Balinese Özellikleri

Balinese  Özellikleri-Mamayolda

 

     Bir Siyam güzelliğinde tüylü ve sıcak kedilerden olan Balinese’ in gerçek anavatanı bilinmez. Sofistike güzelliği ve yumuşak ses tonuyla cazibesini kullanan bu kediler en çok dış görünüşü ile ilgi çeker. Balinese özelikleri bakımından katılımcı ve sadık olması nedeniyle sahibinin etrafında dört döner. En çok ses özelliklerini kullanarak iletişim kurar. Balinese mutlu ve neşeli mizacı ile varlığını çevresine hiç unutturmaz.

Balinese Tarihi

     Balinese kediler ismi gibi Bali tarihine ait değil. Tam geçmişleri bilinmemekle beraber Balinese tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanmakta. Tayland’dan Amerika’ya Siyam kedilerin ithali ile başlayan serüven Balinese cinsinin oluşmasına neden olmuştur. Siyam kedileri ile sadece uzun tüyü ile ayırt edilebilen Balinese 1900 yıllarına ait kayıtlarda “uzun tüylü Siyam” şeklinde anılır.

Balinese kedi türü 1928 yıllarında CFF’e tescil edilerek kayıtlara geçmiştir. 1950 li yıllarda hayvan yetiştiricisi Helen Smith ve Marion Dorsey tarafından Bali dansçılarına benzediği için “Balinese” ismi verilmesini önermiştir.

Uluslararası Kedi Derneği 1979’da Balinese kedi ırkını tanıdı. Balinese tarihi hakkında çok az şey biliniyor. Uzun yıllar Siyam olarak algılanan ve pek çok rengi bulunan bu tür sonunda ha ettiği öneme kavuşmuş gibi görünüyor. Balinese ve Siyam kedileri arasındaki temel fark, uzun, ipeksi saçlara ve tüylü bir kuyruğa sahip olmaları. Balinese özelliklerinden bir tanesi de tüy uzunluğudur.

Balinese kedi krem, taba, gri, kahverengi ve siyahtır. Balinese göz renkleri ise mavinin parlak tonlarında değişir.

Balinese Özellikleri - Vücut Yapısı

Karakteri: Neşeli, dışa dönük, sofistike
Tüy Yapısı: uzun desenli  tüyler
Kulak Yapısı: üçgen sivri kulak
Gövde: ince ve kaslı
Kuyruk: kısa ve ince
Kilo: 3 – 4 KG

Çocuklarla arası – 5 / 10

Zeka – 6/ 10

Hareketlilik – 8 / 10

Bakım ihtiyacı 8 / 10

Oyunculuk 6/ 10

Eğitilebilirlik 6 / 10

Sosyallik 6/10

Balinese kedileri sofistike görüntüsü ile dikkat çeker. Balinese özellikleri ataları Siyam kedilerine de çok benzer. Bu kedilerin miyavlayarak iletişim kurmaları ve katılımcılıkları insanları şaşırtmaktadır. Sosyal olan bu kediler sahiplerine sadıktır ve onların işlerine eşlik etmeyi severler.

Aktif ve mutlu olan Balinese özelliklerinden bir diğeri de herkesle iyi anlaşan kediler olmasıdır. Dışa dönük, sosyal yapıları ile sürekli sahibini şaşırtmayı başarır. Zekasını kullanarak yaptığı yetenek gösterileri ile işi gücü bırakıp onu izlememek mümkün değil. Sahibi onu izlemediğinde o da sahibinin yardımına koşar. Yıkacak bulaşık mı var Balinese yanınızdadır. Balinese cinsi özellikleri;

  • Dışa dönük
  • Zeki
  • Meraklı
  • Sofistike görünümlü
  • Bazen talepkar
  • Sadık
  • Sevecen
  • Sesiyle iletişim kurar
  • Sadık şeklinde sıralanır.

Balinese kedileri arkadaş canlısı olduğu için aile fertlerine veya diğer canlılara hoş görülüdür. Çocuklar ve köpeklerle de iyi anlaşır. Eğitime açıktır. Sahibine karşı ilgili ve sadıktır. Sahibinin yanında pek ayrılmadığı için eğitimi kolaylaşır. Çok sevecendir ve duygularını paylaşmaktan ve ifade etmekten çekinmez.

