteklenmesi kedinin ruhsal ihtiyaçlarının karşılanması için önemli. Bengal bakımı, kedi oyun parkı, topları, kedi su pınarları, tırmalama tahtası,bahçe gezintiler, cam sehpaları ile desteklenmesi onu mutlu edecektir. Yaklama, bulma oyunları, ip oyunları, ödül oyunları zekasını gösterebileceği ve enerjisini atabileceği fırsatlar verir.
Kedi bakımı için günlük rutinler arasında su kabının temizliği,kedi tuvaleti hijyeni, beslenme ve diş bakımı bulunur. Tüm bu bakımlar ile kedinin uzun yıllar yaşaması için temel çalışmalar da yapılmış olur. Düzenli yapılmayan diş temizliği kedilerde pek çok hastalığadavetiye çıkarır.İyi bakılmış bir Bengal kedi kaç yıl yaşar sorusunun cevabı 12 ile 16 aralığının bırakılması bakımına ve beslenmesinin etkilerindendir.Her kedi iyi bakımla ömrüne 3 yıl katar. Yaşamında çeşitli hastalıkların oluşması kaçınılmazdır. Ancak özensiz bakım da pek çok hastalığı davet eder. Bu nedenle kedinin uzun yıllar yaşaması için özenli bakıma ihtiyacı vardır.
Kedi cinslerinin hepsinde idrar yolları hastalıkları sıklıkla yaşandığından tuvalet temizliği ve taze su ihytiyacı öncelikli olarak yapılması gerekenler arasındadır. İdrar yolları , idrar torbası ve böbrek sağlığı için bol su içmek ve enfeksiyon riski olan tuvaletler kediler için büyük tuzaklardır. Kedilerin bağışıklık sistemi insanlar kadar gelişmemiş olduğundan bu tarz hastalıklarda oldukça yorgun düşerler. Hastalıklarını çok fazla belli etmwedikleri için bakımlarının düzenli yapılması gerekir.
Bengal yavru kedi bakımı ekstra önlem istemez. Aynı şartlar onlar için de geçerlidir. Oyuncaklarının temiz olması enfeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır. Yavru kedilerin tüyleri biraz daha soluk olur vezaman geçtikçe parlar. Tüylere kimyasal bir işlem yapılmaması çok önemlidir. Tüm kedilerin haftadabir veya iki defa taranması ölü hücrelerden arınaral cilt ve deri enfeksiyon ile alerjilerinde korur.
Bengal Hastalıkları
Bengal kediler 3 ataya sahip oldukları için bazı genetik hastalıklara yatkındır. Bengal hastalıkları DNA testleri ile genetik dizilimleri sonucu yatkın oldukları uzu bir liste bulunur. Polikistik Böbrek Hastalığı, Otozomal resesif bozukluk, Enfeksiyoz Peritonit, Trichimoas Fetus ve Entropian gibi çeşitli hastalıklar için genetik yatkınlığa sahiptir.
Bengal kediler yavru iken bu hastalıklar için belirti vermeye başlayabilir. Görme problemleri, göz yuvarlanması gibi belirtiler genellikle erişkin çağına gelmeden önce görülür. Diğer böbrek hastalıkarı ve bulaşıcı hastalık belirtileri ise sonradan görülür. Hiçbir kedi genetik olarak %100 hastalık taşımaz değildir. Her ırkın kendine has hastalıkları bulunur. Baı önlemlerle bu hastalıkların inüne geçmek mümkündür.
Bengal sahiplenme sırasında güvenilir kaynakların kullanılmaması genetik hastalıkların da yoğun olacağı anlamına gelir. Çoğu kedi satıcısı bu konuda dürüst değildir. Aşılarını yaptırdıklarını iddia ederler. Ancak Kedi sahiplendikten çok kısa süre içerisinde kediler belirti vermeye başlar ve özellikle yavru kedilerde çoğunlukla kayıplara sebep olur. Bu nedenle yavru kedi sahiplenmesinde güvenilir kaynaklardan kedi temini yapılır yapılmaz aşılama çalışmalarına başlanması gerekir.
Kedi ırkını ciddi anlamda etkileyen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Bu hastalık virüslerinin eve ayakkabı altında dahi gelmesi mümkündür. Bu nedenle Bengal kedi yavrularının da Kuduz, Fıv, karma, parazit, Panlökopeni gibi hastalıklara karşı aşılanması gerekir. Bu hastalıklar immün sistemi etkilemekte olup tedavisi olmayan hastalıklardır.
Bengal kedilerin sonradan edinebileciği mikrobik, fungal ve parazitlere bağlı hastalıklar da bulunur. Her kedinin risk altında olduğu enfeksiyonların yaşanmaması için kilo kontrolünün sağlanması, temizlik ve hijyen konularına dikkat edilmesi, sokaklarda bolca bulunan virüsere karşı korunması, senede bir veteriner kontrolü yeterlidir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde fazla kilo alınımının neden olabileceği diyabet, kalp hastalıklarına karşı uygun mama ile beslenmesi de önemlidir.
Bengal ‘e Özel Mama
Bengal kedileri orta ile iri arası hayvanlardır. Ortalama Bengal kaç kilo olur için 3.5 ile 7 arası geniş bir aralık bulunur. Bengal’ e özel mama seçiminde kilo kontrolünün sağlanması hastalıklarında önüne geçmek için ideal bir yöntemdir. Veteriner kontrollerinde herhangi bir sorun olmayan Bengal için sağlığını korumaya yönelik besleme yapmak gerekir.
Tüm kediler sahipleri gibi atıştırmayı sever. Kedilerin salam, sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak tutulması sağlığının korunmasında fayda sağlar. Atıştırmalık ihtiyaçlarının sağlıklı mamalar ve kedi atıştırmalıkları ile karşılanması kilo kontrolünü de kolaylaştırır.
Pek çok kedi maması arasında seçim yapmak için kaliteli protein ile kas sağlığına katkıda bulunmak, vitamin ve minarellerle tüy kalitesi yükseltmek ve bitkisel liflerle sindirim sisteminin düzenlenmesi gerekir. Veterinerler 6 ay da bir mama değişikliğinin kedilerin metabolizma ve sağlığı için gerekliliğini ifade ederler. Her 6 ayda bir eski mamaya eklenen küçük miktarlar ile yeni mamaya geçişi sağlanır. Yeni mama içeriğindeki proteinin bir öncekine göre farlı bir protein içermesi tek yönlü beslenmenin önüne geçer. Böylelikle kedi sahibi yavrusunun sağlığını korumak için tüm önlemleri almış olur.
Bengal için özel seriye sahip Royal Canin Bengal Adult ile üriner sistemi, sindirim sistemi ve cilt sağlığı desteklenir. Böylece pek çok hastalığa karşı önlem alınarak kaliteli protein, vitamin ve antioksidanlarla önlem alınmış olunur. 20 gram yaş mama yanına 20 gram kuru mama ile Bengal kedisi çok mutlu bir gün geçirmesi sağlanabilir.