Evin temizlik işlerinde, yemek yapılırken katılmak ister. Sahibine düşkün olan bu kediler en çok miyavlaması ile bilinir. Yumuşak ve ince ses tonu bulunur. Dokunulmaktan çok miyavlayarak ve bedensel olarak iletişim kurar. Balinese sahiplenme niyeti olanlar için sözel iletişimi olan bu hayvanlarla hiç yalnız kalmayacağını bilmesi gerekir. 

Balinese Vücut Yapısı

     Balinese vücut yapısı ile dikkat çeker. Farklı renklerde gölgelemeler ince bir gövde onu takip eden alacalı tüylü bir kuyruk ile farklıdır. Yüz şekli de çok değişiktir. Kama şeklinde çıkık bir yüz, üçgen kulaklar ile güzel görünürler.

Balinese vücut yapısı tüyleri nedeniyle sıcak havalara uygun değildir. Uzun bacakları sayesinde çok farklı yerlere zıplayarak etrafında şaşkınlık yaratır. Genel olarak katılımcı kediler oldukları için ilgilenilmediğinde akrobasi hareketleri yapmaktan çekinmez. Görünüş olarak Balinese kedi,

  • İnce ve kaslı vücut
  • Uzun yumuşak tüyler
  • Kama şeklinde kafa
  • Üçgen kulak
  • Uzun bacakları
  • Uzun tüylü kuyruğu
  • Düzgün oval patileri
  • Yumuşak ve ipeksi tüyler
  • üçgen sivri kulakları bulunur.

Balinese Karakteri

     Balinese iyi bir iletişimci olduğu için neşeli kişiliğini dışa vurmaktan çekinmez. Balinese karakteri özellikleri bakımından uslu bir ev kedisinin sahip olması gereken sakinlik, sosyallik meziyetlerini ustaca kullanır Kendisini en çok davranışlarıyla ve sesiyle ifade eder. Mutlu ve neşeli mizacı zekasıyla birleşince davranışlarına da yansır.

Balinese kedi cinsi karakteri Siyam kedilerine çok benzer. Hareketliliği ve neşesini bir araya getirerek tüm marifetlerini sergilemekten çekinmez. İlgi gösterilmesine fazla ihtiyaç duymaz ancak sevgisini göstererek ifade etme eğilimindedir. Balinese kedi diğer özellikleri;

  • Sadık
  • Aktiftir
  • Katılımcı
  • Dışa dönük
  • Arkadaş canlısı
  • Genellikle eğitilebilir olmalarıdır.

Balinese cinsi kedi özelliği bakımından evde farklı cins kedi varsa kıskançlık yapmaz. Küçük ve büyük çocuklarla iyi anlaşır. İnatçı olmadığı için problem yaşanması zordur. Balinese cinsi yavru kedi eğitimi daha zordur. Daha fazla hareketli oldukları için dikkatlerini toplamaları zordur.

Balinese Bakımı

     Balinese uzun tüylere sahip diye diğer kedilerden daha fazla bakıma ihtiyaç duymaz. Balinese bakımı için tüylerinden önce dişlerine ve tuvaletine dikkat etmek gerekir. Her gün yapılacak diş temizliği onun içi önemlidir. Kedi tuvaletinden kapılan birçok hastalığın önlenmesi için hijyeninin sağlanması gerekir.

Balinese tüy bakımı için haftada 1 veya 2 kez taranması yeterlidir. Genellikle tüyleri sağlıklı ve fazla dökülmediği için herhangi bir probleme sebep olmaz. İpeksi ve yumuşak yapısı nedeniyle tüyleri birbirine karışmaz.

 Balinese yavru bakımı ise daha fazla özen ister. Henüz eğitilmemiş Balinese yavrusunun beslenmesi ve tuvalet alışkanlığı kazanması biraz zaman alır. Henüz dikkatini toplayamayan bu yavrular çok hareketlidir. Yavruyken tırnak kesimlerini kesinlikle uzman veterinerin yapması gerekir.

Tırnak bakımı kedilerde önemlidir. Tırnak altlarına yerleşen bakteriler çeşitli hastalıklara sebep olur. Ayrıca yanlış kesilen tırnaklar veya kırılan tırnaklar enfeksiyon kapar. Bu nedenle Balinese kedilerin tırnak bakımı sadece uzmanlar tarafından ayda 1 kez yapılması fayda sağlar.

Kulak bakımı tüm kedilerde olduğu gibi Balinese kedisi için de gereklidir. Haftada 1 kez Balinese kulak temizliği kulak akarlarının yerleşmesine engel olur. Hareketli hayvanlar olduğu için kulak bakımında sivri kulak çubukları kullanılmaz Yumuşak pamuklar ve solüsyon ile çok derine inmeden temizlenir. Kulak içerisinde derinlerde siyah nokta şeklinde tanecikler görülürse veterinere gitmesi gerekir.

İyi bakılmış bir “Balinese kaç yıl yaşar” sorusun cevabı 22 yıla kadar kayıtlarda geçmektedir. Ancak bu yüksek rakam sadece bakım ile değil genetik hastalık yatkınlıkları ile de alakalıdır. Genellikle gözünde şaşılık olanlar bu kadar uzun yaşamaz.

Balinese Hastalıkları

     Balinese genetik hastalıklar bakımından şanssızdır. Balinese hastalıkları genellikle genetik kaynaklı olur. Hayatlarını sağlıklı ve uzun idame ettirirler. Ancak bazı grup Balinese kedileri için bu durum geçerli değildir.

Ataları Siyamdan getirmiş oldukları şaşılık rahatsızlıkları bulunur. Genellikle bu gene sahip olanlar 12ile 15 yıl yaşar. Balinese hastalıkları arasında yaşadıkları diğer bir göz hastalığı ise(Renital Atrofi) Retinal dejenerasyonudur. Bu hastalığın fark edilmesi çok zordur. Retinanın arkasındaki mercekte iletim sorunu olarak başlayan körlüğe kadar giden bir rahatsızlıktır.

Balinese kedilerinde sıkça görülen bir diğer rahatsızlık ise karaciğer hastalıklarıdır. Karaciğer hastalıkları bu kedilerin kesinlikle beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini gösterir. Normal sağlıklı bir Balinese kedi kaç kilo sorusu birçok hastalık için de önemlidir. Sağlıklı bir Balinese kedi 3 veya 4 kilodur.

Balinese cinsinin kilo alması birçok hastalığın kapısını aralar. Vücudu kilo almaya müsait olmayan bu kedilerin en büyük düşmanı zaten genetik yatkınlığı bulunan kardiyomiyopatidir. Kalp hastalıklarından bir tanesi olan bu rahatsızlık alınan kilo ile çok kısa sürede kendini belli eder.

Balinese kedileri iklim değişimlerini tolere edemediği ve uzun tüylü olduğu için üst solunum yolları hastalıklarına da yatkındır. Çok sıcak havalarda ve çok soğuk havalarda dikkatli olmak gerekir.

Bazı mantar, mikrop, bakteriler pireler tarafından kedilere taşınır. Pireler tek başına zaten kedilerin kanı değerlerini olumsuz etkileyen ve rahatsızlık veren canlılardır. Ayda bir kez yapılacak iç ve dış parazit bakımları ile Balinese bağışıklık sistemi hastalıklara karşı yüksek tutulur.

Balinese yavru kedilerine yapılacak aşılarla birçok ölümcül virüs hastalıklarından korunması mümkün.  Kuduz, FIV, Panlökopeni gibi hastalıklara karşı önlem alarak tedavisi mümkün olmayan bu tarz hastalıklardan korunmak gerekir.

Balinese kedilerinde alerjik bir bünye yoktur. Kayıtlara göre gen diziliminde alerjiye neden olan protein olmadığı için hipoalerjenik oldukları geçer. Bu da cilt ve deri hastalıkları bakımından şanslı olduklarını gösterir.

Balinese ‘e Özel Mama

     Balinese’ e özel mama üretilmemektedir. Ancak gen havuzu Siyam kedilerine çok benzediği için aynı mamalar Balinese kediler için uygundur. Temel olarak Balinese kedilerin kilo almaması gerekir. Birçok genetik yatkınlığı olan hastalıktan korunmak için yüksek proteinli az karbonhidratlı mama tüketimi gerekir.

Balinese’ e özel mama seçiminde vitaminlerin yüksek olması bağışıklık sistemini ve tüy kalitesine yardımcı olacaktır. Kendisini temizlerken yutmuş olduğu tüylerden rahatsız olmaması için gastro-intestinal mamalar uygun olacak. Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa yetişkin Balinese kedi için mama olarak  Royal Canin Siamese Adult  uygun.  

Tüm kedilerin ortak problemi olan idrar yolları rahatsızlıkları için üriner sisteme faydalı mineral ve antioksidanların olması Balinese mama seçimi için idealdir.

Etiketler: Kedi,Kedi Bakımı
Temmuz 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı